Sokan még csak a 3G fogalmával barátkoznak, mostanában vásárolják életük első mobil szélessávú eszközeit, és máris itt vannak a következő generációs szélessávról szóló hírek. Összegyűjtöttünk pár alapvető kérdést és megkerestük rájuk a rövid válaszokat.
Végre ott lapul a zsebünkben egy iPhone vagy épp valamilyen más okostelefon, és a világ technológiai császárainak érezzük magunkat. Innentől irány a mobil online világa, YouTube-nézés a metrón, Facebookozás az anyósülésen, üzleti utak videóinak küldözgetése a szállodából. Pont, mikorra megszoknánk, hogy "utolértük a technológiát", elkezdenek csordogálni a hírek arról, hogy nemsokára megint jön valami új, amihez hozzá kell szoknunk - de mégis mit lehet tudni a 4G-ről?

1. Pontosan mit jelent a 4G? | Ez a két karakteres szócska jelöli a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatásokat, melyek mögött több technológia is dolgozik. A legfontosabb előrelépés a vezetékes sávszélességekét is meghaladó elméleti maximum, és a jelenleginél jócskán megnövelhető hatókör, amelynek segítségével nagyobb lehet egy mobil-cella sugara.

2. Mennyivel nőhet meg a 4G sebessége? | Az elméleti határoktól tekintsünk el, nézzük meg, a valóságban milyen ténylegesen kihasználható sávszélességeket lehet kicsikarni. A jelenlegi 3G-s rendszerek 400 kbps és 1,5 mbps közötti sebességeket produkálnak, a 4G esetében a tervek szerint kezdetben, a WiMax szabvány mellett 2 és 6 mbps, LTE technológiát használva 5 és 10 mbps között várható. Az új generációban azonban jóval több potenciál van, így jóval 15 mbps fölötti sebesség is elérhető lehet a későbbiekben.

3. Miért kéne 4G-re váltani? | A gyorsabb és üzembiztosabb szélessáv a mobil számítástechnikának kedvez majd - ha valaki továbbra is kitart amellett, hogy a telefon maximum e-mailek olvasgatására való, természetesen nem kell az új divatra ugrania, azonban aki ki szeretné használni az akár HD minőségben streamelt videók, nagy felbontású videókonferenciák, esetleg valós idejű hálózati csoportmunka vagy játék előnyeit, annak hasznos lesz csatlakoznia az új generációhoz.

4. Elérhető már a 4G? | A közelben még nem. Az Egyesült Államokban kísérleti jelleggel már 28 nagyvárosban működik WiMax rendszerű 4G, az LTE-t pártoló Verizon és AT&T idén és jövőre látja el a tengerentúli városokat. Hasonlóan "félhivatalos" WiMaxos hálózatok találhatóak még Japánban, Koreában és Oroszország bizonyos részein, ám az egyetlen hivatalosan elérhető LTE szolgáltatás Svédországban működik, Stockholmban és Oslóban. A TeliaSonera által szolgáltatott 4G megoldáshoz a Huawei és az Ericsson biztosította az eszközparkot.

5. Milyen költségekkel számolhat egy 4G felhasználó?
| Egyelőre ez valóban érdekes kérdés, és a tényleges kereskedelmi szolgáltatások nagy arányú bevezetéséig csak találgatni lehet. Az amerikai szolgáltatók mindenesetre egyelőre azt tervezik, hogy a 3G-nél megszokott "5 gigabájtos adatforgalom fölött extrát számlázunk" gyakorlatot 4G-re már nem kényszerítik rá a jóval nagyobb sávszélességre hivatkozva.

6. Hanghívást is támogat a 4G? | Jelenlegi formájában nem, csupán az IP-alapú beszélgetéseket, mint például a Skype. Az elsőként megjelenő 4G-s készülékek egyfajta hibridek lesznek, amelyekben 3G chip kezeli a hagyományos hanghívásokat.

7. Elérhető már 4G-s telefon? | A legelső hivatalos 4G-s készüléket a HTC jelentette be márciusban - a HTC EVO 4G forgalmazása a nyáron indul az Egyesült Államokban. Sokan érdeklődnek a szolgáltatóknál arról is, hogy jelenlegi 3G-s mobiljukat vagy mobil internetes eszközeiket tudják-e 4G-síteni, ám erre nincs mód, mivel az új generációs szolgáltatáshoz teljesen más frekvenciát kezelő új chipekre van szükség.

8. Az iPhone 4G a 4G miatt 4G? | A kérdés ugyebár arra vonatkozik, vajon az új (és nemrég botrányszagúan kiszivárgott) iPhone 4G nevében már a következő generációs mobilhálózatok kezelése bújik-e meg. Nos, ebben a verzióban szinte biztosan nem erről van szó, a név egyszerűen az eddigi iPhone számozás miatt alakul így, ezt támasztja alá több amerikai szolgáltató, akik már hivatalosan is közölték, hogy csak 3G-s hálózatban forgalmazzák majd a készüléket.

9. A 4G végleg felváltja a vezetékes internetet?
| Teljesen biztosan nem, bár tény, hogy az új generációs hálózat elterjedésével még tovább csökken majd a vezetékes felhasználók száma. Azonban mindig lesznek olyanok akik kiemelkedően nagy sávszélességet és folyamatosan magas sebességet igényelnek, az ilyen felhasználók bizonyára megmaradnak a vezetéknél.

10. Sokak szerint a 4G nem is igazi negyedik generáció, hogy is van ez? | A szabványokért felelős szervezetek valóban a fentieknél még gyorsabb hálózatot terveztek 4G néven, ám ezeket a célokat még jó pár évig nem érik el a fejlesztők és gyártók. Azonban végül a kifejlesztett technológia már biztosít akkora ugrást a 3G-hez képest, hogy erre is alkalmazzák a 4G megnevezést. A WiMax és LTE végcélja természetesen továbbra is a 100 mbps sebességű álomhatár, ám erre a szakértők szerint még sokat kell várnunk.

Tengernyi Volvóból lesz önvezető Uber-flotta

Úgy tűnik, jól működik az egy ideje futó közös tesztüzem. Az amerikai cég néhány éven belül 24 ezer autót rendelhet a svédektől.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.