Megszűnik a szolgáltatók és az Apple hivatalos online boltjának egyeduralma.

Az első iPhone 2007-es megjelenése óta komoly problémát jelentett Magyarországon az a kialakult helyzet, amely szerint a mobilszolgáltató, majd később szolgáltatók (T-Mobile, Vodafone) kizárólagosságot kaptak a készülékek árusítására. Ez az Apple Premium Reseller üzleteket üzemeltető vállalkozásokon kívül maguknak a vásárlóknak is gondot okozott, mivel így hazánkban nem volt lehetőség hivatalos forrásból származó, kártyafüggetlen modellek beszerzésére.

Áttörés iPhone fronton

Idővel enyhülést hozott az a körülmény, hogy az Apple elindította a hivatalos magyar online boltját, így ha fizikai valójában nem is, de virtuálisan úgy érezhettük magunkat, mint aki nem a világ egyéb országába tartozik, amennyiben vásárolni szeretne. A hivatalos, Apple által üzemeltetett boltok megnyitásáig még mindig várni kell, ha lesz egyáltalán ilyen valaha, viszont örvendetes hír, hogy az Apple termékek hivatalos hazai forgalmazója, az Apcom végre megkötötte a független készülékek forgalmazásához szükséges szerződést az Apple-el.

A mai kiadott sajtóközlemény szerint az Apcom elnyerte a mobilok hazai forgalmazásának jogát: a kínálatban február 28-tól lesznek elérhetők a viszonteladók számára a kártyafüggetlen iPhone-ok. A cég a közleményben is utal rá, hogy a magyarországi kiskereskedelemben ugyan eddig is kaphatóak voltak kártyafüggetlen készülékek, azonban nehézkes beszerzés és kedvezőtlen feltételek - többek között a hazai viszonyoknak nem megfelelő tartozékok, a magyar nyelvű leírás hiánya vagy a nehézkes garanciális ügyintézés - jellemezték ezt a piacot. Emellett a bizonytalan beszerzési források miatt a forint-euró árfolyam változását követve módosult a hazai fogyasztói ár, így jelentős árkülönbségek voltak tapasztalhatók.

A szürkeimport is visszaszorulhat

A döntésnek a hazai forgalmazók örülhetnek a leginkább, mivel az Apple kötelezővé tette számukra az iPhone-ok boltokban való kihelyezését, árusítani azonban nem volt lehetőségük. Ez a vásárlók fejében teljes zavart okozott, amit a viszonteladók úgy igyekeztek orvosolni, hogy mindig tartottak európai, vagy egyéb forrásból származó modelleket, amelyek azonban hazai garancia, illetve tartozékok nélkül voltak kénytelen eladni azokat.

Az egyik hazai Apple Premium Reseller ügyvezetője, Horváth András blogbejegyzésben ír a kialakult helyzetről és arról, hogy a szolgáltatók színeiben árusíthatták volna a mobilokat, azt azonban annak idején nem vállalták. A döntés a piacra is hatással lesz, ahogy Horváth András fogalmaz: „Persze 0 perces használt (értsd lopott / áfacsalt / újrafóliázott) termékekkel még lesz egy csomó gond a piacon, de hát a fordított Áfát már nem az Apple-nek kell megoldania. Azért remélhetőleg a szürke import is visszaszorul, hiszen igazából sokan pont azért voltak kénytelenek szürkén vagy külföldről beszerezni az áhított telefonokat, mert egész egyszerűen az embereknek nem volt lehetőségük itthon besétálniuk egy Apple boltba, hogy függetlenül megvásárolhassanak egy készüléket.”

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.