Hiába a zsinórban sokadszor hozott rekordszámok, az előzetes várakozásokat isfelülmúló eredmények, a Facebook befektetői idegesek lettek.

Szinte már felesleges is leírni, hogy a Facebook aktuális negyedéves eredménye ismét erős növekedést és rekordszámokat hozott. Így volt ez legutóbb is, és valószínűleg ez lesz a szaldója a most zajló, utolsó idei periódusnak is. Ám annak ellenére, hogy a Zuckerberg-birodalom az előzetes elemzői várakozásokat is túlteljesítette bevétel, profit és minden egyéb szempontjából, a részvényárak zuhanni kezdtek. Ennek hátterében valószínűleg az eredményekkel együtt bejelentett jövő évi agresszív bevásárlási politika áll, amely a befektetők tetszését egyelőre nem nyerte el.

Sokkal jobban élnek, mint négy éve

Az idei harmadik negyedévben több mint 3,2 milliárd dollár folyt be a kasszába. A forgalom így éves szinten közel 60 százalékot nőtt. A GAAP szerint számított nettó profit 425-ről 806 millióra, azaz majdnem kétszeresére hízott egyetlen év alatt. A mobil felületeken szinte már elsöprő a Facebook ereje. A cég reklámbevételeinek kétharmada jött az érintőképernyőkről. Egyes becslések szerint a globális mobilhirdetési piac akár 20 százaléka is a Facebooké lehet idén. Amúgy a globális reklámpiacon sem állnak rosszul, ott az eMarketer számai szerint idén 8 százalékos tortaszelet jöhet össze.

A Facebook-bevételek alakulása (millió USD)

Ami a felhasználói számokat illeti, ott is maradt még némi tér a bővülésre, de értelemszerűen egyre nehezebb az 1 milliárdnál is nagyobb bázist megfejelni. Jelenleg 1,35 milliárd havi aktív felhasználót tart nyilván a közösségi oldal, ami azért kimutatható bővülés a 2013-as hasonló időszakban elért 1,19 milliárdhoz képest. A mobil uralmát itt is megfigyelhetjük, hiszen a havi aktív közönség 83 százaléka okostelefon, táblagépen (is) használja a Facebookot.

Sokat is akarnak költeni

Hiába azonban a lehengerlő adatsor, az amerikai idő szerint tegnap késő délután közzétett eredmények erős, 8 százalékos árzuhanást váltottak ki a zárást követő kereskedésben. Ennek egyik oka a cégvezetés által a negyedik negyedévre prognosztizált 40-47 százalékos éves szintű növekedés. És mivel ez lényegesen kevesebb, mint a mostani 60 százalékos bővülés, a telhetetlennek tűnő befektetők "bepánikolhattak".

Szintén nem tehetett jót a labilisabb idegzetű részvényeseknek az, hogy Zuckerbergék vázolták a középtávú terveket, melyekben erős költekezéssel igyekeznek megteremteni az eddig sem éppen szolid bevételnövekedés további alapját. Ráadásul nem csak az egyszeri (nagy)bevásárlásnak tekinthető akvizíciók eszik meg a profitot, de a cég költségei is elég szépen híznak. Az idén eltelt kilenc hónapban harmadával volt több a kiadás, mint egy évvel ezelőtt. Kutatás-fejlesztésre például csak a most zárt periódusban másfélszer annyi ment el, mint 2013 hasonló időszakában.

A befektetői aggodalmakat azonban az elemzők többsége nem osztja. A szakértői nyilatkozatok szinte egybehangzóan pozitívnak értékelik az eddig megtett és most bejelentett lépéseket. Értékelésük szerint a Facebook most ágyaz meg a hosszú távú sikerességének, ami lehet, hogy rövid távon kevesebb profitot jelent, de később kamatostul térül majd meg.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.