A cég online áruházban történő nyakló nélkül vásárlást mostantól saját magunk által megadott limittel is igyekezhetünk elkerülni.

Mivel tulajdonképpen saját üzleti érdeke elleni dologról van szó, így annyira nem lehet csodálkozni azon, hogy a Google nem propagálta túl egy új, egyelőre tesztelési fázisban lévő funkció megjelenését. A saját költekezés ellenőrzésére szolgáló korlát ugyanakkor hosszú távon javíthatja a Play Áruházról kialakult felhasználói véleményeket.

Ennél már csak költeni egyszerűbb

A felhasználók a Play-ben az alkalmazásoktól a filmeken át a könyvekig bármit megvehetnek. És pont ez a bőség és a fizetés egyszerűsége miatt sokan hajlamosak túlköltekezni, és olyan dolgokra is lecsapni, amit egyébként, mondjuk egy fizikai boltban nézelődve, valószínűleg a polcon hagynának.

A költekezés ellenőrzésére szolgáló funkció élesítése ugyan egy fokkal több odafigyelést igényel, de a fenti rossz szokásra hajlamosaknak mindenképpen érdemes lehet beállítani. Ezt egyébként a Play Áruház alkalmazás menüjében, a felhasználói fiók alatt található vásárlási előzményeknél lehet megtenni. A megadott összeg havi költést jelent, és amennyiben ezt közelítjük, akkor a rendszer automatikusan figyelmeztet.

 

 

Ha csak ellenőrizni kívánjuk, hogy meddig nyújtózkodtunk már a hónapban, akkor a fenti menüpontokkal ugyanarra a helyre navigálva kaphatunk jelentést. Szintén itt lehet feloldani, vagy éppen módosítani a korábban megadott limitet. Fontos azonban, hogy magát a vásárlást ez a funkció nem akadályozza meg, pusztán egy figyelmeztetést kapunk.

Az sem mindig jó, ha költenek

A felhasználóknál egyelőre szakaszosan megjelenő, tesztelés alatt álló keretfigyelés persze nem az egyetlen eleme a Google rendszerének arra, hogy elkerüljék a nem kívánatos tranzakciókkal járó problémákat. A felhasználói fiókhoz kötődő vásárlásokat jelszóhoz, vagy biometrikus azonosításhoz is lehet kötni, de akár teljesen le is lehet tiltani. A gyerekek, fiatalok mindig nagyon kényes témát jelentő vásárlásainak kontrollálására még több eszköz akad. A cég Family Link alkalmazásával többek között a család ifjabb tagjainak költéseit is ellenőrizhetik a szülők.

Hasonló megoldásokat kínál a nagy rivális Apple is. Cupertino például iTunes Allowances néven futtatta azt a funkciót, amellyel a szülők havi online zsebpénzt adhattak a gyerekeiknek. Ez a lehetőség egyébként három éve megszűnt, mert a Google-höz hasonlóan elindult egy összetettebb szolgáltatásokkal rendelkező megoldás: a Family Sharing.

És hogy miért igyekeznek ennyire a cégek? Nem csak a felhasználók, de a saját pénztárcájuk miatt is, ugyanis korábban rengeteg jogi ügy lett abból, amikor akár véletlenül, akár gyermeki ártatlanságból emeltek le a cégek súlyos összegeket. Az okostelefonos játékok elterjedésének hajnalán nagy sztori volt például az a család, ahol a csemete 1400 dollárért vett törpbogyót. Ezt a problémát egyébként a hatóságok is felismerték: például az EU-ban már öt éve szigorították a freemium modellben működő alkalmazások szabályozását. A Google és az Apple mellett pedig az Amazon is rákényszerült már arra, hogy jelentős összegeket adjon vissza a nem kívánt vásárlások után.

Konzumer tech

Beszarás: jön az okospelenka

Nem fogynak jól a pelenkák, így a P&G más utakat keres a forgalom növelésére. Két informatikai céggel társulva prémium megfigyelőrendszert alkottak a prémium baba-szülő-kapcsolat biztosítására.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.