Az év elején úgy tűnt, kezd magára találni a személyi számítógépek piaca. A második negyedév számai viszont kiábrándítóak.

Kihozta előzetes adatait a Gartner az idei második negyedéves PC-eladásokról. Az amerikai piackutató számításai szerint több mint 4 százalékkal esett a forgalom. Ez egyben azt is jelenti, hogy az áprilistól június végéig tartó periódus már a tizenegyedik olyan negyedév volt, amikor éves összevetésben csökkent a szegmens.

Jó kezdés után erős visszaesés

Pedig nem indult rosszul a 2017-es év, hiszen az első három hónapra a Gartnernél csak 2,4 százalékos recessziót mértek, míg a rivális IDC egyenesen növekedést (0,6%) látott. Ehhez képest a mostani kép még inkább lelombozó. A globálisan eladott 31,1 millió gép messze elmarad az egy évvel ezelőtti adattól, ráadásul a Gartnernél egy évtizede nem mértek ilyen gyenge eladási számokat a második negyedévben.

 

PC-piac 2017/Q2 (Gartner)
Create your own infographics

 

A szektor csapnivaló értékesítési adatait a Gartnernél elsősorban az alkatrészek drágulásából bekövetkezett áremelkedéssel magyarázzák. A komponensek közül a korábbinál többet kellett adni a gyártóknak például a memóriamodulokért, SSD-kért és az LCD kijelzőkért is. Ugyan ezek egy részét a részesedésük elvesztéséért aggódó szállítók saját profitjuk kárára benyelték, de főleg az otthoni felhasználóknak szánt ajánlatokon azért zömmel magasabb számok szerepelnek. Utóbbiak pedig érthetően így nem siettek a boltokba, hogy lecseréljék régebbi gépeiket. 

Nyertesek és vesztesek

A 4,3 százalékos átlagos visszaeséshez azonban meglehetősen eltérő módon "járultak hozzá" a piac szereplői. Sok vesztes mellett néhány nyertest is lehet említeni. Ahogy a fentebbi táblázatból is kitűnik, az élen változás történt. A HP Inc. az utóbbi időszakban folyamatosan tudott bővülni, míg a korábbi éllovas Lenovónak elég vegyes teljesítmény jutott. Az amerikai vállalat több mint 3 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított, mint egy évvel korábban. Ez önmagában is szép eredmény lenne, de a piaci átlaghoz képest pedig különösen jónak mondható negyedévet teljesített a cég.

A Lenovo az ezt megelőző két negyedévében szintén képes volt éves növekedést felmutatni, ám ennek a rövid sorozatnak az idei második negyedévben rögtön vége is lett. A 8,4 százalékos mínusz nagyon masszív esést mutat. A kínai cég mentségére annyit lehet felhozni, hogy a vezetőség mostanában a részesedési százalékpontok helyett inkább a nyereséghányad megőrzésére fókuszál.

A kisebb szállítók közül egyértelműen a Dellt érdemes még a nyertesekhez sorolni. A pár éve a tőzsdéről is kivonuló, magánkézben lévő vállalat a mostani 1,4 százalékos eladásnövekedésével immár az ötödik pozitív negyedéven van túl zsinórban. Ez pedig kimondottan megsüvegelendő eredmény a nagyjából öt éve szenvedő PC-piacon.

Piaci hírek

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.