A Qualcomm új mobillapkája gyorsabb, energiatakarékosabb és biztonságosabb lesz, és támogatja a gigabites LTE-t.
Hirdetés
 

Előbb lehetett tudni azt, hogy milyen készülékekbe kerül először, mint azt, hogy pontosan mit is tud – a Xiaomi vezérigazgatója ugyanis egy nappal a Qualcomm új lapkakészletének bejelentése előtt elmondta egy konferencián, hogy a mobilchip-gyártó új Snapdragonjára, a 845-re építik jövő évben megjelenő csúcsmobiljukat.

Nagyobb teljesítmény, nagyobb sávszélesség

Jövőre a gyártók csúcskészülékeinek egy jelentős részébe már 845-ös lapkakészlet kerül, amely nagyon sok – és a felhasználóknak is jól érzékelhető – újdonságot hoz. Ha tehát valaki biztonságosabb, szebb, okosabb és hosszabb üzemidejű telefonra vágyik (és persze a pénz sem számít) akkor halassza kicsit a mobilbeszerzését.

Ami a sebességet illeti, abban állítólag 30 százalék többletet hoz a 2,8 GHz-en dolgozó lapka az előző családhoz, a 835-höz képest. (Már a Snapdragon 835 is olyan teljesítményre képes, hogy elboldoguljon a Windows 10-zel. A Qualcomm a napokban jelentette be a 835-re épülő platformját, melyet a tavaly bemutatott ARM-os Windows 10-hez fejlesztett.)

Fontos, bár egyelőre keveseket érintő újdonság, hogy támogatja a leggyorsabb, gigabites LTE hálózatokat (a modem 1,2 Gbit/s-is sebességre képes). Emellett kapott egy új grafikus processzornak (Adreno 630), amely amellett, hogy nagyot javít a grafikus megjelenítésen – ráadásul úgy, hogy közben jobban takarékoskodik az energiával, mint elődje –, támogatja a mobil virtuális- és kiterjesztett valóság alkalmazásokat. Megoldották például, hogy a képernyő széle alacsonyabb felbontásban mutassa az adott képet, mint a közepe, igazodva az emberi szem működéséhez (a periférikus látásunk gyengébb képet rögzít).

Mesterséges intelligencia mindenütt

A Qualcomm nagy figyelmet fordított a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás támogatására. Ez azonban nem csak olyan területekben merül ki, mint például az automatikus képfelismerés vagy -kategorizálás. Olyan funkciókat is támogat, melyek az ívelt érintőképernyő kezelésében (pl. véletlen megnyomás kiszűrése) segítik a telefon használóját.

Ez segít majd abban is, hogy a kijelző jobban kezelhető legyen nedves állapotban. A cseppálló (vízálló) csúcstelefonoknál eddig ugyanis elég gyakori probléma, hogy amikor a képernyő nedves, sokkal nehezebb azon navigálni.

A 845-ös az első Snapdragon amelyben fizikailag elkülönített ún. Secure Processing Unit került. A korábbi változatok csak egy megbízható zónát biztosítottak olyan információk tárolására, melyek a telefonokban egyre gyakoribb biometrikus azonosító (pl. ujjlenyomat-olvasó, íriszszkenner, arcfelismerő) működéséhez szükségesek. Ez a megoldás hatékonyabbá teheti ezeknek az adatoknak a védelmét.

A lapka tehát elkészült, az erre épülő csúcskészülékek derékhada pedig a jövő év második felére várható. Ha a Samsung nem előzi be, a Xiaomi lehet az első: a kínai vállalat azt tervezi, hogy legkésőbb a második negyedévre elkészül a saját verziójával.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.