A személyi számítógépek piacán olyan gyenge lett az idei második negyedév, amire kilenc éve nem volt példa.

Évtizedes távlatokban is szupergyenge eredményeket hozott az idei második félév a PC-k értékesítésében. A Gartner friss jelentése szerint a szektor 12,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi teljesítményét. A helyzet különösen rossz az ukrán konfliktusban közvetlenül érintett EMEA régióban, ahol 18 százalékos volt a zuhanás.

A mindössze 72 millió darabosra rúgó globális értékesítést a háború mellett az ellátási láncokban tapasztalható anomáliák, a koronavírus miatt Kínában elrendelt szigorú korlátozások és egyéb, a világban általánosan megjelenő gazdasági problémák, bizonytalanságok is nehezítették. A nagyon kis nyereségrátával működő szegmensben az inflációs nyomást nem tudják lenyelni a gyártók, ezért kénytelenek emelni áraikat. Utóbbi viszont értelemszerűen tovább szűkíti az amúgy sem csúcson lévő keresletet.

 

A PC-piac második negyedéves teljesítménye gyártók szerint (forrás: Gartner)

 

Ahogy a Gartner fenti táblázatából kitűnik, az elmúlt három hónapot a nagy gyártók szinte mindegyike megszenvedte. Az éllovas Lenovo megúszta a piaci átlaggal egyenértékű visszaeséssel, ám a kínaiakat üldüző HP esetében már 30 százalékhoz közelít az éves visszaesés mértéke. A másik nagy amerikai szállító viszont megúszta bő 5 százalékos mínusszal, így a Dell teljesen "rámászott" riválisára.

A többiek közül leginkább az Apple-t kell kiemelni, hiszen Cupertinóban örülhettek egyedül bővülésnek a topgyártók közül. A Gartner a közel 10 százalékos ugrást az Apple saját csipjeivel szerelt új Macek népszerűségének tudja be.

Európa romokban

Földrajzi bontásban a figyelem az Európát, Közel-Keletet és Afrikát összefogó EMEA régióra irányult, amely teljesen közvetlen módon is megtapasztalhatta az orosz agresszíó következményeit. A 17,8 milliós értékesítési mennyiség 18 százalékos visszaesésnek felel meg. Ezen belül a laptopok iránti a kereslet 20, a Chromebookok esetében pedig több mint 50 százalékkal esett. (Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos asztali gépek tekintetében a körülményekhez képest elfogadható volt az érdeklődés.)

A PC-gyártókat is érintő "nagy orosz kivonulás" természetesen önmagában is hatalmas forgalomkiesést jelent, hiszen a szállítók EMEA-ban realizált értékesítésének nagyjából 5-10 százaléka származott korábban Oroszországból.

Konzumer tech

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.