A hivatal a két cég hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködését vizsgálja. A cégek közölték: együttműködnek a hatósággal, és álláspontjuk szerint nem sértettek jogszabályt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatot indított a Magyar Telekomnál és a Telenor Magyarországnál. A hivatal tegnapi közleménye szerint versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálják azt a két cég között létrejött együttműködést, amely érinti a szélessávú szolgáltatások nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat is.

A hivatal gyanúja szerint a Telekom és a Telenor egyeztetéseket folytatott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által 2014-ben kiírt és lefolytatott frekvenciapályázat kapcsán. A GVH feltételezése szerint ezek az egyeztetések azt célozhatták, két vállalat célja az volt, hogy előzetesen felosszák a piacot, és összehangolják az ajánlataikat, amivel valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit – írja a GVH közleménye.

A GVH váratlan helyszíni vizsgálata csupán a gyanú alapján történt. A hivatal közleménye is hangsúlyozza: "A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul."

A Telenor és a Telekom együttműködik a GVH-val

Ettől még az eljárás elég hosszadalmas, Lefolytatására a törvény szerint 6 hónapja van a GVH-nak, amit bonyolultabb ügyek esetén 6-6 hónappal meghosszabbíthat.

A Telenor Magyarország közleményben jelentette be, hogy elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért mindenben együttműködik a hatósággal és segíti a GVH munkáját. A Telenor Magyarország anyavállalata közleményben tájékoztatta a vizsgálatról részvényeseit, és egyben biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről.

A Magyar Telekom közleménye is azt hangsúlyozza, hogy a vállalat mindenkor a hatályos jogszabályok betartásával jár és járt el, így nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben. A Telekom szintén mindenben együttműködött és együttműködik a hatósággal.

A hálózatmegosztással sem lehet gond

A GVH által említett frekvenciapályázat 2014 szeptemberében zárult le. A két legnagyobb csomagot a Telekom és a Telenor vásárolta meg. A Telenor a 800, 900 és 2600 MHz-es tartományban, míg a Telekom ezek mellett az 1800 MHz-esben is vásárolt frekvenciákat. A Magyar Telekom összességében közel 88,7 milliárd forintot, míg a Telenor 31,7 milliárdot fizetett. A 800, 900 és 2600 MHz-es sávokból összeálló csomagokat lényegében a három, már piacon lévő szolgáltató vitte el az elvárt áron. A Telekom azonban az 1800-as sávban vett frekvenciákért jóval többet fizetett: két csomagot vásárolt, melyekre az elvárt ár egyenként 2,65 milliárd forint volt, ehhez képest a Telekom 15, illetve 10,4 milliárdot fizetett.

A frekvenciapályázat lezárulta után, 2015 februárjában a Telekom és a Telenor megállapodott abban, hogy az újonnan megszerzett 800 MHz-es frekvenciák jobb kihasználása miatt Budapest kivételével közösen fejlesztik országos 4G-s hálózatukat. A Telenoré lett Dunántúl, a Telekomé pedig az ország fennmaradó része. A megállapodást az NMHH is jóváhagyta.

A Telekom erre a megállapodásra is utal a mostani GVH-vizsgálattal kapcsolatos közleményében. Mint írják a 800 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó frekvencia-haszonbérleti szerződést a NMHH a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően még az együttműködés megkezdése előtt jóváhagyta.

A GVH számára a hálózatmegosztási szerződés sem ismeretlen, írja a szolgáltató, mivel arról jóval a megállapodás aláírása és az együttműködés megkezdése előtt tájékoztatta a két cég.

Mobilitás

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.