Az Atlas robot legújabb változata aránylag nehéz és bonyolult formájú tárgyakat is képes a megfelelő gondossággal mozgatni.
Hirdetés
 

A Boston Dynamics nemrég tett közzé egy videót, amelyben a világ legfejlettebb humanoid robotjának mondott Atlas egy viszonylag nehéz autóalkatrészt (konkrétan egy lengéscsillapító rugóstag elemét) pakolja különböző módokon különböző helyekre. Az Atlast a korábbi felvételeken már láttuk súlyosabb tárgyakat, például szerszámosládát vagy deszkát cipelni, amelyek emelgetése, szállítása és lerakása könnyen felboríthatná a robot egyensúlyát, ezen keresztül pedig magát a robotot is. A mostani mutatvány azonban ezekhez képest is előrelépést jelent, amennyiben az Atlas az eddigieknél finomabban használható kezekkel dolgozik.
 


Az Ars Technika riportja alapján a korábbi megoldás egyetlen forgást biztosított a tenyérnél, ami ráadásul maximális erővel szorított meg bármit, amit a robot felkapott: az említett deszka esetében például tönkre is tette a fát. Az új kezeket azonban három ujjal és ujjanként két ízülettel tervezték egy közös forgásponttal a kéz fején, az ujjak pedig mindkét irányban hajlíthatók, így az Atlas képes tényleg kézbe venni a tárgyakat ahelyett, hogy összeroppantaná őket. A lengéscsillapító persze nem éppen törékeny, de bonyolult a felülete, így majdnem 15 kilogrammos tömegével együtt annak sem egyszerű feladat a precíz mozgatása.

Kis lépésekkel, de folyamatosan fejlődik

A beszámolóból kiderül, hogy a mostani felvétel is a Boston Dynamics laborjában készült, de a berendezett környezet ezúttal is jól szimulálja a repetitav gyártási vagy szállítási munkákat, azokra hajazó manipulációs kihívások elé állítva a robotot. A felvételen szereplő alkatrészt is számtalan módon tudná helytelenül megfogni, ügyelnie kell rá, hogy rakodáskor ne csapja oda a polchoz, és tekintettel kell lennie mindenféle külső akadályokra. Azt azért a cikkben is kiemelik, hogy a videó előre kiszámított műveleteket mutat be, vagyis az Atlasnak bizonyára nehezebb dolga lenne a korábban nem látott és fel nem dolgozott tárgyakkal.

A bemutató ettől függetlenül látványos, és ahogy az Ars Technika írja, kifejezetten elismerésre méltó, hogy az Atlas új verziójának mozgása inkább egy részeg emberre hasonlít, mint egy robotra. A gép problémamegoldó képességét egyébként a Boston Dynamics rendszeresen szemlélteti hasonló filmeken. Legutóbb tavaly januárban számoltunk be róla, hogy az Atlas fejlesztésében elkezdtek a konkrét emberi munkakörnyezetekre koncentrálni, és a robot akkor már nem csak akadálypályákon vitézkedett, hanem egy építési helyszínen navigált, sőt egy szerszámos táskát is ügyesen felhajított egy emberi munkásnak az állvány tetejére.

a kép forrása: Boston Dynamics @ youtube.com

Piaci hírek

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.