Ezt állítja az Ychart egy terjedelmes tanulmánya, mely szerint a cloud kiváltotta földrengés okozhatja a Nagy Kék vesztét.

Földrengést okozhat az IBM-nél a cloud computing – állítja az Ycharts elemző cég egy tanulmánya, amely párhuzamot von Japán és a Nagy Kék fejlődése között. A terjedelmes elemzés szerint Japán és az IBM történetében is az ún. földrengés modell érvényesül: miközben a felszínen látszólag semmi sem változik, a mélyben növő feszültségek mindig valamilyen traumatikus változásba torkollnak.

Az IBM átélt már ilyen földrengés jellegű változást, amikor a hardver és szoftvergyártó céget Lou Gerstner vezetésével IT-szolgáltató céggé alakították. Akkor a megújulással a csődtől mentette meg a céget az 1993-tól 2002-ig regnáló CEO.

Most újabb földrengés van készülőben, állítják a tanulmány készítői. Akik persze azt a hangzatos kérdést is felteszik, hogy vajon túléli-e az IBM ezt az újabb megrázkódtatást. Annak ellenére állítják ezt a kutatók, hogy a valóban nehézségekkel küzdő cég erőteljesen nyitna a felhőszolgáltatások irányába. Persze a két éve folyamatosan csökkenő bevételek és a még tragikusabban alakuló profit mindenképpen figyelmeztető jelek.

Nem kelendő a hardver

A problémákat a szerzők szerint már az IBM bevételeinek megoszlása is mutatja (lásd a mellékelt grafikont).

Az IBM bevételeinek és profitjának megoszlása 2013-ban | Create Infographics

A felhő terjedése láthatólag nagyon megviselte az IBM hardveres üzletágát, egyszerűen azért, mert sok cégnek gazdaságosabbnak tűnt felhőbe költözni, mint beruházni. A Systems and Technology-nak nevezett szegmens bevételei a 2009-tól tartó felívelés után 2011-után megzuhantak, ráadásul látványosan.

Ezt a szakértők részben annak tudták be, hogy az idén végül a Lenovónak eladott x86-os szerver üzletág körül sok volt a bizonytalanság, ami az ügyfelei egy részének elpártolását hozta. (Az ügylet még nem zárult le, mert bár a kínai hatóságok már rábólintottak – érthető módon –, az amerikai hatóságok, köztük a CFIUS (Committee on Foreign Investment in the U.S) még vizsgálják az üzletág kínai kézbe kerülésének biztonsági kockázatait.) Ha lezárul az üzlet, az egyfelől csökkenti a bevételeket, másfelől lesz egy pozitív hatása is. Nőhet a szegmens nyereségessége, hiszen ott az x86-os szervereken nagyon keveset tudott keresni az IBM.

Ugyanakkor a cloud hatására a unixos rendszerekből és a tárolókból származó bevételek is csökkenhetnek. Ez adja a cég bevételeinek megközelítőleg a 7 százalékát. Ugyanakkor, ha ötéves távlatban ez a szegmens évi 5 százalékot csökken, az éves szinten az IBM összbevételeinek fél százalékos csökkenését hozza.

A hardverrel leverik a szolgáltatást is?

Az x86-os ágazat eladásának a hatása azonban tovább is gyűrűzhet, azaz közvetve érintheti a tanácsadási és szolgáltatási bevételeket is. Az IBM ugyanis eddig azt a stratégiát követte, hogy hardvert, szoftvert és szolgáltatásokat csomagban próbált értékesíteni, amivel két legyet ütött egy csapásra.

Egyrészről a kereskedőinek így sokkal nagyobb tere volt a taktikázásra, hiszen rugalmasabban tudták alakítani az ajánlataikat. Másfelől az IBM árait így jóval nehezebb – ha nem lehetetlen – volt összehasonlítani a versenytársaiéval. Tegyük hozzá azonban, hogy számtalan olyan cég van, amely a szolgáltatásai mellé nem kínál hardvert, és mégis vígan megél a piacon. Ráadásul az IBM szolgáltatásainak többsége nem is függ össze a hardverértékesítéssel.

Ami viszont összefügg – elsősorban a technológiaimplementáció és az integráció –, az épp a unixos rendszerekhez kapcsolódik, amit az IBM egyelőre meg akar tartani.

A szoftver nagyon megy

És akkor a harmadik üzletág, a szoftver. Ez jól láthatóan nagyon nagy nyereséggel működik. Miközben a bevételeknek csak a 27 százaléka, a nyereségnek már a 48 százaléka származik erről az területről. Az IBM vezérigazgatója, Ginni Rometty a szoftverben és a cloudban látta a cég jövőjét. (Az IBM mindig is ott volt a legjelentősebb szoftvergyártók között, például amikor a köztudatban a Microsoft volt a világ legnagyobb szoftvergyártója, az IBM – a vállalati szoftverei révén – messze nagyobb volt.)

Gestner szolgáltató céggé alakította, Palmisano eladta a PC-s üzletágát,
de mit csinál Rometty?

Az IBM szoftverüzletága egy sor területen valóban nagyon erős. Ráadásul megoldásai igencsak illeszkednek a felhősödéshez, az internetes és mobil kommunikációs tranzakciók, valamint a keletkező adatok mennyiségében bekövetkezett robbanáshoz. A cég ugyanis hagyományosan erős a middleware piacon, amely segíti a különböző rendszerekből származó adatok összegyűjtését és megosztását, másrészt erős a feldolgozásban, azon belül a mesterségesintelligencia-kutatásában is. A régóta fejlesztett, és a kognitív számítástechnikában élen járó Watsonra például januárban önálló céget is alapított, és komoly pénzügyi forrásokat is tett mögé.

A Watson óriási lehetőségek előtt áll, ha az IBM jól tudja piacosítani a képességeit, illetve a mesterséges intelligencia terén végzett kutatásainak az eredményeit. Az orvosi diagnosztikától az üzleti analízisig számtalan területen szinte egyeduralkodó lehetne. Ez lehet egy lehetséges kiút az IBM-nek. Ezen az alapon újraépítheti magát a cloud okozta földrengés után.

Újabb gyökeres fordulat kell

A hagyományos felhőszolgáltatásokban az IBM ugyanis kevésbé tűnik sikeresnek. Bár már jó ideje vásárol fel cloudtechnológiákat birtokló cégeket, 2013 elején elég nagy pofont kapott, amikor egy CIA-beszerzésénél alulmaradt az Amazonnal szemben. Bár a döntést az IBM megtámadta, végül tavaly októberben visszavonta a keresetét. (A projekt alakulásáról tanulságos elemzést közölt a Business Week idén májusban.)

Szakértők szerint a cloud szolgáltatások piacán a Google, az Amazon, de még a Microsoft is jóval előrébb tart mind technológiában, mind tapasztalatban. Olyannyira, hogy az IBM-nek nehéz lesz ezt a hátrányt ledolgoznia, mégha fel is húzza a tervezett 15 új adatközpontot (köztük kettőt épp az amerikai kormányzati megrendelések kiszolgálására).

A kiutat éppen azok a terület biztosíthatják, amikben az IBM most a legjobb: az mesterséges intelligencia, a hagyományosan erős middleware-vonal és néhány fontos, a privát felhőmegoldásokban használható technológiai.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.