Még nem hozta tavaly az IBM korábbi teljesítményét a globális szerverpiacon a Lenovo. A kínai gyártó az idén viszont már 40 százalékos növekedést tervez.
Hirdetés
 

A vártnál savanyúbbnak bizonyultak a Lenovo számára az IBM-es szerverüzletág felvásárlásának első gyümölcsei. A kínai cég globális szállításai ugyanis tavaly a saját márkájú ThinkServer kiszolgálóival együtt 20 százalékot meghaladó mértékben maradtak el az egy évvel korábbitól. Az idei évet ugyanakkor ambíciózus, 40 százalékos növekedési tervvel indította, ami akár egymillió darabos eladást is jelenthet 2016-ban. (Ez nagyjából a globális piacon tavaly értékesített szerverek 10 százalékát jelenti.)

Emésztenek

Mint ismert, a Lenovo 2014 októberében vette meg az IBM x86-os szerver üzletágát, amivel egy csapásra a szerverpiac mennyiségben harmadik, értékben negyedik legnagyobb szereplőjévé vált. A Kék Óriás szerverbiznisze önmagában is igen tekintélyes, az adott üzletágra vonatkozóan 6-7-szeres bevételnövekedést hozott a kínai vevőnek.

A globális szerverpiac tavalyi teljesítményéről a hét elején hozott nyilvánosságra néhány számot a tajvani Digitimes kutató és médiacég. Adatait azonban egyelőre csak az ellátási lánc szereplőitől begyűjtött információkra alapozhatta. Ezek alapján 2015-ben a gyártók mintegy 9,7 millió kiszolgálót szállítottak le. Ebből a Lenovo részesedése 650-700 ezer darab volt.

Az adatközpontok keresletére érdemes építeni

A beszállítói források szerint a kínai gyártó gyengébb teljesítményét a hagyományos szerverek iránti kereslet csökkenése magyarázhatja. Ez volt ugyanis a Lenovo és az IBM fő felvevőpiaca. Az adatközpontok szerverigénye ugyanakkor nőtt, csakhogy arra a piacra viszonylag későn lépett a távol-keleti cég. Mostanában viszont már erőteljesen dolgozik azon, hogy elnyerje az ezen a piacon nagy megrendelőnek számító Baidu, Tencent és Alibaba megrendeléseit. És már mutatkoznak is az leső sikerek: az Alibaba a hírek szerint nemrégiben a Lenovótól rendelt 50 ezer szervert. (Összehasonlításképpen: a teljes magyar piacon évente kb. 15-20 ezer szervert értékesíthetnek.)

A szakértők azonban nem csak piaci okokat látnak a visszaesés mögött. Az is visszavethette a Lenovo teljesítményét, hogy még nem zárult le az egy éve vásárolt üzletág integrációja, sem az alkalmazottaké, sem a gyártósoroké. Ez alatt az idő alatt viszont az IBM hagyományos ügyfeleinek egy része átpártolt más szállítókhoz. A Digitimes elemzése arra nem tér ki, hogy az átpártoltak között vannak-e az USA szövetségi intézményei, köztük a Pentagon, amelyeknek – mint arról korábban a Bitport is beszámolt – nemzetbiztonsági aggályai merültek fel a kínai vevővel kapcsolatban az IBM-üzletág eladásakor.

A Lenovo egyébként 2017-től már saját eddigi márkaneve a ThinkServer alatt akarja egységesíteni a szervermárkáit. Jelenleg még ezt és az IBM-től örökölt System X nevet is használják, utóbbiból viszont tavaly augusztus óta már elhagyták az IBM nevét. A névválasztás egyébként meglepte a szakértőket, akik szerint inkább a régebb óta bejáratott System X továbbvitele lett volna kézenfekvő.

Piaci hírek

Nem felejtő memória az Inteltől

Az Optane nagyon gyors, alacsony késleltetést kínál, és sosem látott tempóval éledhetne fel vele számítógépünk hibernált állapotból.
 
A vállalatoknál telepített szoftverek közel harmada feleslegesen kerül fel a számítógépekre vagy kihasználatlan, ami szükségtelen költségeket és extra kockázatot jelent egy gyártói auditnál.

a melléklet támogatója a SoftwareONE

Hirdetés
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az IPR-Insights idén is megkérdezte a vállalatokat a tapasztalataikról. A válaszadók többsége több auditra készül, de magabiztosabban várja az auditort. Fábián László (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.