Az Aruba Cloud is a megújuló energiára voksolt. Legújabb, Milánó mellett felépített adatközpontja az eddigi legnagyobb – és egyben a legzöldebb. De miben is más, mint a többi? (x)
Hirdetés
 

A közelmúltban megkezdte működését Olaszországban az Aruba Csoport ottani harmadik, Európa-szerte a hetedik adatközpontja. A 200 ezer m2 összterületű, a legújabb és teljesen környezetbarát technológiákat alkalmazó létesítmény megfelel az ANSI TIA 942/A Rating 4-es minősítésnek.

Energiából önellátó

A Global Cloud Data Centert úgy tervezték, hogy különböző cégek szolgáltatásokra és IT infrastruktúrára vonatkozó igényeit kielégítse, és így az egyik felhőszolgáltatási csomópont legyen Európában. A szolgáltatások a nagyobb vállalatokat, közigazgatási intézményeket, IT üzemeltetőket és kisebb cégeket, hatóságokat, rendszerintegrátorokat, telekommunikációs cégeket egyaránt képes kiszolgálni, és jó lehetőséget ad az ügyfeleknek arra, hogy piacukat, illetve ügyfélkörüket növeljék.

A helyszín kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek. Egyrészt fontos volt a megközelíthetőség. Ezért esett a választás Olaszország északi részére, Milánó vonzáskörzetére. A közelben van három nemzetközi repülőtér is – a bergamói, a milánói és a Milánó közelében lévő Malpensa –, de gyorsvasúttal és autópályán is könnyen megközelíthető.

A másik szempont az elérhető megújuló energiaforrás volt, hiszen az adatközponttal szemben követelmény volt a környezetbarát kialakítás és a magas szintű energiahatékonyság. A létesítmény több összeköttetéssel, redundáns módon kapcsolódik az Aruba tulajdonához tartozó vízerőműhöz és egy napelemes (PV) rendszerhez. Ezekkel a vállalat 90 megawatt teljesítményig tud biztosítani saját hidroelektromos és fotovoltaikus (vízi és napelemes) energiát, ami azt jelenti, hogy rackenként maximálisan 40 kW teljesítmény biztosítható. Természetesen van másodlagos energiaforrás is: a generátorok 48 óráig bírják újratöltés nélkül.

Az adatközpont hűtési rendszerét szintén környezetkímélő technológiával oldották meg: egy hihetetlenül hatékony, a talajvíz felhasználásával működő geotermikus hűtési rendszer garantálja az optimális hőmérsékletet és ezzel az alacsony energiafelhasználást.

A biztonság mindenekelőtt

Emellett természetesen – ahogy minden adatközpontnál – kiemelt figyelmet kapott a biztonság is. A fejlett biztonsági rendszerek a legmegfelelőbb infrastruktúrává teszik az adatközpontot bármilyen IT-rendszer működtetésére. Fegyveres őrök biztosítják a maximális fizikai biztonságot 24/7 felügyeletet.

A helyszínválasztásnál az is fontos volt, hogy a terület szeizmikus biztonság szempontjából a 3. zónába sorolható, azaz alacsony szintű a szeizmikus tevékenység. A történelem során a területet nem érintették természeti katasztrófák, például földrengés vagy árvíz.

Az üzembiztonságot érinti, hogy az adatközpontot ellátták egy olyan épületmenedzsment-rendszerrel (Building Management System), amely felügyeli az adatátviteli helyiségek energiaellátási és hűtési rendszereinek működését, valamint az energiahatékonyságot biztosító létesítményeket.

A zöld szemlélet a költségekre is pozitívan hat

A kampusz egy 20 hektáros területen található, ebből jelenleg csupán 1 hektárt használ, ahol összesen jelenleg 3200 rackszekrény található, a teljes kapacitás 18 ezer rack.
 

A Global Cloud Data Center számokban

Az adatcsarnok magassága: 3,5 m

A felső levegőkamra magassága: 3m

Az alsó levegőkamra magassága: 2m

Az álpadló teherbírása: 2000 kg/m2

Külső fal tűzállósága: REI 240

Belső falak tűzállósága: REI 120

Generátor: dízel generátoregységek

Fizikai biztonsági megoldások: CCTV rendszer; fegyveres biztonsági szolgálat (24/7/365); elkülönített parkoló az alkalmazottaknak és a látogatóknak, külön szeparált bejáratok a látogatók és az áruk számára; érzékeny füstérzékelő rendszer; folyadékszivárgást érzékelő rendszer.


A berendezéseket ún. 2N redundanciával tervezték, azaz két egymástól független rendszer van telepítve. Így ha az egyik meghibásodik, a másik át tudja venni a feladatát. Ez az energiaellátásra is igaz, mind a továbbításra, mind a tárolásra. Az energiaellátést (tápegységek, UPS-ek) egyébként 2N + 1 redundanciával alakították ki.

A zöld szemléletnek van egy nagyon kellemes hatása az ügyfelekre is. A környezetkímélő, saját forrásból előállított energia miatt minimálisak a működtetési költségek, ami szolgáltatások árát is kedvezően befolyásolja. Ráadásul mindez nem csökkenti az üzembiztonságot sem.

Alapszolgáltatástól az összetettig

A Global Cloud Data Center szolgáltatásai az önálló dedikált szervertől az összetett fizikai és felhős infrastruktúramegoldásokig terjed. Igénybe lehet venni ketreccel elválasztott vagy önálló szerverteremben kialakított dedikált adatközpontokat rendszer-visszaállítási és üzletfolytonossági megoldásokkal. Ki lehet alakítani IT-infrastruktúrákat átfogó erőforrás-kihelyezéssel. Van lehetőség multicarrier kapcsolódásra, forgalomirányításra, a hardverek biztosítására is.

Az Aruba Csoport igyekszik kielégíteni ügyfelei logisztikai igényeit is. Ezekhez multifunkciós területeket, az ügyfelek által igénybe vehető ideiglenes irodahelyeket, raktárakat, szobákat és munkaállomásokat is biztosít a vállalat a helyszínen.

A Global Cloud Data Center egyrészt csatlakozik a fő nemzeti és nemzetközi internetszolgáltatókhoz, másrészt saját dark fiber infrastruktúrával is rendelkezik, ami egy dupla vonalat biztosít a Milánóban található Caldera Business Parkhoz.

A komplexumban az első adatközpont már működik, amely a maximális tervezett 90 MW kapacitásból több mint 4 MW-ot köt le. A teljes kampuszt a nyár folyamán üzemelik be, a hivatalos megnyitást október 5-ére tervezi a vállalat.

Az adatközpont hivatalos weboldalán felveheti a kapcsolatot az Aruba Csoport szakértőivel, akik további információkkal szolgálnak.

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.