Az AMD új processzormodelljeivel komolyan megszorongatta nagy riválisát. Szerverfronton viszont szinte azonnal visszavágott az Intel.

Adatközponti alkalmazásra fejlesztett új processzort jelentett be az Intel, felvéve ezzel azt a kesztyűt, amit az Advanced Micro Devices AMD) dobott elé a cloud computing igényeit kiszolgáló szerverközpontok tekintetében. Míg ugyanis az asztali szegmensben már látszik a fél évnyi tétlenkedés hatása, addig ugyanezt nem akarja megkockáztatni a vállalati szegmensben a chipgyártó.

Xeon Scalable Processor

Az új központi vezérlőegységek legfontosabb jellemzője a következő generációs számítási feladatok korábbiakhoz képest sokkal mélyebb támogatása. Ilyen alkalmazási területeket jelent például a mesterséges intelligencia és az önvezető autók irányítása, derült ki Naveen Rao közléséből. Az Intel mesterséges intelligenciára alapuló termékek részlegének alelnöke a Reutersnek adott interjút a témában.

Google, Microsoft, Amazon – csak néhány azon óriáscégek közül, melyeket az Intel megcélzott új Xeon lapkáival. Ezen IT-vállalatok mind hatalmas adatközpontokat üzemeltetnek szerte a világon. Ők saját igényeik ellátása mellett a külön szerverparkot kiépíteni nem akaró/tudó kisebb vállalatokat is kiszolgálják. Paul Nash, a Google Compute Engine termékmenedzsere elárulta, hogy a Google Cloud Platform volt az első olyan szerverközpont, mely alkalmazásba vette az új Intel processzorokat.

Erősödő verseny

Az Intel pár éve még gyakorlatilag teljes mértékben dominálta a piacot. Az azóta eltelt időszakban azonban több kihívója is akadt a vállalatnak ebben a szegmensben. Egyrészt a már említett AMD, mely szintén piacra lépett következő generációs, adatközponti alkalmazásra fejlesztett processzorával (az Epycről bővebben itt olvashat). Másrészt a chipgyártó gigásznak szembe kell néznie magukkal a nagy internetes vállalatokkal is, melyek saját hardverdesignjai egyre gyakrabban jelentenek alternatívát a drága Intel lapkákra alapuló megoldásokkal szemben.

Ezen a téren elsősorban az ARM technológiáját alkalmazó fejlesztésekkel szemben kell versenyképesnek lennie/maradnia az Intel CPU-inak. De nem kizárólag az ARM jelent fejtörést: a Google, pontosabban az Alphabet ugyanis egy ideje a Rackspace-szel közösen fejleszti a Zaius platformot, amely már az IBM Power9-es chipjére épül.

Martin Reynolds, a Gartner elemzője szerint szüksége is van az Intelnek az Xeonok tudására. Az előző generációhoz képest energiahatékonyabb chipek tudása ugyanakkor nem minden: a vállalat számára a legnagyobb kockázatot az adatközpontok üzemeltetőinek relatíve kis száma jelenti. A saját tervezésű megoldásokkal szemben kell meggyőző teljesítményt mutatniuk az új CPU-knak, ami talán az eddig pályafutása alatti legnagyobb kihívást jelenti majd az Intel Data Center Group részlegének.

Beszálltak a GPU-k is a játszmába

Napjaink IT-s trendjeit alapvetően meghatározza a számítási felhő, illetve az azt kiszolgáló infrastruktúra. Pár év alatt lettek népszerűek ebben a szegmensben a korábban szinte csak a grafikus vezérlőknél alkalmazott GPU-k, alaposan felforgatva az évtized elején még meglehetősen tiszta képet. Ezen a téren pedig az Nvidia a király. A világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépe például részben az Nvidia Tesla P100 grafikus processzorain alapul; moduljait kifejezetten a mélytanulás (deep learning) igényeihez fejlesztették.

A piac tehát igencsak zsúfolttá vált, de ennek előnye is van. Az elmúlt években elsősorban a költségcsökkentésre fordítottak figyelmet a szegmens szereplői, az igazi innováció pedig háttérbe szorult. Ez a trend érhet véget hamarosan, amiben az Intel és az AMD csatája csak a jéghegy csúcsa lesz. Igaz, ebben a kisebbik gyártónak könnyebb dolga van, mivel relatíve alacsony bázisról kell felállnia, miközben az Intel minden egyes AMD-sikerrel teret veszít.

Az informatikai ipar fejlődését összességében ugyan továbbra is az üzleti döntéshozók szabják meg, de az olyan fejlesztési irányok, mint a mesterséges intelligencia, át fogják alakítani a vállalatok üzleti modelljeit. A közeljövő jelenleg még megjósolhatatlan nyerteseinek és veszteseinek névsora pedig vélhetően kevésbé az alkalmazott technológián, mint inkább a kialakított partneri kapcsolatokon fog múlni.

Cloud & big data

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.