Korlátlan adatcsomagok, zero-rating és roaming: ezek ma a legneuralgikusabb pontjai a távközlési piacnak. Hol a legolcsóbb a mobil adat? Mit mutatnak a nemzetközi mérések Magyarországra nézve?

Ismét egyre nagyobb számban jelennek meg a korlátlan 4G-s adatcsomagok a mobilszolgáltatók kínálatában, ilyen ajánlata egy tavaly szeptemberi összesítés alapján 29 operátornak van, amelyek 11 uniós tagállamban és 3 nem uniós OECD-országban szolgáltatnak – derül ki a Digital Fuel Monitor (DFMonitor) most nyilvánosságra hozott mutatószámaiból. (A felmérést 2014. óta a Rewheel tanácsadó cég szakértői készítik az európai mobilszolgáltatók számára.) A korlátlanság néhányuk esetében megkötéseket is tartalmaz, de vannak valóban teljesen korlátlan díjcsomagok is.

Hol, mennyiért adják a 20 gigát?

A tanulmány grafikonokban és táblázatokban összesíti, hol mennyiért lehet bizonyos adatmennyiségekre előfizetni (tavaly szeptemberi állapotok szerint). Ezek alapján Magyarország jelenleg a sereghajtók között szerepel a mennyi gigányi adatforgalmat is adunk 30 euróért kategóriában. Utóbbi lényegében azt állapítja meg, hogy nálunk nem is létezik legalább 1000 perc hanghívást és SMS-ezést is tartalmazó, egy gigás előfizetés 30 euró alatt. A másik tarifatáblázat szerint sem rózsásabb a kép, ennek alapján ugyanis Magyarország adja az egyik legdrágábban a havi 20 gigányi adatforgalmat.

30 euróért Magyarországon nem kapni egygigás mobilnetet sem a Digital Fuel Monitor szerint


Megkérdeztük a három hazai mobilszolgáltatót, mit szólnak a megállapításokhoz, és milyen terveik vannak a korlátlan adatcsomagokkal, illetve a bizonyos szolgáltatásokat, applikációkat adatforgalmi díj felszámítása nélkül elérhetővé tevő zero-rating trendről.

A Magyar Telekom válaszában felidézte, hogy a hazai szolgáltatók az elmúlt néhány évben jelentős ráfordításokkal fejlesztették hálózataikat mind a lefedettség, mind a minőség tekintetében. Ennek eredményeképpen ma már országosan áll a lakosság rendelkezésére a korszerű 4G szolgáltatás, és egyre többek számára elérhető ennek továbbfejlesztett változata, a 150 Mbps elméleti maximális sebességnél is gyorsabb 4G+. A fejlesztések nemcsak Európa, de a világ élvonalába emelték a magyarországi mobilhálózatokat, elsősorban minőség és sebesség tekintetében.

Testreszabott igények

A legnagyobb hazai szolgáltató részletesebb díjcsomagelemzés nélkül azt közölte, hogy különféle ügyféligények vannak jelen a piacon, a sávszélesség növekedése és a tartalomfogyasztási szokások változása valóban az adatigény növekedésével jár.  Erre válaszul a szolgáltatók folyamatosan emelik a szolgáltatási csomagokon belüli adatmennyiséget, szem előtt tartva, hogy a különböző felhasználói szokásokkal rendelkező ügyfelek számára eltérő szolgáltatásokat csomagoljanak össze.

A Magyar Telekom (egyedüli) integrált szolgáltatóként hivatkozik arra is, hogy az adatkorlátot a vezetékes internetszolgáltatásában már évekkel ezelőtt eltörölte. A Telekom mobil ügyfelei pedig tetszőlegesen, adatigényüknek megfelelő díjcsomag portfólióból választhatnak szolgáltatást, és igény esetén akár egyszeri, vagy többszöri alkalommal bővíthetik adatkeretüket, további kötelezettség vállalása nélkül.

Megemlítik, hogy a növekvő adatigényre reflektálva duplázták meg valamennyi Next és Next Business előfizetőnek a felhasználható adatmennyiségét, továbbá akciós jelleggel jelenleg is négyszeres adatmennyiséget használhatnak fel új havidíjas ügyfeleik, illetve feltöltőkártyás csomagjaik többségénél, előfizetésük első két hónapjában.

