Hiába a zsinórban sokadszor hozott rekordszámok, az előzetes várakozásokat isfelülmúló eredmények, a Facebook befektetői idegesek lettek.

Szinte már felesleges is leírni, hogy a Facebook aktuális negyedéves eredménye ismét erős növekedést és rekordszámokat hozott. Így volt ez legutóbb is, és valószínűleg ez lesz a szaldója a most zajló, utolsó idei periódusnak is. Ám annak ellenére, hogy a Zuckerberg-birodalom az előzetes elemzői várakozásokat is túlteljesítette bevétel, profit és minden egyéb szempontjából, a részvényárak zuhanni kezdtek. Ennek hátterében valószínűleg az eredményekkel együtt bejelentett jövő évi agresszív bevásárlási politika áll, amely a befektetők tetszését egyelőre nem nyerte el.

Sokkal jobban élnek, mint négy éve

Az idei harmadik negyedévben több mint 3,2 milliárd dollár folyt be a kasszába. A forgalom így éves szinten közel 60 százalékot nőtt. A GAAP szerint számított nettó profit 425-ről 806 millióra, azaz majdnem kétszeresére hízott egyetlen év alatt. A mobil felületeken szinte már elsöprő a Facebook ereje. A cég reklámbevételeinek kétharmada jött az érintőképernyőkről. Egyes becslések szerint a globális mobilhirdetési piac akár 20 százaléka is a Facebooké lehet idén. Amúgy a globális reklámpiacon sem állnak rosszul, ott az eMarketer számai szerint idén 8 százalékos tortaszelet jöhet össze.

A Facebook-bevételek alakulása (millió USD)

Ami a felhasználói számokat illeti, ott is maradt még némi tér a bővülésre, de értelemszerűen egyre nehezebb az 1 milliárdnál is nagyobb bázist megfejelni. Jelenleg 1,35 milliárd havi aktív felhasználót tart nyilván a közösségi oldal, ami azért kimutatható bővülés a 2013-as hasonló időszakban elért 1,19 milliárdhoz képest. A mobil uralmát itt is megfigyelhetjük, hiszen a havi aktív közönség 83 százaléka okostelefon, táblagépen (is) használja a Facebookot.

Sokat is akarnak költeni

Hiába azonban a lehengerlő adatsor, az amerikai idő szerint tegnap késő délután közzétett eredmények erős, 8 százalékos árzuhanást váltottak ki a zárást követő kereskedésben. Ennek egyik oka a cégvezetés által a negyedik negyedévre prognosztizált 40-47 százalékos éves szintű növekedés. És mivel ez lényegesen kevesebb, mint a mostani 60 százalékos bővülés, a telhetetlennek tűnő befektetők "bepánikolhattak".

Szintén nem tehetett jót a labilisabb idegzetű részvényeseknek az, hogy Zuckerbergék vázolták a középtávú terveket, melyekben erős költekezéssel igyekeznek megteremteni az eddig sem éppen szolid bevételnövekedés további alapját. Ráadásul nem csak az egyszeri (nagy)bevásárlásnak tekinthető akvizíciók eszik meg a profitot, de a cég költségei is elég szépen híznak. Az idén eltelt kilenc hónapban harmadával volt több a kiadás, mint egy évvel ezelőtt. Kutatás-fejlesztésre például csak a most zárt periódusban másfélszer annyi ment el, mint 2013 hasonló időszakában.

A befektetői aggodalmakat azonban az elemzők többsége nem osztja. A szakértői nyilatkozatok szinte egybehangzóan pozitívnak értékelik az eddig megtett és most bejelentett lépéseket. Értékelésük szerint a Facebook most ágyaz meg a hosszú távú sikerességének, ami lehet, hogy rövid távon kevesebb profitot jelent, de később kamatostul térül majd meg.

Közösség & HR

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.