A szerverpiac 3,6 százalékkal, a vállalati tárolók piaca pedig 7 százalékkal zsugorodott az első negyedévben.
Hirdetés
 

A szerverek és a vállalati tárolók piaca is csökkent az év első három hónapjában. Az IDC friss elemzése a vállalati tárolóknál mínusz 7 százalékot, a szervereknél pedig mínusz 3,6 százalékot mért.

Átalakulóban a vállalati tárolás

A leszállított kapacitás kisebbet esett, mint a bevételek: az év első három hónapjában globálisan 27,8 exabájt tárolókapacitást értékesítettek a szállítók, ami 4 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A tárolópiacon főleg az ODM gyártók (Original Design Manufacturer) szenvedtek. Ez a piaci szegmens önmagában 39,9 százalékkal csökkent 2015 hasonló időszakához képest. A szegmens teljes forgalma az idei év első három hónapjában mintegy 681 millió dollár volt.

A szerveralapú tárolási megoldások, melyek összességében 2,1 milliárd dollár forgalmat generáltak, kis mértékben, 2 százalékkal bővültek. A legnagyobb tételt továbbra is külső tárolómegoldások adják: ez a szegmens 3,7 százalékkal csökkent, így teljesítménye 5,4 milliárd dollár lett.

Ugyanakkor van jó hír is: a teljes piacból egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ún. all-flash tárolótömbök. Az első negyedévben közel 800 millió dollár értékben szállítottak ilyen tárolókat. Ez 84 százalékkal több, mint amekkora forgalmat egy éve generált ez a szegmens. A hibrid flash tárolók azonban egyelőre jóval nagyobb szeletét adják a tárolópiacnak: 2,2 milliárd dollár bevétellel a piac 26,5 százalékát adják.
 

IDC tárolópiac 2016 Q1
Create your own infographics

A gyártók között is volt némi átrendeződés: A HPE-nek sikerült megelőznie az EMC-t. Igaz, piaci részesedésben mindössze 0,9 százalék köztük a különbség, így az IDC, figyelembe véve a statisztikai hibahatárt, holtversenyben hozta ki őket piacvezetőnek. Ugyanakkor távlatilag az EMC-nek áll a zászló, már ha sikerül megküzdenie az átszervezési problémáival. Ugyanis a tárológyártó idén már főleg az all-flash technológiára koncentrál, ami az IDC adatai szerint a leggyorsabban növő szegmens. A HPE piacvezetővé válása már csak azért is figyelemre méltó, mert a külső tárolók piacán az EMC és a NetApp is megelőzi: előbbi a szegmens közel negyedét, a NetApp közel 12 százalékát tudhatja magáénak. Itt a HPE részesedése 9,9 százalék.

Egy sikersorozat vége

A szerverpiac hét negyedév után fordult csökkenésbe. Tavaly rekordmennyiségű szervert adtak el világszerte: az értékesített darabszám 5 százalékkal, a bevételek pedig 8 százalékkal nőttek. Úgy tűnik azonban, hogy vége az aranyidőknek. Éves összevetésben a leszállított darabszám 3 százalékkal, az összbevétel 3,6 százalékkal csökkent. A piac mérete 12,4 milliárd dollár volt, ami 2,2 millió szerver értékesítéséből jött össze.

Az IDC a visszaesést egyrészt a hiperskálázható adatközpontok építésében tapasztalható megtorpanással, másrészt a vállalatok hardverfrissítési ciklusának a lecsengésével magyarázza. Ugyanakkor a visszaesés valószínűleg átmeneti jelenség: a kutatók további növekedést várnak.

Az egyes régiókban egyébként nagy eltérést mutatnak a piaci mozgások. Míg például Közép-Kelet-Európa és és Latin-Amerikában nagy visszaesést mértek (41,6, illetve 32,3 százalék), addig Ázsia és a Csendes-óceán térsége több mint 10 százalékos bővülést, de még Nyugat-Európa is 1,7 százalékos pluszt tudott felmutatni.
 

IDC szerverpiac 2016 Q1
Create your own infographics

A negyedév nagy vesztesei egyébként a csúcskategóriás szerverek voltak. Az IBM például, amely nem x86-os piac legnagyobb szereplője (piaci részesedése 62,7 százalék) éves összevetésben 32,9 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Maga a teljes csúcskategóriás szegmens 33,4 százalékkal csökkent, összességében 1,4 milliárd dollár bevételt generált. A képet azonban némileg torzítja, hogy a nagyon várt IBM System z-k tavaly óriási frissítési hullámot generáltak, és ez az idénre le is csengett. Akinek ez létfontosságú volt, tavaly lezongorázta az upgrade-et, íg idén már kiegyensúlyozottabb piacra kell számítani.

Az év második fele egyébként jobb lesz az IDC szerint. A hiperskálázható felhős infrastruktúra iránt ugyanis folyamatosan nő az igény, azaz a nagy adatközpontok további bővítésére lesz szükség.

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.