A Google kész elhagyni az x86-os architektúrát szervereinél.

Finoman növelte a nyomást az Intelen az amerikai keresőóriás a minap. Bejelentette ugyanis, hogy nyitottak az IBM és más félvezetőipari szereplők által gyártott processzorok alkalmazására szerverközpontjainkban. Utóbbiakba eddig gyakorlatilag szinte kizárólag az Intel lapkái kerültek.

Még áprilisban közölte a Google, hogy online szolgáltatásait sikeresen portolta a Kék Óriás Power processzoraira, a jövőben pedig az Intel x86-oas architektúrája mellett az IBM Power és a 64 bites ARM magos processzorokra is elkészülhetnek kódjai. Igaz, ez a projekt tavasszal még kísérleti fázisban járt, a számítási teljesítmény domináns többségét az Andy Groove alapította vállalat lapkái biztosítják a Google adatközpontjaiban. És nem csak ott – az IDC felmérése szerint a világ összes adatközponti teljesítményének mintegy 95 százalékát adja ez a platform.

Ezt a dominanciát szeretné kicsit visszább szorítani a Google, vagy legalább árengedményt elérni az egyébként igencsak vastagon árazott x86-os processzorok tekintetében. A pénteki bejelentés azt mutatja, hogy az eddigi kísérletezési fázisból elmozdulóban van a vállalat, reményei szerint hamarosan nyilvános cloud szolgáltatások alapulhatnak IBM Power chipeken.

Jóváhagyásra várva

A fentiekből következően a Google közzé tette a Zaius P9 szerver terveit – az OpenCAPI-ra támaszkodó kiszolgálóban IBM Power9 processzor dolgozik. Tulajdonképpen ez utóbbit alkalmazza az amerikai kormányzat is a közeljövőben üzembe állítani tervezett új szuperszámítógépeiben. A Google a Rackspace, az IBM és az Ingrasys segítségével hozhatta létre a Zaius P9-et.

Az OpenCAPI a különböző platformok közötti kapcsolódást hivatott biztosítani (érthető okokból az Intel nem támogatja), ez és az Nvidia-féle nagysebességű NVLink alkalmazása teszi lehetővé az amerikai keresőóriás számára az Intel-bilincs lerázását. A Z9 16 csatornás DDR4 memóriával, STA és USB interfészekkel, gigabites Ethernettel, BMC és soros hozzáféréssel és egy halom PCIe gen-4 interfésszel rendelkezik.

48 voltos betáplálásra van szüksége a kiszolgálónak – ez a feszültségszint adatközponti szerverek esetében ideális egyensúlyt képvisel a fogyasztás és az energiahatékonyság tekintetében. Teljesíti az Open Rack v2 standardban leírtakat, így most már csupán az OCP (Open Compute Project) vizsgálatára és jóváhagyására vár, hogy piacon megjelenő termék lehessen belőle.

Miért kell közzétenni a szerverdesignt?

Az IT-s erőforrások skálázásában leginkább élenjáró vállalatok – Google, Facebook stb. – azért teszik közzé az általuk megálmodott szerverspecifikációkat, hogy az addig csak tervezőasztalon és prototípus formájában létező egységek az ázsiai hardvergyártók révén tömegtermelésben is megjelenhessenek. Ezzel mindkét fél jól jár: a vásárlók pont olyan terméket kapnak pénzükért, amit akarnak, a gyártóknak pedig nem kell különösebb energiákat ölni a tervezés folyamatába, mégis ki tudják elégíteni megrendelőik igényeit.

És hogy miért éri meg a szerverközpontot üzemeltető óriáscégek számára az ázsiai cégekkel való együttműködés a HP-hez hasonló vállalatok helyett? Nos, utóbbiak nagyobb profitmarginnal és szakembergárdával dolgoznak, így értelemszerűen többe is kerülnek termékeik a távol-keletiekkel tető alá hozott megállapodásokhoz képest. Ráadásul nem olyan rugalmasok, mint amit egy Google vagy Facebook megkívánna.

Előnyök

A Google számára a fentieken túl két további előnnyel jár az Inteltől való függőség csökkentése. Egyrészt a vállalat felismerte az Nvidia GPU-iban rejlő lehetőségeket a mesterséges intelligenciát alkalmazó szolgáltatások – például a Google Translate - tekintetében. Kétségtelen, hogy a gépi tanulás sokat profitálhat a relatíve olcsón elérhető nagyteljesítményű, GPGPU-kból, vagyis azokból a grafikus lapkákból, melyek általános számítási feladatokra is befoghatók.

Emellett az amerikai keresőóriás a hálózati vezérlőt is saját igényeinek megfelelőre szabta. Beépített intelligenciája gyors hozzáférést biztosít az ideiglenesen eltárolt (gyorsítótárazott) információk tömegéhez, nagyon alacsony késleltetés mellett, ami értelemszerűen javítja a szerver teljesítményét.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.