A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.

Részvénycseréről állapodott meg a magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. A megállapodás értelmében az Antenna Hungária megszerezte a Corvinustól "a Vodafone Magyarország alaptőkéjének 19,5 százalékát megtestesítő 35.476.749 darab, egyenként 500 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvényeit" – jelentette be a 4iG Csoport. A tranzakcióval az Antenna Hungária 70,5 százalékra növelte közvetlen befolyásoló részesedését a Vodafone-ban, míg az államé 29,5 százalékra csökken.

A Corvinus cserébe a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalatainak (a Yettel Magyarország Zrt., a Yettel Real Estate Hungary Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.) 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvénycsomagját kapta. Így az Antenna Hungária lényegében kiszáll a magyarországi Yettel-CETIN cégekből, és helyére – a Corvinuson keresztül, közvetve – a magyar állam lép.

"Tulajdonrészünk növelése a Vodafone Magyarországban a pénzügyi befektetésként kezelt Yettel-CETIN részesedésünk cseréjével a 4iG Csoport portfóliójába tartozó távközlési vállalatok integrációs folyamatainak végrehajtását erősíti" – indokolta a tranzakciót Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója.

A tulajdonosi változások bejegyzését követően a Vodafone Magyarország igazgatósága a jelenlegi ötről hét főre bővül, melybe a tulajdoni aránynak megfelelően a 4iG öt főt delegálhat. A felügyelő bizottság létszáma nem módosul. Az állam jogosultságai az irányító testületek tekintetében változatlanok maradnak, hangsúlyozza a 4iG közleménye.

A Vodafone és a Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása nem érinti, a társaságok szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

És mi az állam magyarázata?

Az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert, idézi a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményét a Portfolio. Az ügylet révén az állam diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, és erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez.

További indok, hogy a Nagy Márton vezette GM szerint "növelni kell Magyarország szuverenitását és stabilitását", és "meg kell erősíteni a nemzeti tulajdon szerepét a stratégiailag kiemelt ágazatokban".

Állami Telenortól állami Yettelig

A Yettel számára az állam mint tulajdonos megjelenése nem lesz újdonság. A magyar állam 2019-ben, az akkor még állami tulajdonú Antenna Hungárián keresztül került házon belülre. Az Antenna Hungária az év október végén 25 százalékos részesedést vásárolt a magyarországi Telenor-cégekben (akkor még csak a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate létezett).

Két évvel később, azonban a 4iG megvásárolta az Antenna Hungária többségi tulajdonrészét, és egyben opciós jogot szerzett arra, hogy a távközlési porfóliója apportálásával maximum 80 százalékig emelje a vállalatban a részesedését.

Mobilitás

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.