Egy helyre költözött Budapesten a Nokia Networks Magyarország több mint két ezer fős fejlesztő és adminisztrációs csapata. A magyar mérnökök felhőalapú és az 5G-s technológiához kapcsolódó globális projekteken dolgoznak.

Birtokba vette a Corvin-sétányon az 55 millió euróból két év alatt megépült 25 ezer négyzetméteres Nokia Skyparkot a finn hálózatfejlesztési cég magyarországi leányvállalata. A keddi megnyitón Zagyva Béla ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy a budapesti társaság az anyavállalat egyik meghatározó globális fejlesztő bázisa. A magyar fejlesztők egyszerre három-négy olyan terméken is dolgoznak, amelyek hozzájárulnak a távközlésben bekövetkező paradigmaváltáshoz.

Globális felhőalapú projektek mobil hálózatokhoz

Itt készül például a Nokia Cloud Application Manager, amely – a fejlesztéstől a bevezetésen át a karbantartásig – a távközlési alkalmazások életciklusának több szakaszában is platformsemleges támogatást nyújt. A felhőalapú rendszer abban segíti a mobilszolgáltatókat, hogy egyszerű és gazdaságosan kezelhessék a hirtelen megugró kapacitásigényeket, például az újévi üzenetdömpinget, illetve a katasztrófahelyzetekben vagy nagy tömegeket vonzó fesztiválokon megnövekedett terheléseket.

Szintén magyar mérnökök munkája – és egyben a világ legtöbbet használt magyar terméke – a Nokia mobil kapcsolószervere is, ami jelenleg mintegy 1,4 milliárd előfizetőt szolgál ki a világon. Budapesten fejlesztik a Nokia vasúti mobil távközlési rendszerét, a GSM-R-t is.

Aalapkutatások is folynak 

A budapesti bázis a finn cég az 5G-s kutatásainak is az egyik központja, de az új épületben helyett kapott az anyavállalat alapkutatásaival foglalkozó központja, a Nokia Bell Labs egy részlege is. A Bell labs olyan fejlesztéseken dolgozik, melyek tíz éves távlatban határozzák meg és alakítják át a digitális életteret – mondta Zagyva Béla. A Nokia víziója egy idegrendszerként viselkedő, gondolkodó hálózat, amely megtanulja és felismeri a szokásainkat, igényeinket, amikre folyamatosan reagálni is képes. Ennek egyik egyszerűbb formája, hogy ha telefonon nézünk videót, a rendszer ahhoz igazítja a sávszélességet.

Hasonló nagyszabású beruházásba fogott tavaly az Ericsson Magyarország is, amely az eddig ugyancsak több telephelyen működő fejlesztői és adminisztrációs csapatát költözteti idén a budapesti Infoparkban épülő új irodaházba. A 24 ezer négyzetméteres objektum közel 2 ezer főnek ad helyet. Az Ericsson központjában is dolgoznak felhőalapú 5G-s megoldásokon, valamint IoT-s fejlesztéseken.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.