Az Apple múlt héten döntött fizikai boltjainak globális bezárásáról, de úgy tűnik, az online kiszolgálás sem zökkenőmentes.
Hirdetés
 

Hiába zárt be Kínán kivül minden Apple-üzlet, a készletek láthatóan arra sem elegek, hogy az online rendeléseket maradéktalanul kielégíthesse a cég.

Nagy tételben szinte semmit

Elsőként a CNBC számolt be arról, hogy Cupertino saját webshopjában is korlátozásokat volt kénytelen beveztni, mivel a már év elején megjósolt ellátási problémák valóban elérték a világ egyik legnagyobb vállalatát.  A szigorítás azért a cég termékeinek árszintjét ismerve nem annyira drasztikus, mivel (egyelőre) csak arról van szó, hogy egy vásárló maximum 2 darabot vehet egy sor modellből. A tucatjával nem vihető termékek között van az iPhone 8, az iPhone 8 Plus, az iPhone XR, az iPhone 11, az iPhone 11 Pro és az iPhone 11 Max, valamint a nemrégiben debütált új iPad Pro modellek is.

Bár az amerikai lap értesüléseiben a helyi vásárlások korlátozásáról volt szó, egy gyors próba alapján elmondható, hogy a fenti intézkedések érintik például a hazai rendeléseket is. Ahogy a fenti képmentésen is látszik, a lokalizált oldalon sem enged a rendszer kettőnél többet berakni a kosárba.

Ettől független persze, aki nagyon akar, az így is tud akár több milliós számlát is csinálni magának, mivel a szigorítás csak az ugyanolyan termékekre vonatkozik.

Nem volt nehéz megjósolni

Amint a koronavírus elkezdett terjedni Kínában, több mint valószínű volt, hogy a területen komoly beszállítói kapacitásokkal rendelkező Apple esetében idén ellátási problémákkal kell szembenézni. Ezt megerősítette a nagyjából egy hónapja kiadott hivatalos figyelmeztetés is, amelyben azt közölte a társaság, hogy első negyedéves bevételei biztosan el fognak maradni az előzetesen remélt szinttől.

A járvány következtében nem tudtak az egyébként idén a rendkívüli helyzet miatt amúgy is meghosszabbított kínai holdújév után rendben újraindulni a gyárak. A másik probléma, hogy magában Kínában is teljesen bezuhant az Apple számára kulcsfontosságú mobilpiac. Egyes becslések szerint akár a tavalyi mennyiség felére is eshet az idei első negyedéves eladott darabszám. Márpedig Kína jó ideje a legértékesebb régiót jelenti az okostelefonos szegmensben. A figyelmeztetés óta eltelt egy hónapban pedig csak súlyosbodott a helyzet, mivel világjárvánnyá szélesedett a fertőzés.

A cég vezetője egyébként a vírus elleni küzdelemre hivatkozva éppen egy hete jelentette be, hogy a Kínában korábban bezárt, majd a helyzet javulásával újra megnyitó fizikai boltok kivételével a világon mindenhol bezárnak az Apple boltjai. Kezdetben az intézkedést két hétig tervezték fenntartani, ám azóta a dátum lekerült a tájékoztató szövegről. Ez érthető is, hiszen egyelőre nem nagyon van olyan ember, aki meg tudná mondani, mikor térhet vissza a világ a korábban megszokott kerékvágásba.

Konzumer tech

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.