A Fujitsu nemrég jelentette be, hogy világszerte elindultak a számítási felhő szolgáltatásokkal. Itthon várhatóan jövő évtől vásárolhatnak majd igény szerint számítási és adattárolási kapacitást a vállalatok.
A vállalati informatikai büdzsék szűkebbre szabásával az IT vezetőknek szerte a világon azzal a problémával kell szembesülniük, hogy miként hozhatnának ki többet kevesebb, de legalábbis a korábbihoz hasonló összegből. Eközben egyre gyakoribb elvárás, hogy az informatikai megoldásoknak az üzleti növekedést kell elősegíteniük.

Nem véletlen, hogy az amerikai Gartner piacelemző cég informatikai vezetők (angolul Chief Information Officer - CIO) körében végzett felmérése szerint 2011-ben a rugalmas infrastruktúra fejlesztése és kezelése, a növekedést segítő projektek, illetve alkalmazások nyújtása, továbbá az informatikai költségek további leszorítása áll a vállalati IT stratégiák középpontjában.

A nemzetközi felmérésben a CIO-k a lehetséges "mentsvárak" között első helyen a számítási felhő alapú megoldásokat említették: az utóbbi időben minden jelentős informatikai szállítónál stratégiai fontosságúvá előlépett szolgáltatási modellben az informatikai infrastruktúra egyes elemeit az üzleti igények változásának megfelelő mértékben, közműszerűen tudják igénybe venni a szervezetek. A szállítók ígérete szerint a felhő szolgáltatásokkal a vállalatoknak több erőforrásuk marad arra, hogy a meglévő IT infrastruktúra üzemeltetése helyett az innovációkra fordíthassák figyelmüket.

Globális felhő A közelmúltban a világ harmadik legnagyobb IT szolgáltatója, a japán Fujitsu bejelentette, hogy immár az egész világon elérhető a cég felhő platformjára épülő infrastruktúra szolgáltatása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy néhány európai országban - így többek között Németországban, Ausztriában vagy Portugáliában - a kiválasztott ügyfelek és partnerek már június elejétől elérhetik a dél-németországi neuenstadti adatközpontból nyújtott szolgáltatásokat.

A Fujitsu szerint a szolgáltatásaik abban különböznek például az Amazonétől, hogy "név szerint ismerik" az ügyfeleiket, amelyek részére megbízható, magas rendelkezésre állású szolgáltatást tudnak nyújtani.

A Fujitsu Technology Solutions cloud üzletért felelős vezetője, Andre Kiehne kérdünkre elmondta: a régió 23 országában, köztük Magyarországon  2012 elejétől lesznek elérhetők a szerver- és adattároló szolgáltatások, amelyek  nem csak a nagyvállalatok számára lehetnek érdekesek, de a kis- és közepes cégek is olyan IT környezetet teremthetnek maguknak, amely eddig csak a nagyok számára voltak elérhetők.

A szolgáltatásokat a vállalatok egy központi szolgáltatási portálon keresztül menedzselhetik, és itt tudják nyomon követni azt is, hogy a felhasznált számítási, illetve tárhelykapacitás mennyibe került. Andre Kiehne hozzátette: a következő hónapokban még várhatóan még több új felhő szolgáltatást jelentenek be. A tervek szerint saját alkalmazásszolgálatásokkal is megjelennének a piacon, de már most is többtucat független szoftverszállítóval dolgoznak együtt, amelyek a Fujitsu platformjára épülve kínálják a szoftverszolgáltatásaikat.

Hibrid modell A közelmúltban a Fujitsu európai központjában, Augsburgban megrendezett Tech Day elnevezésű rendezvényen részletesen bemutatták a cég felhős stratégiáját, amely két pilléren alapul: az infrastruktúraszolgáltatások mellett a vállalatok jelentős része várhatóan a következő években is saját infrastruktúrát tart fenn, amelyet egyre inkább privát felhőben működtet majd. Azaz a különböző alkalmazások már nem egy-egy dedikált fizikai szerveren, hanem virtualizáltan, rugalmasan változtatható erőforrásokon futtathatók.

Annak érdekében, hogy egy vállalat a következő években rugalmasan tudja változtatni, hogy honnan szerzi be az informatikai szolgáltatásait, az iparági sztenderdeken nyugvó, a különböző virtualizációs környezeteket támogató és automatizálható IT infrastruktúrát érdemes kiépítenie - hangsúlyozták a Fujitsu szakemberei.

A Fujitsu cloud menetrendje: a 2010-es üzleti évben a szállító 1,2 milliárd eurót költött a felhővel összefüggő fejlesztésekre

Fujitsu: a következő évtized a felhőszolgáltatásokról szól
Interjú a Fujitsu magyar származású technológiai igazgatójával

Tengernyi Volvóból lesz önvezető Uber-flotta

Úgy tűnik, jól működik az egy ideje futó közös tesztüzem. Az amerikai cég néhány éven belül 24 ezer autót rendelhet a svédektől.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.