Váratlanul lemondott vezérigazgatói posztjáról Leo Apotheker, miután a világ legnagyobb üzleti szoftverszállítójának felügyelőbizottsága nem hosszabbította meg a cégvezető 2010 végéig szóló mandátumát.
Leo Apotheker azt követően távozik közös megegyezéssel az SAP AG éléről, hogy a német vállalat felügyelőbizottsága nem hosszabbította meg szerződését - írta az SAP közleményben. Christoph Liedtke szóvivő elmondta: a vezérigazgató szerződése 2010 végén járt volna le. Leo Apotheker mindössze 2009 májusában vette át egyedüli vezérigazgatóként a cég vezetését; azt követően lett az SAP egyedüli vezérigazgatója, hogy a társvezérigazgatói tisztségéből távozott Henning Kagermann. A walldorfi központú multinacionális szoftvercég irányítását az igazgatótanács két tagja, Bill McDermott és Jim Hagemann Snabe veszi át, mindketten vezérigazgatói pozícióban. Snabe eddig a termékfejlesztésért, míg McDermott a stratégiai üzleti tevékenységekért felelt.

Az SAP új vezetői struktúrája lehetővé teszi, hogy a termékinnovációt jobban az ügyfelek igényeihez tudják igazítani - fogalmazott közleményében Hasso Plattner, az SAP egyik alapítója és a felügyelőbizottság elnöke.

Éles verseny, szűkülő piac  |  Az 56 éves Apotheker vezetése idején 2003 óta először esett vissza a cég éves árbevétele, mivel az ügyfelek a gazdasági válság idején nem ruháztak be új szoftverekbe. Az integrált vállalatirányítási rendszerével piacvezető SAP-nak egyre erősebb versennyel kell szembesülnie, így például az amerikai Oracle tavaly decemberben jelentette be, hogy az SAP kárára új ügyfeleket nyert meg magának - írta összeállításában a Bloomberg gazdasági hírügynökség.

Az SAP szoftverlicencekből származó árbevétele 28 százalékkal esett vissza 2009-ben a korábbi időszak folyamatos emelkedését követően. A teljes forgalom 8 százalékkal, 10,67 milliárd euróra esett vissza. Az SAP papírjainak értéke az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett, így az SAP piaci értéke jelenleg 40,9 milliárd euró. Eközben a fő vetélytárs Oracle részvényei 34 százalékkal drágultak.

Apotheker nevéhez fűződik, hogy a gyengébb eredmények javítása érdekében megpróbálta felemelni a szoftverekhez kapcsolódó támogatás díját. Januárban aztán bejelentették, hogy a szoftverszállító a korábbi tervekkel ellentétben mégsem emeli meg az Enterprise Support támogatási díját, ehelyett az ügyfelek kétféle támogatási csomag közül választhatnak.

Nem volt vizionárius  |  - Az SAP teljesítménye 2009-ben pénzügyi szempontból lehangoló volt - mondta Paul Hamerman, a Forrester Research elemzője, aki úgy véli, a legutóbbi gyorsjelentés már Apotheker végét vetítette előre. "Apotheker inkább egy védekező típusú személyiség, nem a víziók embere" - tette hozzá az elemző. Hamerman szerint a belsős emberek nem fogják a feje tetejére állítani az SAP-t, ugyanakkor a vérfrissítés a jelenlegi helyzetben mindenképpet jót fog tenni a cégnek.

- Amikor egy cégnek rossz időszaka van, valakinek el kell vinnie a balhét. Nem tudom, hogy ha Apotheker nincs ott, akkor nem alakultak-e volna még rosszabbul a dolgok, mivel a vállalatnak strukturális gondjai vannak - mondta a Bloombergnek Peter Goldmacher, a San Francisco-i Cowen & Company elemzője.

A szakértő szerint az SAP önálló szoftvercégként már nem versenyképes, és azzal járnának legjobban, ha felvásárolnák őket. Ezzel együtt az akvizíció biztos nem fog a közeljövőben megvalósulni, mert a menedzsment minden lehetőséget ki fog próbálni, mielőtt egy lehetséges vásárlót kezdenének keresni a cégnek.

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.