Kiderült, milyen belsőt kap a Project Scorpio. Állva hagyja a PlayStation 4 Prót.

Ugyan csak az E3 játékexpón fedi fel teljesen a Microsoft, hogy milyen is lesz a kereskedelmi forgalomba kerülő konzol valójában, már most elég sok részlet kiderült a Project Scorpio kódnév alatt futó fejlesztésről. Ha valóra válik mindaz, amit Redmond beígért, akkor a PlayStation 4 Pro 4,2 teraflop teljesítményét majdnem 50 százalékkal (6 teraflop) fogja lenyomni nyers erő tekintetében a játékgép.

Bivalyerős hardver

Korábban azt rebesgették, hogy az vadonatúj AMD Ryzen lapkáira fog alapulni a masina, ez végül nem bizonyult igaznak. Ugyanakkor az Advanced Micro Devices befektetői örülhetnek, mert a Microsoft továbbra is tőlük vásárolja majd a központi vezérlőegységeket. A 2,3 GHz-es órajelen futó, nyolc Jaguar magot használó processzor várhatóan az Xbox One-ban dolgozóhoz nagyon hasonló paraméterekkel bír. Becslések szerint azonban gyorsabb lesz annál, közel harmadával nagyobb teljesítményt nyújtva elődjénél.

Kiderült az is, hogy alaposan felpörgették a grafikus vezérlő órajelét. Míg a PS4 Pro esetében 911 MHz-en duruzsol a megjelenítésért felelős egység, az Xbox One-ban pedig "csupán" 853 MHz-es órajelen üzemel, addig a Project Scorpióba kerülő GPU 1172 MHz-es tempót diktál. Emellé 12 GB-nyi GDDR5 memória társul, ami kényelmes helyet biztosít még a nagyméretű textúráknak is.

Gőzkamrás hűtést (vapour-chamber cooling) kap a konzol, amivel PC-k esetében is csak a csúcskategóriás modelleknél lehet találkozni. Jellemzően az olyan, kifejezetten a játékélményt maximalizálni hivatott videokártyáknál alkalmaznak ilyen megoldást, mint amilyen például az Nvidia GTX 1080. A megemelkedő teljesítménynek és órajeleknek köszönhetően kell is az erőteljes hűtés.

Előtérben a 4K-s felbontás

A Digital Foundry révén arról is képet alkothatunk, hogy a nyers számokon túl milyen teljesítményt kínál a Project Scorpio. Közlésük szerint figyelemre méltó a konzol tudása, a Forza Motorsport demóját tekinthették meg futás közben. Az Xbox One-nal egyező beállítások és 4K-s felbontás mellett egyaránt remekelt a játék, nem okozott problémát a másodpercenkénti 60 képkocka megjelenítése. Ez a Digital Foundry beszámolója szerint azt jelenti, hogy immár karnyújtásnyira van a 4K-s játékélmény elterjedése, a jelentős teljesítménytartalékok pedig azt is lehetővé teszik, hogy ne csak a felbontás nőhessen minden korábbinál magasabbra, de egyéb látványbeli fejlesztésekre is marad elég kraft a gépben.
 


Beépített tápegységgel érkezik a Project Scorpio, emellett tartalmazni fog egy 4K-s Blu-ray meghajtót és egy 1 terabájt kapacitású, 2,5 hüvelyk méretű merevlemezt is (SSD-re tehát egyelőre nem lehet számítani). Emellett támogatja a Dolby Atmos hangzást, illetve a Microsoft jogvédett HRTF (Head Related Transfer Functions) formátumát, melyet a redmondiak Hololens csapata fejlesztett ki.

A design még nem végleges, amint említettük, azt csak a júniusi E3-on fedi majd fel a Microsoft. Ára sem ismert a készüléknek, de vélhetően továbbra is marad a konzolvilágban megszokott árképzési koncepció: a nagy pénzt az eladott játékok után kaszálja a gyártó, a vastól pedig minimális haszonnal szabadul meg. A Digital Foundry becslése szerint megjelenésekor éppen, hogy be fog férni 500 dollár alá a Project Scorpio.

Konzumer tech

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Itt a Yelon! Szexedukációs weboldal és alkalmazás kamaszoknak

Elindult a Telenor támogatásával a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.