Kiderült, milyen belsőt kap a Project Scorpio. Állva hagyja a PlayStation 4 Prót.
Hirdetés
 

Ugyan csak az E3 játékexpón fedi fel teljesen a Microsoft, hogy milyen is lesz a kereskedelmi forgalomba kerülő konzol valójában, már most elég sok részlet kiderült a Project Scorpio kódnév alatt futó fejlesztésről. Ha valóra válik mindaz, amit Redmond beígért, akkor a PlayStation 4 Pro 4,2 teraflop teljesítményét majdnem 50 százalékkal (6 teraflop) fogja lenyomni nyers erő tekintetében a játékgép.

Bivalyerős hardver

Korábban azt rebesgették, hogy az vadonatúj AMD Ryzen lapkáira fog alapulni a masina, ez végül nem bizonyult igaznak. Ugyanakkor az Advanced Micro Devices befektetői örülhetnek, mert a Microsoft továbbra is tőlük vásárolja majd a központi vezérlőegységeket. A 2,3 GHz-es órajelen futó, nyolc Jaguar magot használó processzor várhatóan az Xbox One-ban dolgozóhoz nagyon hasonló paraméterekkel bír. Becslések szerint azonban gyorsabb lesz annál, közel harmadával nagyobb teljesítményt nyújtva elődjénél.

Kiderült az is, hogy alaposan felpörgették a grafikus vezérlő órajelét. Míg a PS4 Pro esetében 911 MHz-en duruzsol a megjelenítésért felelős egység, az Xbox One-ban pedig "csupán" 853 MHz-es órajelen üzemel, addig a Project Scorpióba kerülő GPU 1172 MHz-es tempót diktál. Emellé 12 GB-nyi GDDR5 memória társul, ami kényelmes helyet biztosít még a nagyméretű textúráknak is.

Gőzkamrás hűtést (vapour-chamber cooling) kap a konzol, amivel PC-k esetében is csak a csúcskategóriás modelleknél lehet találkozni. Jellemzően az olyan, kifejezetten a játékélményt maximalizálni hivatott videokártyáknál alkalmaznak ilyen megoldást, mint amilyen például az Nvidia GTX 1080. A megemelkedő teljesítménynek és órajeleknek köszönhetően kell is az erőteljes hűtés.

Előtérben a 4K-s felbontás

A Digital Foundry révén arról is képet alkothatunk, hogy a nyers számokon túl milyen teljesítményt kínál a Project Scorpio. Közlésük szerint figyelemre méltó a konzol tudása, a Forza Motorsport demóját tekinthették meg futás közben. Az Xbox One-nal egyező beállítások és 4K-s felbontás mellett egyaránt remekelt a játék, nem okozott problémát a másodpercenkénti 60 képkocka megjelenítése. Ez a Digital Foundry beszámolója szerint azt jelenti, hogy immár karnyújtásnyira van a 4K-s játékélmény elterjedése, a jelentős teljesítménytartalékok pedig azt is lehetővé teszik, hogy ne csak a felbontás nőhessen minden korábbinál magasabbra, de egyéb látványbeli fejlesztésekre is marad elég kraft a gépben.
 


Beépített tápegységgel érkezik a Project Scorpio, emellett tartalmazni fog egy 4K-s Blu-ray meghajtót és egy 1 terabájt kapacitású, 2,5 hüvelyk méretű merevlemezt is (SSD-re tehát egyelőre nem lehet számítani). Emellett támogatja a Dolby Atmos hangzást, illetve a Microsoft jogvédett HRTF (Head Related Transfer Functions) formátumát, melyet a redmondiak Hololens csapata fejlesztett ki.

A design még nem végleges, amint említettük, azt csak a júniusi E3-on fedi majd fel a Microsoft. Ára sem ismert a készüléknek, de vélhetően továbbra is marad a konzolvilágban megszokott árképzési koncepció: a nagy pénzt az eladott játékok után kaszálja a gyártó, a vastól pedig minimális haszonnal szabadul meg. A Digital Foundry becslése szerint megjelenésekor éppen, hogy be fog férni 500 dollár alá a Project Scorpio.

Konzumer tech

Milyen lenne egy MI által írt Harry Potter?

A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.