Még mindig sokan tartják üres lózungnak az Ipar 4.0-t, miközben napról napra egyre biztosabb, hogy gyökeresen átalakítja az ipart. Mire kell készülni? November 8-án a Manufacture IT Hungary konferencián megtudhatja.

Világszerte rohamléptekben alakul át a gyártóipar, és napról napra egyre nyilvánvalóbb, hogy a változások gazdasági és társadalmi hatásai is óriásiak lesznek, ha egyelőre még nem is látható azok pontos tartalma. A körvonalazódó új világnak a fogalmai még pontatlanok, ezért sokan hajlamosak félresöpörni a kérdést, mondván: automatizáció eddig is volt, legfeljebb majd kicsit magasabb fokra kell emelni...

Az, amit Ipar 4.0 néven vagy – a gőzgépek, szerelőszalagok és az automatizáció okozta forradalmi változások utáni – negyedik ipari forradalomként emlegetnek, azonban sokkal több ennél. Leegyszerűsítve: a gépek és az általuk előállított tárgyak is egy globális információs hálózat részeivé válnak. Ez átalakítja a technológiai folyamatokat, és átalakítja az üzleti modelleket is, a társadalmi hatása pedig egyelőre beláthatatlan. Az ugyanis csak a történet egy ki szeletkéje, hogy a digitalizáció miatt szakmák tűnnek el.
 

Manufacture IT Hungary 2017

Magyar gyártóipar a negyedik ipari forradalomban

Időpont: 2017. november 8.

Helyszín: Danubius Hotel Helia, 1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Részletes program és regisztrációs lehetőség: a konferencia honlapján

Akiket várunk: gyártóvállalatok felső vezetőit, műszaki vezetőit, üzemvezetőit, termelésirányítóit, informatikai vezetőit, minőségbiztosítási vezetőit, logisztikai vezetőit, kutatásfejlesztési vezetőit, IT-biztonsági vezetőit

Megjegyzés: A szervezők fenntartják annak lehetőségét, hogy a célcsoporton kívüli jelentkezők regisztrációs igényét visszautasítsák. A rendezvényre való belépés kizárólag a visszaigazolást követően lehetséges, helyszíni regisztrációra nincs mód.


Tavaly megszületett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az Irinyi Terv, amely külön is foglalkozik az Ipar 4.0-val. A koncepció egyik fontos célja, hogy a magyar gazdaság meghatározó ágazatait bekapcsolja a globális és az európai értékláncokban az Ipar 4.0 folyamatba, és segítse az ehhez köthető paradigmaváltást és hatékonyságjavulást.

Ma a fogalom által leírt problémakörnek a legbiztosabban látható eleme az, hogy az informatika szerepe a gyártóiparban is felértékelődik. Ezen a téren azonban a magyar gyáriparnak nagyon sok tennivalója van, komoly gátlásokat és korlátokat kell leküzdeni, Ehhez nyújt segítséget a Manufacture IT Hungary – Magyar gyártóipar a 4. ipari forradalomban című konferencia.

Gyakorlati megközelítés

A konferencia keynote előadójaként a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, Lepsényi István beszél az Irinyi Terv kapcsán a kormány iparpolitikájáról, és azon belül azokról a kormányzati eszközökről, melyek a magyar gazdaság, azon belül is a gyártóipar versenyképességét segítik. Lepsényi István szakpolitikai hitelességét növeli, hogy belülről is jól ismeri a gyártóipar működését-fejlődését. A Magyar Suzuki Rt. első vezérigazgatójaként, majd a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatójaként pontosan ismeri azokat a komplex problémákat, melyekkel a magyar gyártóiparnak meg kell küzdenie.

Vajon mennyire idegen az ipartól az IT? Mint az Vityi Péternek, az IVSZ alelnökének az előadásából ki fog derülni, a két terület sokkal közelebb van egymáshoz, mint sokan gondolnák. Vityi Péter az innováció felől közelíti meg a témát, és mutatja be, hogy az informatika ma már képes leképezni, átláthatóbbá és hatékonyabbá tenni a gyártási folyamatokat akár a tervezéstől a teljes termékéletciklus végéig.

A Corvinus Egyetem is bekapcsolódott a terület kutatásába. Nagy Judit egyetemi adjunktus egy érdekes felmérés tanulságait ismerteti meg a közönséggel. A digitalizációban élen járó hazai gyártóvállalatok vezetőivel készített interjúk tanulságait veti össze hasonló témájú külföldi eredményekkel, és bemutatja azokat a tipikus problémákat, melyeket a digitális innováció terén bejárnak a magyar ipar szereplői.

IT-ipar a gyártóiparért

De hiába a szép elvek, a lényeg a részletekben, azaz a konkrét problémák megoldásában van. A konferencia második részében részben gyártóipari szakemberek, részben üzemek felső vezetői adnak gyakorlati tanácsokat, mutatnak be megoldásokat arra, hogy a digitalizáció hogyan képes növelni egy gyártóüzem hatékonyságát. A T-Systems Magyarország Ipar üzletágának két munkatársa, Posta Attila és Virágh Aladár egy rendszeritengrátori megközelítést mutat be.

Ma már a gyártóiparra is igaz, ami az informatikai vállalkozások mindennapjainak régóta része: a kommunikáció, az információáramlás sebesség kulcsfontosságú a folyamatok hatékonyabbá tételében. Leveli András, az LSK Hungária Kft. termék- és üzletfejlesztési vezetője egy olyan, interaktív digitális kijelzőkre épülő kommunikációs és információmegosztási technológia működését mutatja be élőben és attraktívan, amely a tervezői munkától a gyártási folyamatok szervezéséig számos helyen teszi egyszerűbbé és szemléletesebbé az információk vizuális megjelenését, illetve gyorsítja azok megosztását.

Arról is lesz beszámoló, hogyan működik mindez élesben, egy gyártóüzemben. A GE Water régiós EMEA MES leadere, Kovács Gábor, aki GE Water oroszlányi termelőüzemében is betölti a pozíciót, bemutatja azt a metamorfózist, amit a digitalizáció különböző szintjei okoznak egy gyártóvállalat folyamataiban.

De lehet egy megoldás bármennyire is jó és látványos, a kulcs mindig a megtérülés. Bármelyik tevékenység digitalizációjának ugyanis csak akkor van értelme, ha az megtérül. Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója azt mutatja be, hogy hogyan milyen eredményt ad a TCO (Total Cost of Ownership) központú megközelítés a digitalizálásban.

A digitalizáció kapcsán viszont előkerül egy olyan probléma, amely eddig a gyártóvállalatokat csak korlátozottan sújtotta. Litkei Péter, a többek között etikus hackeret is képző NetAcademia ügyvezető igazgatója arra próbál választ adni, hogy milyen módon kell újragondolni a biztonság kérdését a digitális átalakulás és az Ipar 4.0 nyomán.

A konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárja, melynek résztvevői a hazai gyártóipar szereplőinek digitalizációval kapcsolatos problémáit próbálják összegezni.

A részletes program a konferencia honlapján található, ahol regisztrálni is lehet a rendezvényre.

Piaci hírek

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.