Az ügyfelek döntését a szolgáltatónál elérhető teljes élmény és minőség határozza meg, a távközlésben tehát nem pusztán az árak versenyeznek, a teljes szolgáltatás ár/érték arányát érdemes figyelembe venni – hangsúlyozza a Telekom állásfoglalása.
Az ajánlatok tekintetében a Telekom ügyfelek számára is fontosak a megtakarítást jelentő korlátlan díjcsomagok és adatopciók. A Magenta1 kedvezménycsomagban pedig az integrált szolgáltatások egybecsomagolva még jelentősebb kedvezménnyel vehetők igénybe.

További fontos szempontnak ítélték, hogy a szolgáltatók a magyar piacra szabott termékeket vezetnek be, amelyek a hazai fogyasztói szokásokhoz igazodnak. A cég szerint a hazai fogyasztási szerkezet jelentősen eltér az OECD fogyasztói kosaraktól, ezért sem szerencsés a hivatkozott nemzetközi összehasonlítás, ráadásul a számbavétel a fent említett minőségi paramétereket (minőség, elérhetőség) és a gazdasági környezet vizsgálatát is figyelmen kívül hagyja.

(A szolgáltatók szempontjából valóban kicsit igazságtalan a régiós összevetés, hiszen az nem veszi figyelembe a díjak országonként jelentősen eltérő áfatartalmát. Tavaly még az internetszolgáltatásra is a világ egyik legmagasabb, 27 százalékos általános forgalmi adója volt érvényben, az csak idén januártól csökkent 18 százalékra. Más kérdés, hogy a végfelhasználók számára viszont a bruttó költség a lényeges, hiszen azt kell kifizetniük.)

Nehezen hasonlíthatók össze a tarifák

A Telenor is vitatja a felmérés Magyarországra tett megállapításait. A cég anélkül, hogy kommentálná a többi hazai szolgáltató díjakkal kapcsolatos ajánlatait és terveit, határozottan állítja, hogy a Telenor Hungarynak van versenyképes 30 eurós ajánlata. A havidíjas konstrukcióban ilyen a Telenor BLUE M csomag, amely 30,8 euróért korlátlan beszélgetést kínál Magyarországon és az EU-ban, 2GB-t mobilinternetet, korlátlan Viber és Whatsapp csevegést, MyTV és MyMusic hozzáférést ad, utóbbit 500 megabájtig. A feltöltőkártyás konstrukcióban is van a vitatott kategórián belüli ajánlatuk. A MyTalk&Chat, hálózaton belüli korlátlan beszélgetést, 1gigás mobilinternetet és korlátlan közösségi média használati forgalmat ad, 15,4 eurónak megfelelő havidíj fejében.

Az okostelefonok nyújtotta előnyök további kihasználására ezen felül igény szerint tematikus csomagokat is ajánlanak.
A maga részéről vitatja a Telenor azt is, hogy Magyarország adná az egyik legdrágábban a 20 gigányi adatforgalmat. A szolgáltató kínálatában a 30 GB-nyi adatmennyiség is 26,5 euróért szerepel. Ez az ár az elemzésben a 20 gigás magyar átlagra kihozott 81,57 eurónak nagyjából a harmada. A cég álláspontja szerint még a nagy adatfogyasztók is könnyen találnak náluk "jóárasított", testre szabott ajánlatot.

A cég szerint mi sem igazolja jobban, hogy ár-érték arányosak az adatcsomagjaik, mint, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik az ügyfelek által felhasznált adatmennyiség.

Ki, hogy értelmezi a zero-rating alkalmazhatóságát?

Ami a zero-rating témáját illeti, itt a Telenor nemrégiben vitába keveredett a szakhatósággal. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) január végén éppen azt sérelmezte a szolgáltatónál, hogy a már említett MyChat és MyMusic díjcsomagokban korlátlan használatot tett lehetővé néhány általa kiválasztott online tartalom és szolgáltatás esetében. A hatóság a hálózatsemlegességgel kapcsolatos, tavaly elfogadott uniós előírásokra hivatkozva azt állapította meg, hogy a mobilszolgáltató beleavatkozott a tartalomszolgáltatók közti versenybe.

A Telenor fellebbezésében azzal védekezett, hogy értelmezésében a hálózatsemlegesség elsődleges célja, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen és az ügyfelek a lehető legszabadabban élvezhessék az internetet. Továbbá, mivel a mobil szélessávú penetrációban Magyarország az OECD országok között - és így az EU országok összehasonlításában is - a legutolsó, fontosnak tartják, hogy a fogyasztói igényekre reflektáló, tematikus és alacsony költségű csomagokkal járuljanak hozzá az európai felzárkózáshoz. Ezért fontos, hogy az internetszolgáltatók rugalmasan kezelhessék az internetes forgalmat. 

