Erre épít egy kaliforniai vállalkozó, aki kommunikációképes digitális képkereteket dobott piacra.
Hirdetés
 

El tudja képzelni, hogy a tabletek korában vesz még valaki digitális képkeretet? Pedig sokan vannak, akik idegenkednek minden fejlettebb digitális kütyütől, még az okostelefontól is, mert túl bonyolultnak tartják, meg talán fölöslegesnek is – valószínűleg sok esetben nagyon is joggal.

Csakhogy mindeközben lényegében életünk jelentős része digitalizálódott, a telefonunkkal fényképezünk, de ha használunk is fényképezőgépet, értelemszerűen már az is digitális, és az elkészült képeket digitális csatornákon – Facebookon, Instagramon, Dropboxon, OneDrive-on stb. – osztjuk meg. Ha tehát valaki az életkora vagy esetleg magánélete védelme miatt idegenkedik ezektől a csatornáktól, nehéz helyzetbe kerül.

Van megoldás!

Egy Brian Gannon nevű San Francisco-i vállalkozó, aki nem mellesleg vagy 20 évet húzott le a technológiai szektorban, gondolt egy merészet, és fejlesztett egy olyan eszközt, ami 1. nagyon egyszerű; 2. csak és kizárólag szűk körben biztosítja a kommunikációt; 3. kezeléséhez semmiféle digitális előismeretre nincs szükség. A Loop ugyanis még egy tévénél is egyszerűbb.

Gannon a VetureBeatnek arról mesélt, hogy az ötlet saját élményeiből jött. Ő San Franciscóban, apja Bostonban élt. Amikor az apja megbetegedett, Gannon vett neki egy iPadet, hogy tudjanak videochatelni. De aztán hamarosan rájött, hogy az apjának még egy iPad kezelése is nagyon kényelmetlen. Ezért kezdett el gondolkodni valami egyszerűbb, intimebb, privátabb kommunikációs eszközön. Csinált egy egyszerű képernyőt, amivel tudott képeket küldeni az apjának. Ennek az egyszerű eszköznek a továbbfejlesztéséből született a Loop. Tavaly jutottak el a bétatesztig, és idén már be is mutatták Las Vegasban a Consumer Electronics Show-n.

Az eszköz olyan, mint egy rádió, csak a hangszóró és a keresősáv helyett egy képernyő van, amely – már önmagában ez is újdonság manapság – nem vezérelhető érintéssel. Helyette a készülék oldalán van két gomb, éép úgy, mint a régi rádióknál (a csatornakereső és a hangerőszabályzó).

A készülék két dolgot tud: csatlakozik az otthoni wifihálózathoz (szóval net azért csak kell hozzá), megjeleníti a privát kapcsolaton rá elküldött képeket. Alapvető hangparancsokkal is irányítható, és lehet rajta kezdeményezni videóhívást.
 


Ennyi. De kell-e több? A fenti videó tökéletesen bemutatja, mire alkalmas a készülék.

A jó ár legalább olyan fontos, mint a jó termék

A Loopot 250 dollárért adják. De a vásárlók – és itt van a turpisság – zárt kommunikációs eszközt vesznek, azaz jellemzően egyből legalább kettőt-hármat (ilyenkor persze kapnak az árból mennyiségi kedvezményt is). De hogy mennyi a 250 dollár?

De megér-e 250 dollárt? Ennyi pénzért lehet venni egy olcsó laptopot, csakhogy annak a kezelése már feltételez némi digitális felkészültséget, mind a kommunikációhoz, mind a képek eléréséhez több lépés (kattintás) kell, várakozni kell a programok betöltődésére, a kapcsolat felépítésére stb. Vehetnénk ebből a pénzből egy olcsóbb tabletet is, de annak elég kicsi a kijelzője, és a kommunikáció vagy a képnézegetés esetén is ugyanaz a probléma, mint a notebooknál: mindenféle appal kell ügyeskedni. Egy iPad – ami nem sokat egyszerűsít a felhasználó dolgán – pedig jóval drágább is (és persze teljesen fölösleges, ha csak egy vagy két feladatra használjuk). Szóval a szeptemberben piacra került eszköznek ilyen szempontból valószínűleg jól lőtték be az árát.

De nézzük máshonnan! A piacon ott van az Amazon Echója (ráadásul egy mostanság trendi mesterséges intelligenciával a háta mögött), aztán a Google Home rendszere, ráadásul az Amazon közben megjelent az Echo képernyős változata is, az Echo Show, melynek ára mindössze 240 dollár.

Gannon az erős versenytársak ellenére is bizakodó. Azokra számít, akik kiábrándultak a Skype-ból, és félnek a Facebook minden infót beszipkázó adatgyűjtésétől. És azokra, akik szeretnének éles határt a magánéletük és a nyilvános szerepléseik között.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.