A személyi számítógépek piacán olyan gyenge lett az idei második negyedév, amire kilenc éve nem volt példa.

Évtizedes távlatokban is szupergyenge eredményeket hozott az idei második félév a PC-k értékesítésében. A Gartner friss jelentése szerint a szektor 12,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi teljesítményét. A helyzet különösen rossz az ukrán konfliktusban közvetlenül érintett EMEA régióban, ahol 18 százalékos volt a zuhanás.

A mindössze 72 millió darabosra rúgó globális értékesítést a háború mellett az ellátási láncokban tapasztalható anomáliák, a koronavírus miatt Kínában elrendelt szigorú korlátozások és egyéb, a világban általánosan megjelenő gazdasági problémák, bizonytalanságok is nehezítették. A nagyon kis nyereségrátával működő szegmensben az inflációs nyomást nem tudják lenyelni a gyártók, ezért kénytelenek emelni áraikat. Utóbbi viszont értelemszerűen tovább szűkíti az amúgy sem csúcson lévő keresletet.

 

A PC-piac második negyedéves teljesítménye gyártók szerint (forrás: Gartner)

 

Ahogy a Gartner fenti táblázatából kitűnik, az elmúlt három hónapot a nagy gyártók szinte mindegyike megszenvedte. Az éllovas Lenovo megúszta a piaci átlaggal egyenértékű visszaeséssel, ám a kínaiakat üldüző HP esetében már 30 százalékhoz közelít az éves visszaesés mértéke. A másik nagy amerikai szállító viszont megúszta bő 5 százalékos mínusszal, így a Dell teljesen "rámászott" riválisára.

A többiek közül leginkább az Apple-t kell kiemelni, hiszen Cupertinóban örülhettek egyedül bővülésnek a topgyártók közül. A Gartner a közel 10 százalékos ugrást az Apple saját csipjeivel szerelt új Macek népszerűségének tudja be.

Európa romokban

Földrajzi bontásban a figyelem az Európát, Közel-Keletet és Afrikát összefogó EMEA régióra irányult, amely teljesen közvetlen módon is megtapasztalhatta az orosz agresszíó következményeit. A 17,8 milliós értékesítési mennyiség 18 százalékos visszaesésnek felel meg. Ezen belül a laptopok iránti a kereslet 20, a Chromebookok esetében pedig több mint 50 százalékkal esett. (Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos asztali gépek tekintetében a körülményekhez képest elfogadható volt az érdeklődés.)

A PC-gyártókat is érintő "nagy orosz kivonulás" természetesen önmagában is hatalmas forgalomkiesést jelent, hiszen a szállítók EMEA-ban realizált értékesítésének nagyjából 5-10 százaléka származott korábban Oroszországból.

Konzumer tech

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.