Az Atlas robot legújabb változata aránylag nehéz és bonyolult formájú tárgyakat is képes a megfelelő gondossággal mozgatni.

A Boston Dynamics nemrég tett közzé egy videót, amelyben a világ legfejlettebb humanoid robotjának mondott Atlas egy viszonylag nehéz autóalkatrészt (konkrétan egy lengéscsillapító rugóstag elemét) pakolja különböző módokon különböző helyekre. Az Atlast a korábbi felvételeken már láttuk súlyosabb tárgyakat, például szerszámosládát vagy deszkát cipelni, amelyek emelgetése, szállítása és lerakása könnyen felboríthatná a robot egyensúlyát, ezen keresztül pedig magát a robotot is. A mostani mutatvány azonban ezekhez képest is előrelépést jelent, amennyiben az Atlas az eddigieknél finomabban használható kezekkel dolgozik.
 


Az Ars Technika riportja alapján a korábbi megoldás egyetlen forgást biztosított a tenyérnél, ami ráadásul maximális erővel szorított meg bármit, amit a robot felkapott: az említett deszka esetében például tönkre is tette a fát. Az új kezeket azonban három ujjal és ujjanként két ízülettel tervezték egy közös forgásponttal a kéz fején, az ujjak pedig mindkét irányban hajlíthatók, így az Atlas képes tényleg kézbe venni a tárgyakat ahelyett, hogy összeroppantaná őket. A lengéscsillapító persze nem éppen törékeny, de bonyolult a felülete, így majdnem 15 kilogrammos tömegével együtt annak sem egyszerű feladat a precíz mozgatása.

Kis lépésekkel, de folyamatosan fejlődik

A beszámolóból kiderül, hogy a mostani felvétel is a Boston Dynamics laborjában készült, de a berendezett környezet ezúttal is jól szimulálja a repetitav gyártási vagy szállítási munkákat, azokra hajazó manipulációs kihívások elé állítva a robotot. A felvételen szereplő alkatrészt is számtalan módon tudná helytelenül megfogni, ügyelnie kell rá, hogy rakodáskor ne csapja oda a polchoz, és tekintettel kell lennie mindenféle külső akadályokra. Azt azért a cikkben is kiemelik, hogy a videó előre kiszámított műveleteket mutat be, vagyis az Atlasnak bizonyára nehezebb dolga lenne a korábban nem látott és fel nem dolgozott tárgyakkal.

A bemutató ettől függetlenül látványos, és ahogy az Ars Technika írja, kifejezetten elismerésre méltó, hogy az Atlas új verziójának mozgása inkább egy részeg emberre hasonlít, mint egy robotra. A gép problémamegoldó képességét egyébként a Boston Dynamics rendszeresen szemlélteti hasonló filmeken. Legutóbb tavaly januárban számoltunk be róla, hogy az Atlas fejlesztésében elkezdtek a konkrét emberi munkakörnyezetekre koncentrálni, és a robot akkor már nem csak akadálypályákon vitézkedett, hanem egy építési helyszínen navigált, sőt egy szerszámos táskát is ügyesen felhajított egy emberi munkásnak az állvány tetejére.

a kép forrása: Boston Dynamics @ youtube.com

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.