A két nagy amerikai piackutató élesen eltérő kicsengésű jelentést tett közzé az első negyedéves számítógépeladásokról. Még abban sem értenek egyet, ki a legnagyobb szállító.
Hirdetés
 

 

 

A hagyományos számítógépes piac meglehetősen rossz bőrben van mostanság. Évek óta folyamatosan esnek az eladások, egyre kisebb tortán kell osztozkodnia a gyártóknak. A legújabb felmérések szerint azonban az idei év első negyedévében talán megváltozott a kép. Már ha az IDC, és nem a Gartner számait nézzük.

Csökkenve nőnek?

A két nagy piackutató egy napon kiadott előzetes előrejzése ugyanis ellenkező előjelű folyamatokról árulkodik. Az IDC becslése szerint a januártól március végéig 60,3 millió darab készülékértékesítés nagyon enyhe, 0,6 százalékos erősödést jelent tavaly iylenkorhoz képest. Ezzel szemben a Gartnernél ugyan ennél is több, 62,2 millió eladás látszik, ám itt ez egy viszonylag markáns, 2,4 százalékos éves visszaesést jelent.

A különbség százalékban kifejezve meglehetősen nagy. Tény, hogy a számítási metodikában vannak eltérések, amelyek részben magyarázatot adhatnak a differenciára, ám az előjelváltás miatt a mostani eset meglehetősen szembetűnő. Igaz, ez sem példa nélküli, hiszen közel három évvel ezelőtt már volt egy negyedév, ahol hasonlót adott elő a két kutatócég. Akkor a Gartner 0,1 százalékos növekedésével állt szemben az IDC 1,7 százalékos zsugorodása.

 

PC-piac 2017/Q1
Create your own infographics

 

Bármennyire is "nullaközeli" az IDC által kihozott növekedés, ez több szempontból is figyelemre méltó, és a gyártók számára jó előjelekkel kecsegtető fejlemény. Egyrészt a cég szakemberei korábban még 1,8 százalékos visszaesést jósoltak az első negyedévre, másrészt az IDC-nél kereken öt éve, 2012 elején fordult elő utoljára, hogy pozitív érték szerepelt a globális PC-eladások éves növekedésénél.

Hogy még élesebb legyen a kontraszt, a Gartnernél kihozott 62,2 milliós eladás szintén történelmi rekordot jelent, csak éppen a másik irányban. A cég kimutatásaiban utoljára 2007 első negyedévében fordult elő, hogy kevesebb mint 63 millió gépet adtak el világszerte három hónap alatt.

Na akkor most ki a király?

Az egyet nem értés motívuma a szállítói toplistán is végigvonul. A Gartnernél továbbra is az elmúlt évek királya, a kínai Lenovo áll az élen, bár a HP erősebb negyedéves teljesítményével már szinte teljesen ledolgozta korábbi hátrányát. Ehhez képest az IDC-nél az amerikaik simán átugrották a Lenovót, és 13,1 millió eladott gépükkel immár kényelmes előnnyel vezetik a gyártók rangsorát.

A fentebb elmondottakhoz azonban érdemes újra nyomatékosítani, hogy előzetes eredményekről van szó, azaz több helyen szakértői becslés pótolta a hiányzó tényadatokat. Ennek megfelelően a néhány hét múlva várható végleges táblázatok számai akár még közeledhetnek is egymáshoz a két nagy informatikai piackutatónál. 

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.