Díjmentes extrák 25 éven aluliaknak

A Vodafone kínálatában 30 eurónál lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni 1 GB adathoz, de akár 4 GB is elérhető ezen az áron – válaszolták megkeresésünkre. Ma a Vodafone szinte valamennyi előfizetéses csomagjában van a csomagba foglalt adatkeret és az így megvett keretet számos módon tovább is lehet növelni, ahogy az a felhasználónak a legkedvezőbb.

Részletes kimutatást is készített a szolgáltató mindezek alátámasztására: "A tavaly ősszel bevezetett You platformmal minden 25 év alatti ügyfélnek jár az előfizetésében szereplőn felüli díjmentes adatforgalom. A You-ra jogosult ügyfelek a havi 2936 forintba kerülő 200 MB adatot tartalmazó Go csomag mellé kapnak 2 GB adatot. Emellett, ha megveszi 3717 forintért, (12 euró) az 5 GB adatopciót, akkor több mint havi 7 GB adatot használhat 6653 forintért, vagyis kb. 22 euróért." (Emlékeztetőül: a nemzetközi felmérés a tavaly szeptemberi adatok összesítésével készült.)

A Red Basic EU+ előfizetők havi 1 GB többlet adatot kapnak, a Red Extra EU+ előfizetők pedig havi plusz 5GB adatot, így ezekkel a csomagokkal az eredeti adatkeret dupláját lehet felhasználni. A Red Extra EU+ esetében ez azt jelenti, hogy 14 494 Ft-os havi előfizetési díjért a korlátlan hívás és SMS küldés, valamint az EU roaming mellett 10 GB adatot is lehet felhasználni.
A kiegészítő nettarifák között 1 GB adat körülbelül 3 euró, míg az 5 GB-s többlet adat csomag ára is alig több, mintegy 12 euró, vagyis nagyon messze nem éri el a jelzett 30 eurót és ráadásul ezt az adott csomagba beépített adaton felül lehet elhasználni.

A mennyiért adunk 20 gigabájtot esetében is vitatható a magyar piacra vonatkozó számítás, hiszen a Vodafone-nál 20GB többlet adatot 40 euróért lehet megvenni, ami kevesebb, mint a fele a táblázatban Magyarország esetében jelzett összegnek.
A tabletre ajánlott csomagok használatával 20GB (+ 100GB éjszaka) 6990 forintba kerül, ami 23 EUR körüli összegnek felel meg.

A többségnek elég a havi 8-10 GB adatkeret?

Ami a korlátlan csomagot illeti, ilyen nincs a Vodafone kínálatában. "Több piackutatást is végeztünk már ebben a témában, és ezek során gyakran felmerült a korlátlan adat kérdése is. Ezek alapján azonban úgy gondoljuk, hogy jelenleg a korlátlan adat lehetősége még a fiatalok körében is csak egy szűk szegmenst érdekelne. Az ügyfelek többsége havi 8-10 GB adatkeretet mobiltelefonon már gyakorlatilag korlátlannak él meg és csak nagyon kevesen vannak azok, akik valóban el is használják a rendelkezésre álló havi adatkeretet. Az ügyfelek adathasználati igénye folyamatosan nő és ennek megfelelően 2016 áprilisában a legtöbb csomagban jelentősen növeltük, sok esetben pedig megdupláztuk az adatkereteket. Emellett számos különféle opciót kínálunk további adatmennyiségek felhasználására" – áll a Vodafone indoklásában. A cég kínálatában pedig a zero-rating egyelőre a saját Mobil Vodafone applikációjukra biztosított.

(A bevezetőben felvetett aktuális témák közül a roamingot érintő változásokkal kapcsolatban nemrégiben kérdeztük a hazai szolgáltatókat, erről bővebb részletek itt találhatók.)

Mobilitás

Venne Windows 10-es okosórát?

A Microsoft újra bepróbálkozik a viselhető elektronikai piacon, ezúttal kicsit másképp, mint ahol azt tavaly ősszel abbahagyta.
 
Hirdetés

Népszerű rockzenész és sikeres, huszonegyedik századi vállalkozó

Azt gondolnánk, ilyen csak álmainkban fordul elő, pedig a huszonhat éves Jankai Valentinre mindkét megállapítás igaz. A Blind Myself dobosának sikere a modern felhőtechnológiákon is múlik.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.