A Facebook és az Instagram anyavállalata már jövőre kijönne egy új MI-rendszerrel, ami semmiben sem maradna el az OpenAI legfejlettebb modelljének képességeitől.

A Facebook és az Instagram anyavállalatánál egy olyan MI-rendszer fejlesztésén dolgoznak, amely szándékaik szerint legalább annyira erős lesz, mint a ChatGPT-t létrehozó OpenAI aktuálisan legfejlettebb modellje. A The Wall Street Journal értesülései alapján a Meta új mesterséges intelligenciája a tervek szerint jövőre készülne el, teljesítménye pedig többszöröse lesz a társaság az alig két hónapja kiadott Llama 2 modelljének. A lap szerint a termékre vonatkozó részletek még változhatnak, de a lényege ennek is az lenne, hogy segítse a kifinomult szövegeket, elemzéseket és egyéb kimeneteket előállító szolgáltatások építését.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg az év elején hozott létre dedikált üzleti egységet a generatív MI-eszközök fejlesztésének felgyorsítása. A WSJ forrásai most arról számoltak be, hogy a Meta várhatóan 2024 elején kezdi meg a nagy nyelvi modell (LLM) betanítását, amelytől azt várják, hogy a kezdeti lemaradást behozva az MI-piac egyik egyik legfontosabb szereplőjévé tegye a vállalatot. A Metánál már zajlik a munkához szükséges adatközponti infrastruktúra kiépítése, ide értve további Nvidia H100-as GPU-k beszerzését is, amelyek az ilyen feladatokhoz alkalmazható legfejlettebb technológiát képviselik.

Nincsenek egyedül a dologgal

A verseny az idén éleződött ki sosem látott mértékben a mesterséges intelligencia területén, ami különféle irányzatokat eredményezett az üzleti modellektől kezdve egészen a technológia szabályozásáig. Maga a Meta a Microsofthoz csatlakozott, hogy elérhetővé tegye a Llama 2-t az Azure felhős számítási platformon, de a WSJ cikke szerint az új modellt teljes egészében saját infrastruktúráján tanítaná be. A Meta eddigi megoldásaihoz hasonlóan ezt is nyílt forrású és ingyenesen elérhető szolgáltatásként valósítaná meg, széles körben lehetővé téve a harmadik feleknek a saját MI-alapú eszközök kiadását.

A Meta egyelőre nem reagált a lapértesülésekkel kapcsolatos kérdésekre, de ahogy a Reuters beszámolója is kiemeli, az OpenAI ChatGPT-jének tavaly év végi elindítása óta minden a születőben lévő generatív mesterségesintelligencia-piacról szól az új képességek és szofisztikált üzleti folyamatok kialakításán keresztül. A Bloomberg News júliusi híradása szerint már az Apple is a ChatGPT-hez vagy a Google Bardhoz hasonló MI-szolgáltatáson dolgozik, sőt Ajax néven állítólag saját keretrendszert is létrehozott a nagy nyelvi modellek fejlesztésére, amelyben már teszteli egyelőre "Apple GPT-ként" hivatkozott chatbotját.

Piaci hírek

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.