Hétfőtől nem lehet Kínában induló vállalkozásoknak kriptivaluta kibocsátásával, azaz ICO-val tőkét gyűjteni. Az ether és a bitcoin árfolyama beszakadt.
Hirdetés
 

Ami pár napja még csak egy lehetséges forgatókönyv volt, mára tény lett. Kínában a központi kormányzat radikális módon szabályozta az ICO (Initial Coin Offerings) jellegű ügyleteket: nem engedélyezi, hogy a stratupok ezzel az egyre népszerűbb módszerrel vonjanak be tőkét vállalkozásuk fellendítésére.

Ez távol van az ésszerű korlátozástól

Egy kínai gazdasági lap a múlt héten még arról írt, hogy a kormányzat egy olyan szabályozásban gondolkodik, amely segíti az egyre népszerűbb és innovatív tőkebevonási módban az startupokat, de észszerű keretek között megfelelő védelmet biztosít a befektetőknek.

Az ésszerű keret végül a teljes tiltás lett. A jövőben nem lehet ICO-kat indítnai, sőt az6 eddigieket is fel kell számolni. Ez első megközelítésben óriási csapás a kínai startup-közösségre, ahol messze a legnépszerűbb volt ez a tőkegyűjtési módszer. Főleg azért volt népszerű, mert rugalmas tőkebevonási lehetőséget termet, különösebb feltételeket sem kellett teljesíteni hozzá, mivel teljes mértékben kívül esett a szabályzói környezeten. Egy kínaii gazdasági lap, az Ycai értesülése szerint az ICO-k betiltása csak az első lépése a kriptovaluták megregulázásának, és ennek a piacnak a további szabályozása is várható.

A ICO mint befektetőgyűjtési forma Kínában volt a legnépszerűbb. Csak az idén 65 ICO történ, melyekben összesen több 100 ezer ember kb. 2,6 milliárd jüant (395 millió dollár), illetve ezzel egyenértékű kriptovalutát tolt a startupokba.

A szabályozás ötlete nem a kínaiaktól ered, az amerikai tőzsdefelügyelet már nyáron kiadott egy állásfoglalást, mely szerint az ICO során értékesítésre felkínált tokenek (lényegében elektronikus kuponok) értékpapírnak minősülnek, és az annak megfelelő szabályozás vonatkozik rájuk.

Hisztérikus reakció, de majd konszolidálódik a helyzet

A területet jól ismerő pénzügyi elemzők a reakciót csak átmenetinek gondolják. A legtöbben úgy vélik, ez a meglehetősen hisztérikus reakció elsősorban annak szól, hogy a felügyeleti szervek nem értik pontosan az ICO-k mechanizmusát. Emiatt nem látják a tőkegyűjtési módszer előnyeit és kockázatait sem.

Ha azonban sikerül ezeket átlátni, akkor a hatóságok képesek lesznek olyan szabályokat alkotni, melyek a folyamatokat mederben tartják, és a folyamat résztvevőinek – elsősorban a befektetőknek – képesek védelmet biztosítani.

A hír hatására mind a bitcoin, mind a ether árfolyama esésnek indult, a felhasználók egy része elkezdett aggódni a befektetése miatt. Az egyik legnagyobb kínai ICO-platform, az ICOINFO a döntés után lényegében azonnal felfüggesztette a tevékenységét. Ugyanakkor a Reuters szerint nem mindenki pánikol. Egyes felhasználók szerint az ICO-k szigorúbb szabályozása stabilabbá teszi a kriptovalutát azzal, hogy megakadályozza a megalapozatlan tokenkibocsátásokat. Mások meg annak örülnek, hogy esett az árfolyam, mert így a jövőbeni emelkedés reményében be lehet belőle vásárolni.

Piaci hírek

Meddig élnek az öregedő iPhone-ok?

Egyre tovább, de az új iOS 11 mai megjelenése újabb modelleket zár ki a frissítésekből.
 
Jövőre a bankoknak meg kell nyitniuk az ügyféladataikat külső szolgáltatók, köztük a fintech cégek előtt. Hazai szakértőket kérdeztünk arról, hogyan rajzolja át ez a pénzintézeti piacot.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Most készüljön fel a fintech világ biztonsági kockázataira!

A pár éve kitört fintech-láz, valamint a jövő év elején életbe lépő PSD2 nem csak a pénzügyi piacok üzleti modelljét borítja meg. A biztonsági kérdéseket is sürgősen újra kell gondolniuk a piac szereplőinek.

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP FORUM HUNGARY:
így működik a digitalizáció magja

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.