A Microsoft elárulta, melyik számítógépeket érinti leginkább a processzorhibát javító patch okozta rendszerlassulás. Nincs jó hírünk, a többség előtt valószínűleg nem marad rejtve az eset.

Arra figyelmeztetett a Microsoft a biztonsági javításai kapcsán, hogy a múlt héten napvilágot látott, az Intel processzoraiban talált hardveres hibák (Meltdown, Spectre) miatti frissítés bizony érezhető lesz a számítógépek többségében. A teljesítmény ugyanis visszaesik a rendszermag különálló memóriaterületre kényszerítése miatt, pontosabban azért, mert nagyon időigényes a két különálló címtér közötti váltogatás minden egyes, a hardvertől érkező rendszerhívás és megszakítási kérelem során.

Rossz, rosszabb, legrosszabb

Egzakt számokkal a Microsoft sem tud egyelőre szolgálni, de Terry Myerson szerint az első eredmények alapján gyakorlatilag minden érintettnek számolnia kell némi teljesítményvesztéssel. A Microsoft ügyvezető alelnökének beszámolója arra világít rá, hogy a legjobban a legújabb processzorokkal rendelkezők járnak (minő meglepetés): a 2016-ban vagy tavaly gyártott Skylake, Kabylake vagy újabb CPU-k esetében egyszámjegyű, marginális a visszaesés azok számára, akik Windows 10-et használnak.

Sokkal rosszabbul járnak viszont azok, akik ennél régebbi Intel lapkát tartalmazó számítógépre telepítették a Microsoft legújabb operációs rendszerét. A 2015-ös Haswell processzorok tulajdonosai ugyanis "jelentősebb lassulást" tapasztalhatnak, vagyis esetükben nem marad észrevétlen a változás. És hasonló a helyzet a régebbi, Windows 8 vagy 7 platformokat használók esetében is. A Microsoft közlése szerint esetükben érzékelhető mértékű lesz a teljesítményváltozás.

Még rosszabb a helyzet a Windows Servert futtatók körében. A Microsoft számukra már azt tanácsolja, hogy az érintettek mérjék fel a nem megbízható kód futtatásának kockázatát és vessék össze azzal, hogy ennek javítása mekkora teljesítményvesztéssel jár. Csak ezt követően döntsenek a frissítések széles körű alkalmazásáról. Myerson szerint bármilyen processzoron is fut a Windows szerverváltozata, azt komolyan érinti a Meltdown/Spectre-javítás, különösen abban az esetben, ha azon zömmel intenzív I/O-feladatok zajlanak.

Aggódhatnak a bányászok és a játékosok

A múlt héten még azzal a reménnyel kecsegtette az eset kapcsán már perekkel szembenézni kénytelen Intel a felhasználókat, hogy többségük számára észrevétlen marad a hardveres hiba javítása. A vállalat jelenlegi vezérigazgatója, Brian Krzanich ugyanakkor hétfőn tartott CES-nyitóbeszédében már arra intette a hallgatóságot, hogy rosszabb lehet a helyzet, mint eredetileg gondolták. A várható hatások a terhelés függvényében kalkulálhatók: "arra számítunk, hogy egyeseket jobban érint majd, mint másokat, így tovább folytatjuk együttműködésünket az iparág szereplőivel, hogy idővel minimalizálhassuk a következményeket" – próbálta csillapítani a kedélyeket a CEO.

Biztonsági szempontból egyébként egészen jól áll az ügy. A vállalat közlése értelmében az elmúlt öt évben gyártott, érintett processzorok 90 százaléka a hét végéig megkapja a szükséges patch-eket, a fennmaradó 10 százalék számára pedig a hónap végéig előáll a javítás (azok telepítésének aránya persze már más kérdés).

Ami viszont rossz hír, hogy a másodikként bejelentett, Spectre nevű sebezhetőség az Nvidia videovezérlőit is érinti. A GPU-fejlesztő és -gyártó vállalat közölte, hogy két biztonsági rést is el kell tüntetnie. Ebből az egyikkel már végeztek patch formájában, a másodikon viszont még dolgoznak a cég mérnökei. Tekintve, hogy a cég GPU-architektúrája igen széles körben elterjedt (a GeForce videokártyáktól kezdve a vállalati felhasználásra szánt Quadro megoldásokon át egészen a Tesla chipekig), ezért az Nvidia érintettsége közel akkora horderejű, mint az Intelé.

Szerencse ugyanakkor a szerencsétlenségben, hogy a zöldek lapkái csak a Spectre-féle támadásoknak vannak kitéve. Ezek pedig jóval nehezebben kivitelezhetők, mint a Meltdownra alapulók. Mostanáig nem is érkezett jelentés arról, hogy valaha valakit sikeresen támadtak volna utóbbi hiányosság kihasználásával.

Egyelőre nem ismert, hogy a javítás mekkora mértékben érinti a teljesítményt, a játszani szeretők és a kriptovalutákat bányászók tehát még nem lélegezhetnek fel.

Biztonság

Ebből a boltból fizetés nélkül távozhatsz

Ugyanis még azt is elintézik helyetted: mire kiléptél az ajtón, a bolt rendszere már le is hívta a számládról a termék ellenértékét. Csalás kizárva.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Mennyit lehet keresni egyes informatikai hiányszakmákban? Mennyire válnak be a munkaerőközvetítés alternatív formái, az óra- és napidíjas konstrukciók?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.