A személyi számítógépek piacán olyan gyenge lett az idei második negyedév, amire kilenc éve nem volt példa.

Évtizedes távlatokban is szupergyenge eredményeket hozott az idei második félév a PC-k értékesítésében. A Gartner friss jelentése szerint a szektor 12,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi teljesítményét. A helyzet különösen rossz az ukrán konfliktusban közvetlenül érintett EMEA régióban, ahol 18 százalékos volt a zuhanás.

A mindössze 72 millió darabosra rúgó globális értékesítést a háború mellett az ellátási láncokban tapasztalható anomáliák, a koronavírus miatt Kínában elrendelt szigorú korlátozások és egyéb, a világban általánosan megjelenő gazdasági problémák, bizonytalanságok is nehezítették. A nagyon kis nyereségrátával működő szegmensben az inflációs nyomást nem tudják lenyelni a gyártók, ezért kénytelenek emelni áraikat. Utóbbi viszont értelemszerűen tovább szűkíti az amúgy sem csúcson lévő keresletet.

 

A PC-piac második negyedéves teljesítménye gyártók szerint (forrás: Gartner)

 

Ahogy a Gartner fenti táblázatából kitűnik, az elmúlt három hónapot a nagy gyártók szinte mindegyike megszenvedte. Az éllovas Lenovo megúszta a piaci átlaggal egyenértékű visszaeséssel, ám a kínaiakat üldüző HP esetében már 30 százalékhoz közelít az éves visszaesés mértéke. A másik nagy amerikai szállító viszont megúszta bő 5 százalékos mínusszal, így a Dell teljesen "rámászott" riválisára.

A többiek közül leginkább az Apple-t kell kiemelni, hiszen Cupertinóban örülhettek egyedül bővülésnek a topgyártók közül. A Gartner a közel 10 százalékos ugrást az Apple saját csipjeivel szerelt új Macek népszerűségének tudja be.

Európa romokban

Földrajzi bontásban a figyelem az Európát, Közel-Keletet és Afrikát összefogó EMEA régióra irányult, amely teljesen közvetlen módon is megtapasztalhatta az orosz agresszíó következményeit. A 17,8 milliós értékesítési mennyiség 18 százalékos visszaesésnek felel meg. Ezen belül a laptopok iránti a kereslet 20, a Chromebookok esetében pedig több mint 50 százalékkal esett. (Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos asztali gépek tekintetében a körülményekhez képest elfogadható volt az érdeklődés.)

A PC-gyártókat is érintő "nagy orosz kivonulás" természetesen önmagában is hatalmas forgalomkiesést jelent, hiszen a szállítók EMEA-ban realizált értékesítésének nagyjából 5-10 százaléka származott korábban Oroszországból.

Konzumer tech

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.