Az idei CES egyik érdekessége volt a Sony integrált hangrendszere, amely az OLED tévék kijelzőjét rezonáltatja, így feleslegessé teszi a hangfalalkat is.
Hirdetés
 

A Sony Budapesten is kiállította a 2017-es CES-en január elején bemutatott új termékeit, nem sokkal a Las Vegas-i elektronikai show-t követően egy regionális nemzetközi sajtótájékoztatón próbálhattunk ki a legfrissebb hangrendszereket és kamerákat, illetve a gyártó idei fókuszában szereplő és a legnagyobb figyelemre számító (4K) HDR televíziókat. 

A Bravia tévék ezúttal is új szintre lökték a HDR (High Dynamic Range) képeket, köszönhetően a Sony saját képfeldolgozó processzorának és képmegjelenítő technológiáinak, a különböző képjavító és képfeldolgozó funkcióknak. A Sony zászlóshajójának számító Z sorozat már az X1 Extreme processzort alkalmazza, háttérmegvilágítási technológiája pedig a korábbiakhoz képest is precízebb fényszabályozást és pontosabb helyi sötétítésvezérlést tesz lehetővé.

Ezzel a képek tovább távolodnak a valóságos látványvilágtól, de az nem is kérdés, hogy a tényleg meggyőző részletességű és színmélységű kijelzők még nagyobb élménnyét teszik majd az otthoni mozizást.

A Bravia OLED vonalában ugyancsak az X1 Extreme processzor kezeli a több mint 8 millió önállóan világító képpontot. Az A1-es sorozat másik érdekessége a háttérvilágítás nélküli kialakítást kihasználó Acoustic Surface hangtechnológia, amely a képernyő teljes felületéből csinál közvetlenül hangszórót.

És még jól is szól a képernyő

Ezzel az új Braviáról tényleg sikerült leműteni mindent, ami nem tartozik közvetlenül a képhez: sem hangszórókat, sem állványt, de még a Sony logót sem látni a vékony keret mellett, így a tévét tényleg nehéz máshogy leírni, mint egy vékony, fekete lemezt, amit bekapcsolt állapotban teljes egészében beborítanak a színek.
 


Az Acoustic Surface lényege, hogy rezonáltatja a teljes megjelenítő felületet, a tévé hátára szerelt két-két aktuátor segítségével. A rezgéseket egyébként érezni is lehet, ha az ember a kezét a képernyőhöz érinti. Az integrált hangrendszer tényleg jól teljesít, még a hangok forrását is igyekszik lekövetni a képeken belül, ami nem csak hallható, de ugyanígy kézzel is érezhető.
 

Így kell elképzelni a Bravia OLED tévék hátát


A teljes scifitől még elválaszt a készülék hátán támasztékul szolgáló hangforrás, ami a mély hangoknál hivatott besegíteni a rezonáló kijelzőnek, a tévék falra rögzítését pedig az aktuátorok tehetik egy fokkal nehezebbé annál, mintha valóban csak egy nagy fekete lemezről lenne szó.

Hozzák magukat a kamerák

A Sony közelmúltban bejelentett képalkotó termékeire a lassan követhetetlen választék a jellemző, amit jól mutat a bővülő lencse- és kameraválasztékból összeálló, 72 darabos termékpaletta. A kamerák közül a Bravia OLED-hez hasonlóan impresszív darab új a6500-as fényképezőgép is, amely másodpercenként 11 képet rögzítő sorozatfelvételre képes, a "shaky cam" felvételeket pedig a demó alapján elég meggyőzően tette rendbe az optikai képstabilizátor.

A gyártó kínálatában prémium kompakt fényképezőgép is szerepel, amellyel a 0,05 másodperces automatikus élességállítás mellett másodpercenként 24 képet is lehet lőni, ennek megfelelően pedig szuperlassított mozgófelvétel készítésére is képes – ez utóbbit a vállalat hangszórómembránról szétpattogó golyókkal szemléltette, egy szintén hibátlan slo-mo felvétellel. Az alábbi videón csak egyetlen golyó szerepel, de a lényeg így is látszik:
 

Konzumer tech

Milyen lenne egy MI által írt Harry Potter?

A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.