A Gartner és az IDC eltérő mértékű növekedést mért, és a magyarázatuk is eltérő.
Hirdetés
 

Hosszú évek után tavaly végre volt oka örülni a PC-gyártóknak. Bár tavaly az első negyedév gyengén sikerült, utána három erős időszak következett, így az IDC számai szerint az évet összességében 2,7 százalékos plusszal zárhatták.

De az öröm gyorsan elszállt, az első negyedévben bezuhant a piac, egyedül a Dell tudta növelni az eladásait. Most azonban a piackutatók ismét jó híreket hoztak: a Gartner 2,8 százalékos, az IDC viszont 11,2 százalékos növekedést mért. (A két kutató cég más-más módszertant alkalmaz a piac felméréséhez, ez is indokolhatja a nagy eltérést.)

De nem csak a számok, hanem a két magyarázat is eltérő. A Gartner szerint a zuhanás utáni visszapattanás jelensége okozta a jó második negyedévet, és a hatás ennek megfelelően rövid is lesz. Az IDC viszont szerves piaci okokat, az otthoni munkavégzés és a távoktatás generálta valós keresletet lát a növekedés mögött.

Hat sanyarú év után ennek is kell örülni

A PC-piac a tízes évek elejétől szenved. Tavaly azonban egyértelműen fordult a trend. Ebben nagy szerepe volt a Microsoftnak is, amely január 14-én leállította a Windows 7 támogatását, így sokan az új rendszerhez gépet is váltottak. Ebben még mindig van bőven lehetőség, továbbra is százmilliós nagyságrendben használnak világszerte Win7-es gépeket.

A Gartner száma 2020 második negyedévére

Az év elején egyébként nem csak a keresletcsökkenés miatt jött megtorpanás. A PC-gyártók sem tudták maradéktalanul kiszolgálni az igényeket az ellátási láncok akadozása, valamint a gyárbezárások miatt.

A 2,8 százalékos növekedést kimutató Gartner szerint a második negyedév során 64,8 millió gépet adtak el. A Gartner rangsora is némileg más: az élen a Lenovo és a HP holtversenyben (a Lenovo 32 ezer géppel vezet), utána a Dell, az Apple, az Acer és az Asus osztozik a 2-5. helyeken. A Gartner listájának egyik meglepetése, hogy a Dell rontott az első negyedéves teljesítményéhez képest, akkor tudott nőni, most viszont az élbolyban egyedül nála volt csökkenés az értékesítésben.

A számokból látható, hogy nyílt a küzdelem a HP és a Lenovo között. A Dell pedig lassan, de szívósan közelít hozzájuk (már ha éppen nem csökkennek az eladásai). Tavaly a egész évben gyorsabban nőtt, mint a konkurensei.
 

Az IDC összesítése a PC-piac második negyedévéről


A 11,2 százalékos piacbővülést mérő IDC-nél HP, Lenovo, Dell, Apple és Acer volt a sorrend. Az Asus viszont be sem fért az élcsapatba.

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.