Az utóbbi hetekben, hónapokban sorra jönnek ki a cégek saját táblagépükkel. Sorra vettük őket, és megnéztük, megszorongathatják-e az iPad-et?

Felhizlalt képernyőjű iPhone – sokan egyszerűen így minősítik az iPad-et. Mégis, az almás logó bűvöletében élő rajongók veszik, mint a cukrot. Az Apple csak a legutóbbi negyedév során 4,19 milliót adott el a főként internetes, multimédiás és e-könyves tartalmak fogyasztására szánt, komoly részpiacot nyitó billentyűzet nélküli táblagépéből.

A Gartner őszi becslése szerint 2010 egészében 19,5 millió darab táblagép talál gazdára a globális piacon, s ebből még mindig 15,6 milliót az Apple kütyüjéből adnak el. Kinek lehet jó ez a sok masina? Például az üzleti felhasználóknak. Több hardvergyártó (például a Cisco, a RIM és a Dell) ugyanis a kifejezetten nekik szánt, vállalati célokra tervezett modellekkel próbálkozik.

Robbanásszerű növekedés Ráadásul jövőre a Gartner már 54 millió darabos eladást prognosztizál, 2014-re pedig egyenesen 208 milliósat. Ez az IDC hagyományos PC-piaci előrejelzésével összevetve (négy év múlva évi 531 millió eladott hagyományos gép) erős és biztos jövőt jelez az új eszközök számára. Sőt, éppen a tabletek előretörésével összefüggésben a kis netbookok értékesítési adatai 25 százalékkal csökkentek az unióban a legutolsó negyedévben.

A perspektívákat látva a legnagyobb hardvergyártók – és az operációs rendszereket szállító vállalatok – egyaránt beállnak az új termékvonal követői közé. Bár az iPad előtt is léteztek tabletek, az Apple év elején bemutatott eszköze indította el a mennyiségi forradalmat. Most kezd megerősödni a második front. Igaz, fél éven át inkább csak a tervekről hallottunk, de karácsonyig több, kézzelfogható termék is piacra kerül.

A leghangosabb csatákat a táblagépeken futó operációs rendszerek vívják. Az Apple az iPhone-okon is futó iOS rendszerrel egy könnyen kezelhető, ám szigorúan behatárolt tudású, steril versenyzőt küldött csatába. Eddig két komoly ellenfele bukkant fel más és más tulajdonságokkal. A Microsoft a „hagyományos” számítógépek irányából támad: a Windows 7 alapú tabletek kompatibilitása nagyon jó – érvel a redmondi cég. Futnak a PC-ken és notebookokon megszokott alkalmazások és pofonegyszerű a külső eszközök csatlakoztatása és szinkronizálása.

Ingoványos terep Ám a notebookokhoz képest gyengébb hardverrel szerelt tableteknek gyakran „túl nagy falat” lehet a Windows – állítják az ellenzők, akik egy jóval könnyedebb, flexibilisebb szoftvert szeretnének. Az ő választásuk lehet az Android, amellyel a Google – az iOS-hoz hasonlóan – szintén nem a PC-k, hanem az okostelefonok irányából nyomul. Az Android alkalmazások sokkal könnyebben, szélesebb körben használhatók és telepíthetők. Az iOS-hez képest egyszerűbb a PC-s kapcsolat, a fájlok megosztása. A Windowshoz képest pedig valóban hardverbarát a Google rendszere.

Két titkos szoftveres versenyzőre vár még a piac, az egyik a HP istállójából indul majd, ez a Palm felvásárlásakor a hardveróriáshoz került WebOS. Másikuk a Google régóta szellőztetett, ám valójában még mindig várakozó állásban topogó kísérlete, a böngészőn alapuló, számítási felhőre épülő Chrome OS. S akad még egy – kissé kívülállónak tekintett – résztvevő, a RIM tabletjére fejlesztett BlackBerry Tablet OS, ez az üzleti célú, ám még gyenge hátországgal rendelkező platform.

Üzleti megfontolásból A vállalati okostelefonokról híres RIM kissé ellentmondásos néven jelentette be szeptember legvégén a PlayBook nevű modellt, ráadásul saját operációs rendszert akasztva rá. A BlackBerry Tablet OS alapja a RIM által felvásárolt QNX szoftvere, ez azonban a fent felsorolt rendszerektől teljesen eltér, és egyikkel sem kompatibilis. A HP pedig Windows 7-re alapozta a Slate 500 tabletet, amelyet október végétől árusítanak az USÁ-ban.

A HP jól időzített, hiszen az üzletiként aposztrofált táblagépek közül legelsőként kerül forgalomba. A RIM-féle PlayBook megjelenésének ideje még nem ismeretes, és ugyanígy kérdéses a nyáron bejelentett, Android-alapú Cisco tablet, a Cius boltokba kerülésének ideje is. A HP Slate 500 egy, a gesztusokat is felismerő, 8,9 inches érintőképernyő révén kommunikál, ez jó felbontást biztosít üzleti alkalmazások (például Excel-táblák, diagramok, dokumentumok, rajzok) megjelenítéséhez. Az 1,86 gigahertzes Intel Atom processzor pedig elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon hardverigényesebb alkalmazásokkal is.

Nem váltja ki a számítógépet A táblagépek gyártóinak alternatív stratégiája az, hogy készülékeiket nem feltétlenül apró számítógépekként definiálják. A nemrég érkezett Samsung Galaxy Tab megjelenését körülvevő kommunikáció lényege is ez: internetezésre, levelezésre, multimédiás tartalmak és könnyed játékok futtatására tervezett eszközként hirdetik, amellyel mellesleg telefonálni is lehet. Az Android alapú tablet a Galaxy S telefon nagytestvéreként is felfogható, 7 inches érintőképernyővel, 1 gigahertzes processzorral. Hétórás átlagos üzemideje bőven elég egy utazás nyűgét feledtetni. A Dell is érdekes kísérlettel próbál különbözni társaitól: az Android alapú Streak szintén okostelefon-tablet hibrid. Telefonálásra alkalmasabb, mint a Galaxy Tab, mert képernyője, így mérete is kicsi.

Kno: dupla képernyős táblagép diákoknak
Az iPad-et reklámozza vállalatvezetőknek a Gartner

A meccs nem lefutott: a HP szintén a jövő év elején indítja el a Slate kistestvérét, a WebOS alapú Hurricane-t is. Sőt az LG, a Toshiba, a ViewSonic vagy a Creative rövidesen szintén tabletekkel jelentkeznek.

(A cikk a Figyelő hetilap 2010/45. számában jelent meg.)

Tengernyi Volvóból lesz önvezető Uber-flotta

Úgy tűnik, jól működik az egy ideje futó közös tesztüzem. Az amerikai cég néhány éven belül 24 ezer autót rendelhet a svédektől.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.