Erősödő számítógép-eladások segítették a vártnál jobb profit elérését, a nyomtatók azonban lefelé húzzák a céget.
Hirdetés
 

A szokásos menetrend szerint érkező üzleti jelentésnek különös pikantériát adott az, hogy a HP Inc. épp heves szópárbajt vív a Xerox menedzsmentjével arról, hogy ki vásároljon fel kit. Úgy tűnik, a negyedéves számok inkább az előbbi vállalat pozícióit erősítették.

Jó idők, rossz napok

A HP üzleti évét záró legutóbbi negyedév az elemzői elvárásokat némileg felülmúló eredményeket hozott. Az éltanuló a PC-s divizió volt, ahol a bezsebelt 10,4 milliárd dollárnyi forgalom 4 százalékos éves erősödésnek felel meg. A nyomtatókat és kellékanyagokat áruló részleg viszont kihívásokkal küszködik. A teljes vállalati bevétel nagyjából harmadát adó üzletág eladásai nem érték el az 5 milliárdot, ami 6 százalékos visszaesést jelent. Az összbevétel így 15,4 milliárdra jött ki, ami alig haladja meg a tavaly ilyenkori összeget, ám felülmúlja az elemzők által előzetesen bemondott 15,25 milliárdot.

A nettó profit nagyot, 73 százalékot zuhant és csak 388 millió dollárra rúg. A tavalyi 1,5 milliárdos nyereséget viszont segítette az akkori adózási könnyítés, illetve a mostani negyedévet combos átalakítási kiadások húzták le. Az egyszeri tételektől megtisztított, egy részvényre jutó eredmény viszont 60 cent lett, ami valamivel felülteljesíti az elemzők 58 centes elvárásait.

Ami az október végén zárt teljes üzleti évet illeti: a forgalom szinte befagyott, az 58,7 milliárdnyi összbevétel alig fél százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nyereség hasonló képet mutat, mint az utolsó negyedév számai. A 3,2 milliárdos nettó profit 41 százalékkal marad el a 2018-as eredménytől, ám az egyszeri tételek kigyomlálásával 2 dollár 24 centes nyereséget hoztak a papírok. Utóbbi érték 11 százalékkal jobb, mint a tavalyi 2 dollár 2 centes részvényenkénti profit.

A Xeroxról egy szót se!

Az eredményekről beszámoló konferenciabeszélgetés a struccpolitika tankönyvi példáját hozta. A beszélgetésbe bekapcsolódó elemzőkkel ugyanis előre tisztázták, hogy a Xeroxszal kapcsolatban semmiféle kérdést nem tehetnek fel. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a nagyyjából harmadannyit érő rivális november elején egyesülési ajánlattal kereste meg a HP-t, ám utóbbi menedzsmentje finoman szólva sincs elájulva az ötlettől. Az egyre keményebb szócsatát hozó konfliktus legfrissebb fejleménye volt tegnap az, hogy a Xerox bejelentette, a HP vezetőségének elzárkózása miatt közvetlenül a részvényesekhez fordul az üzlettel kapcsolatban. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Xerox ellenséges felvásárlással akar egybekelni a HP-val.

Az már más kérdés, hogy erre mennyi esélye van, hiszen a negyedéves számok hatására a HP részvényei nagyjából 2 százalékot erősödve elérték a 20,5 dolláros szintet. Ez az érték pedig már nem sokkal marad alatta a Xerox által korábban (még 18 dolláros árfolyamnál) megajánlott 22 dollárnak.

Piaci hírek

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.