Amerikanizálódott a hazai online kereskedelem. A boltok több mint fele már akciózott a tengerentúlról "örökölt" fekete pénteken - derült ki egy friss kutatásból.

Egyre összehangoltabb módon keresik a karácsonyi bevásárlást neten intézők kegyét a magyarországi webáruházak. A GKI Digital és az Árukereső.hu közös kutatása szerint a kereskedők többsége az idén az első adventi hétvége előtti péntekre eső napon, azaz a Black Fridayre időzítette az egyik komoly akciós napját.

Aki kimarad, lemarad

Az egymáshoz igazodás kényszere is okozhatja, hogy idén minden eddiginél koncentráltabban indult az ünnepi szezon az e-kereskedelemben: a webáruházak 54 százaléka készült akciókkal a múlt heti fekete péntekre. Ehhez képest az október 7-én "ünnepelt" internetes vásárlás napján kevesebb mint az ötödük kínált különleges ajánlatokat.

Az összehangoltság mellett a tudatosság is egyre inkább tetten érhető a szektor szereplőinél. A felmérés adatai azt mutatják. hogy ebben az évben a kereskedők közel 90 százaléka tudatosan készült a szezonkezdésre és jó előre meg is hirdette akcióit. Korábban jellemzően más-más időpontban gyújtották be a rakétákat az online boltok, ám a globalizációs nyomás miatt itthon sem lehetett kihagyni a világszinten jelentős kedvezményekkel kecsegtető fekete pénteket.

A hazai közönség igényeinek és technológiai hozzáállásának fejlődését és jól mutatja, hogy idén például már autót is vettek a jeles napon, illetve egyes kereskedőknél hatalmas ugrást produkálva immár több a mobil képernyőről vásárló ügyfél, mint a hagyományos számítógépről rendelő.

Felpörögnek

A kutatásban részt vett e-kereskedők becslése szeirnt idén 18 százalékkal többet hagyunk majd náluk az utolsó néhány hétben, mint tettük az 2015-ben. Jól jelzi a szezon fontosságát, hogy a kereskedők éves online forgalmuk akár több mint egyharmadát is ilyenkor realizálják. Éppen ezért nagyon fontossá vált az előzetes felkészülés, amit a piaci szereplők kétharmada már októberben elkezd. Az év utolsó 5-6 hete során várható vásárlási rohamot a legtöbben időszakos munkaerő felvételével kezelik.

 

A kutatás legfontosabb megállapításai (a grafika kattintásra nagyítható)

 

A webáruházak egyre inkább felismerik a raktárlogisztikához kapcsolódó terület fontosságát, ami az erős szezonban a kereskedők szerint is még inkább fontossá válik a vásárlók számára. Az ünnepi szezonhoz kötődően a webáruházak nagyjából fele gond nélkül boldogul a készletezéssel, és csak minden negyedik bolt válaszolt úgy, hogy komoly problémái akadnak ezzel.

A szezon fő nehézségei inkább a megnövekedett adminisztrációs feladatok ellátásában, az ügyfélszolgálat leterheltségében és a hirtelen megugró rendelésszám megfelelő kezelésében rejlenek. Ezen problémák ellenére a panaszok és elállások száma sem nő érdemben az ünnepi szezonban, ami az online vásárlók részéről is jól jelzi a tudatosságot.

Piaci hírek

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.