A Facebook és az Instagram anyavállalata már jövőre kijönne egy új MI-rendszerrel, ami semmiben sem maradna el az OpenAI legfejlettebb modelljének képességeitől.

A Facebook és az Instagram anyavállalatánál egy olyan MI-rendszer fejlesztésén dolgoznak, amely szándékaik szerint legalább annyira erős lesz, mint a ChatGPT-t létrehozó OpenAI aktuálisan legfejlettebb modellje. A The Wall Street Journal értesülései alapján a Meta új mesterséges intelligenciája a tervek szerint jövőre készülne el, teljesítménye pedig többszöröse lesz a társaság az alig két hónapja kiadott Llama 2 modelljének. A lap szerint a termékre vonatkozó részletek még változhatnak, de a lényege ennek is az lenne, hogy segítse a kifinomult szövegeket, elemzéseket és egyéb kimeneteket előállító szolgáltatások építését.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg az év elején hozott létre dedikált üzleti egységet a generatív MI-eszközök fejlesztésének felgyorsítása. A WSJ forrásai most arról számoltak be, hogy a Meta várhatóan 2024 elején kezdi meg a nagy nyelvi modell (LLM) betanítását, amelytől azt várják, hogy a kezdeti lemaradást behozva az MI-piac egyik egyik legfontosabb szereplőjévé tegye a vállalatot. A Metánál már zajlik a munkához szükséges adatközponti infrastruktúra kiépítése, ide értve további Nvidia H100-as GPU-k beszerzését is, amelyek az ilyen feladatokhoz alkalmazható legfejlettebb technológiát képviselik.

Nincsenek egyedül a dologgal

A verseny az idén éleződött ki sosem látott mértékben a mesterséges intelligencia területén, ami különféle irányzatokat eredményezett az üzleti modellektől kezdve egészen a technológia szabályozásáig. Maga a Meta a Microsofthoz csatlakozott, hogy elérhetővé tegye a Llama 2-t az Azure felhős számítási platformon, de a WSJ cikke szerint az új modellt teljes egészében saját infrastruktúráján tanítaná be. A Meta eddigi megoldásaihoz hasonlóan ezt is nyílt forrású és ingyenesen elérhető szolgáltatásként valósítaná meg, széles körben lehetővé téve a harmadik feleknek a saját MI-alapú eszközök kiadását.

A Meta egyelőre nem reagált a lapértesülésekkel kapcsolatos kérdésekre, de ahogy a Reuters beszámolója is kiemeli, az OpenAI ChatGPT-jének tavaly év végi elindítása óta minden a születőben lévő generatív mesterségesintelligencia-piacról szól az új képességek és szofisztikált üzleti folyamatok kialakításán keresztül. A Bloomberg News júliusi híradása szerint már az Apple is a ChatGPT-hez vagy a Google Bardhoz hasonló MI-szolgáltatáson dolgozik, sőt Ajax néven állítólag saját keretrendszert is létrehozott a nagy nyelvi modellek fejlesztésére, amelyben már teszteli egyelőre "Apple GPT-ként" hivatkozott chatbotját.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.