A napokban jelentették be, hogy az Android O-t már függetlenítenék a hardvertől. Bármilyen jövőbeni hardveren futhat bármilyen jövőbeni Android-verzió.

Elengedné eddigi megközelítését a Google az új Android-verzióval. A márciusban fejlesztői preview-ban megjelent Android O-tól kezdődően a Windowsból is ismert módon, szabványos interfésszel kapcsolná össze az operációs rendszert és a hardverspecifikus drivereket. Ennek megvalósításáról szól a Treble projekt, melynek lényegét vezetője, Iliyan Malchev blogbejegyzésben ismertette.

Egy bonyolult folyamatot váltanának ki

Malchev először is elmagyarázza, hogyan implementálták eddig a telefongyártók az operációs rendszert. Egy szóval: bonyolultan. 1. A Google kiadta a legújabb kiadás forráskódját. 2. Ezt a chipgyártók hozzáigazították a saját hardvereikhez. 3. Ez a chipekhez igazított kódot kapták meg a készülékgyártó cégek, melyek azt módosították a készüléküknek megfelelően. 4. A készülékgyártók  és a szállítók a már kétszer módosított rendszert futtató készülékeiket tesztelik és hitelesíttetik. 5. Ha a készülék átment a hitelesítési procedúrán, van esély rá, hogy eljut a felhasználóig.

Ez a hosszadalmas procedúra egyben meg is magyarázza, miért okoz olyan nagy problémát az Android frissítése. Az Android ökoszisztéma alapja az, hogy ha valaki ír egy alkalmazást az általános Android API szerint, akkor annak futnia kell minden androidos eszközön (legalábbis egy verzión belül).

Ennek a kompatibilitásnak a kikényszerítésére szolgált a 4. lépés, azaz a tesztelés és a hitelesítés. Ettől el lehetett ugyan térni, csak az azzal járt, hogy az az eszköz, amely a kompatibilutási teszten megbukott, nem kapott hozzáférést a Play Store-hoz. A fejlesztői API-hoz kiadták a pontos dokumentációt (Compatibility Definition Document), ezt kellett minden gyártónak teljesíteni, amit a Compatibility Test Suite-tel a Google alaposan tesztel is. (Ez ma már több mint egymillió tesztet jelent.)

Ehhez képest a Treble projekt...

A Treble beiktat az Android Keretrendszer és az eszközspecifikus, jellemzően a chipgyártók által írt illesztőprogramok közé egy szabványos interfészt, amit a Google a Vendor Test Suite segítségével validál. Mivel így az operációs rendszer és a hardverspecifikus rész, azaz a driverek elválnak egymástól, az eszköz és az operációs rendszer is szabadon csereberélhető, hiszen együttműködésüknek csupán az a feltétele, hogy a két réteget összekötő interfész megfeleljen a szabványnak.
 

Így egyszerűsödik egy új Android-verzió kiadása

(Forrás: Google)


Ebben a felállásban egy új Android-verzió is igazodik a szabványos interfészhez, azt bármilyen hardverre fel lehet tenni, ami szintén kompatibilis az operációs rendszer által támogatott interfésszel. És ez mindaddig így lesz, amíg az interfész szabványát a Google nem módosítja. Ez a validációs folyamatot is gyorsítja, és akár a biztonsági frissítések kiadására is megoldást hozhat, amire a Google évek óta keresett hatékony megoldást.

A Google azt tervezi, hogy közzéteszi a Treble projekt teljes dokumentációját még a nyáron, az Android O indulásával egy időben a mobil operációs rendszer forrásait összegyűjtő oldalán.

Mobilitás

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Hirdetés

Vállalkozói tudás rendhagyó forrásból

Hello Biznisz néven hiánypótló képzést indított mikro- és kisvállalkozásoknak a Magyar Telekom. A program részleteiről Lakatos Pétert, a kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.