Startup cégben fejlesztette a Cisco azt e technológiáját, amely reményei szerint forradalmasítja az adatközpontok hálózati infrastruktúráját.
Hirdetés
 

Application Centric Infrastructure (ACI) néven az adatközpontok eddigi hálózati infrastruktúráját újragondoló megoldást jelentett be a múlt héten New Yorkban John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója (nyitó képünkön). A Cisco-vezér nem fukarkodott a pozitív jelzőkkel a bejelentéskor. Szerinte a megoldás jó néhány évre meghatározza az adatközpontok és a hálózatok fejlődését. A szaksajtó annyiban visszaigazolta Chambers véleményét, hogy a legtöbb híradás valóban nagy hoderejűnek és az SDN (Software Defined Network) koncepcióra adekvát válasznak ítélte a Cisco fejlesztését.

Az ACI kifejlesztésére a Cisco saját mérnökeiből és menedzsereiből hozott létre egy startup céget, melyben a dolgozók is tulajdonrészt kaptak. Bár követlezetesen startupnak nevezik a fejlesztést végző Insieme nevű céget, az inkább egy konkrét – a Cisco jövője szempontjából kulcsfontosságú – feladatra szerveződő projektcégnek tekinthető, amelynek sikerében az ott dolgozókat is érdekeltté tette a vállalat.

Az Insieme-ben, amely három cicsós mérnökre, Prem Jainre, Mario Mazzolára és Luca Cafieróra épült, a vállalatnak 85, a dolgozóknak 15 százalékos tulajdonrésze volt. A Cisco a cégalapításra 100 millió dollárt szánt, illetve a második körben még további néhány tízmilliót fektetett be. A jelenleg már 286 főt foglalkoztató céget a fejlesztés lezárultával a Cisco teljes egészében felvásárolja, a hírek szerint legfeljebb 863 millió dollárért. A végösszeg azonban függ a termékek eladási terveitől is. Ezzel a fejlesztési módszerrel egyébként a Cisco már harmadszor élt.

Szoftverdefiniált hálózat Cisco módra

Az SDN koncepció megjelenése – és annak egyik megvalósulása, az OpenFlow sikere –, valamint a VMware által fejlesztett hálózatvirtualizáció komoly kihívást jelentett a Ciscónak. Az SDN ugyanis lehetővé teszi az adatközpontokban a hálózati eszközök, valamint vezérlésük szétválasztását. Itt az eszköznek csupán a csomagtovábbítást a feladata, minden más – többek között a hálózat logikai felépítése (az úgynevezett folyamattáblák), az útbválasztás feladata stb. – egy központi vezérlő egységbe kerül. A hálózati eszköz így lényegében „buta” eszközzé válik, a központi vezérlő egyság révén pedig sokkal rugalmasabbá válik az infrastruktúra. Az OpenFlow ráadásul azt az előnyt is kínálja, hogy a rendszerbe szabványos eszközök építhetők be nagyon rugalmasan.

A Nexus 9000-es család

Az Application Centric Infrastructure ugyanezt a koncepciót követi: különválasztja a hálózati eszközt, valamint a vezérlést. Ez utóbbit végzi az APIC (Application Policy Infrastructure Controller), amelyről a teljes hálózat központilag vezérelhető programozással, és ezáltal egy sor folyamat autmatizálható is. Ez a felépítés rendkívül rugalmassá és gyorssá teszi az adatközponti alkalmazás telepítését, többek között azzal, hogy az egyes hálózati eszközöket nem kell kézzel átprogramozni. Ugyanakkor egységben kezelhetők a különböző rendszerelemek, maga a hálózat, a szerverek és tárolók.

Összehangolt rendszer

Az ACI első megvalósulásai az új Nexus 9000-es kapcsolósorozatból és egy APIC (Application Policy Infrastructure Controller) vezérlőből állnak. Az eszközök a következő év első felében lesznek majd elérhetőek. A megoldás negatívumaként emelik ki a szakértők, hogy a vezérlő csak a Cisco-eszközökkel kompatibilis, és a dolog fordítva is igaz, vagyis a Cisco kapcsolók nem működnek együtt más gyártók kontrollereivel. Emellett azzal érvel a Cisco, hogy az egy gyártótól származó, így jobban összehangolt vezérlő és eszközök sokkal zökkenőmentesebb együttműködést biztosít, mint az egyéb, nyílt szabványú vagy virtualizációs megoldások.

A gyártó szándéka szerint az ACI technológia a szoftverek rugalmasságát kombinálja a hardverek teljesítményével.  A vezérlő és a hálózati eszközök szorosabb kapcsolatán alapuló technológia radikálisan leegyszerűsíti az alkalmazások kezelését. melyek már egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalati informatikai rendszerekben. Egy célirányos felmérés szerint a nagyvállalatok négyötödénél az IT-rendszerek már több mint 150 alkalmazást menedzselnek. Az ACI infrastruktúrával jelentősen, hetekről akár órákra csökkenthető az alkalmazások telepítési ideje – állítja a gyártó. 

Az utóbbi években jelentős átrendeződés ment végbe a hálózati technológiában, amelynek nyomán a nagy tudású hardveres hálózati eszközök helyét a vezérlésben egyre inkább a szoftvermegoldások vették át, amelyek olcsóbb switchekkel és routerekkel is tudtak jól működni, ami fenyegette a hálózati kapcsolók fejlesztésében nagyon erős Ciscót. A mostani fejlesztés emiatt nagyon fontos volt a piaci pozícióinak megtartásához.

Cloud & big data

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.