Egyelőre nem a otthoni felhasználók miatt nő a tárgyak internetének piaca, de 2020-ra már nagyobb szerepet játszik – jósolja az IDC.

Tavaly az előzetes adatok szerint közel 740 milliárd dollárt költöttek el a szervezetek az IoT-vel (Internet of Things) kapcsolatban. Ez még nem a szigorúan vett IoT eszközökre ment, hanem felölel minden olyan befektetést, ami az IoT-hez köthető: hardvert, szoftvert, szolgáltatást és az összekapcsolhatóságot biztosító megoldásokat is.

A szegmens tavaly éves szinten 17,9 százalékkal bővült. 2020-ig némileg alacsonyabb, évi átlagos 15,5 százalékos növekedést jósol az IDC. Ezzel azonban 2020-ra a piac teljes értéke elérheti az 1290 milliárd dollárt. Hogy legyen összehasonlítási alapunk: októberben a vállalatok tavalyi teljes globális IT-költését 3390 milliárd dollárra becsülte a Gartner, 2020-ra pedig 3700-3800 milliárd dollár lesz.

Az IoT piaci lehetőségei Magyarország szempontjából különösen érdekesek, hiszen mind az IVSZ, mind a közelmúltban kiadott Digitális Startup Stratégia olyan területnek ítéli, ahol a magyar IKT iparnak jó kitörési lehetőségei vannak.

Nem a fogyasztói piac a növekedés motorja

Az IoT-piac bővölését egyelőre a vállalati szegmens költései segítik. Kiugró a feldolgozóipar 178 milliárd dollárral, azaz a szegmens egymaga többet fordított IoT-val kapcsolatos beruházásokra, mint a második és harmadik legnagyobb költő: a közlekedési (szállítmányozás) ágazat 78 milliárdot, míg a közüzemi szolgáltatások szegmense 69 milliárdot fordított erre a célra.

A fogyasztói piac az IDC adatai szerint jelenleg csak a negyedik, és volumenében elmarad a három vezető ágazattól. Ugyanakkor elég gyorsan bővül, így az évtized végére már az IoT-piac harmadik legnagyobb szegmense lehet. 2020-ra azonban annyiban átalakul a helyzet, hogy nem az egyes iparágak lesznek a legnagyobb szereplői ennek a piacnak, hanem azok a területek, amelyekben több iparág is érdekelt. Ezek közé sorolja a piackutató például az okosautók (connected car) vagy az okosépületek területét, melyek több iparág megoldásait is magukban foglalják.

Iparban a gyártás, közlekedésben a szállítmányozás

Az iparban elsősorban a gyártóipar költ sokat: a 178 milliárdból közel 103 milliárdot a gyártó cégek beruháztak. Az IoT felhasználási köre is meglehetősen széles a gyártóiparban. Egyaránt alkalmazzák a gyártóeszközökkel kapcsolatos vagyongazdálkodásban és karbantartásban, valamint a terepmunkák során.

A közlekedési ágazatban a szállítmányozó cégek a legnagyobb beruházók. A teherfuvarozásban a szállítmányok nyomon követése az egyik legnagyobb terület: az ágazat 78 milliárdjából 56 milliárd dollár ment el ilyen jellegű megoldások vásárlására, fejlesztésére.

A közüzemi szolgáltatások területén a smart gridekkel és a földgázhálózatokkal kapcsolatos IoT-beruházások a szegmens teljes kötésének több mint 80 százalékát adják. Ez némileg érthető is, különösen a smart gridek esetében. Az elektromos ellátás egyik legnagyobb problémája ugyanis az, hogy az áramot nem vagy csak költségesen lehet tárolni. Ezért az elektromos ellátó rendszerek üzemeltetésénél különösen nagy szerepet kap a megbízhatóság és a hálózati topológia flexibilitása, ami IoT alkalmazásával nagyban javítható.

A leggyorsabban növekvő szegmens az évtized végéig az okosotthon területe lesz. Az IDC szerint csak önmagában ez a szegmens el fogja érni 2020-ig a 63 milliárd dolláros piacnagyságot. Emellett a biztosítási ágazat, a telematika, valamint az egészségügyben a távfelügyelet lesznek azok, melyek nagy felhasználói lesznek az IoT megoldásoknak.

A szoftver és a szolgáltatás lesz a nyerő

Tavaly a szervezetek az IoT-val kapcsolatos hardverekre és szolgáltatásokra költötték a legtöbbet – ez a két terület adta a teljes kiadások közel 60 százalékát (lásd a grafikont). A piackutató úgy látja, hogy bár hardverekre – modulokra, szenzorokra – továbbra is sok megy majd, ez lesz a leglassabban bővülő terület. Az évtized végére a teljes költésekhez mintegy 400 milliárd dollárral járulnak majd hozzá. A jelenleg még kevésbé preferált alkalmazásfejlesztés viszont nagyon nagyot nőhet: 2020-ban már közel felét adja majd a teljes IoT-piacnak a szakértői előrejelzés szerint.

 
IDC IoT-piac 2016
Create pie charts

Az viszont Európa – és így Magyarország – számára nem túl biztató, hogy az IoT centruma keletre tolódik. Az évtized végére a globális piac legfontosabb területe Ázsia és a Csendes-óceán térsége lesz (Japánt külön kezeli az IDC). Európa csak a harmadik legnagyobb piac lesz, mivel az USA beelőz, Japán pedig egymaga kiadja a negyedik legnagyobb térséget. Ugyanakkor az egyes régiókban más és más terület válik fontossá. Ázsiában a feldolgozóipar, az USA-ban a gyártóipar, Nyugat-Európában a fogyasztói szegmens lehet majd a legnagyobb IoT-beruházó.

Cloud & big data

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.