Egy helyre költözött Budapesten a Nokia Networks Magyarország több mint két ezer fős fejlesztő és adminisztrációs csapata. A magyar mérnökök felhőalapú és az 5G-s technológiához kapcsolódó globális projekteken dolgoznak.

Birtokba vette a Corvin-sétányon az 55 millió euróból két év alatt megépült 25 ezer négyzetméteres Nokia Skyparkot a finn hálózatfejlesztési cég magyarországi leányvállalata. A keddi megnyitón Zagyva Béla ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy a budapesti társaság az anyavállalat egyik meghatározó globális fejlesztő bázisa. A magyar fejlesztők egyszerre három-négy olyan terméken is dolgoznak, amelyek hozzájárulnak a távközlésben bekövetkező paradigmaváltáshoz.

Globális felhőalapú projektek mobil hálózatokhoz

Itt készül például a Nokia Cloud Application Manager, amely – a fejlesztéstől a bevezetésen át a karbantartásig – a távközlési alkalmazások életciklusának több szakaszában is platformsemleges támogatást nyújt. A felhőalapú rendszer abban segíti a mobilszolgáltatókat, hogy egyszerű és gazdaságosan kezelhessék a hirtelen megugró kapacitásigényeket, például az újévi üzenetdömpinget, illetve a katasztrófahelyzetekben vagy nagy tömegeket vonzó fesztiválokon megnövekedett terheléseket.

Szintén magyar mérnökök munkája – és egyben a világ legtöbbet használt magyar terméke – a Nokia mobil kapcsolószervere is, ami jelenleg mintegy 1,4 milliárd előfizetőt szolgál ki a világon. Budapesten fejlesztik a Nokia vasúti mobil távközlési rendszerét, a GSM-R-t is.

Aalapkutatások is folynak 

A budapesti bázis a finn cég az 5G-s kutatásainak is az egyik központja, de az új épületben helyett kapott az anyavállalat alapkutatásaival foglalkozó központja, a Nokia Bell Labs egy részlege is. A Bell labs olyan fejlesztéseken dolgozik, melyek tíz éves távlatban határozzák meg és alakítják át a digitális életteret – mondta Zagyva Béla. A Nokia víziója egy idegrendszerként viselkedő, gondolkodó hálózat, amely megtanulja és felismeri a szokásainkat, igényeinket, amikre folyamatosan reagálni is képes. Ennek egyik egyszerűbb formája, hogy ha telefonon nézünk videót, a rendszer ahhoz igazítja a sávszélességet.

Hasonló nagyszabású beruházásba fogott tavaly az Ericsson Magyarország is, amely az eddig ugyancsak több telephelyen működő fejlesztői és adminisztrációs csapatát költözteti idén a budapesti Infoparkban épülő új irodaházba. A 24 ezer négyzetméteres objektum közel 2 ezer főnek ad helyet. Az Ericsson központjában is dolgoznak felhőalapú 5G-s megoldásokon, valamint IoT-s fejlesztéseken.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.