Kintlévőségkezelés, kockázatmenedzsment, költségkontroll, jogszabályi megfelelés – ezek a visszaesés idején is olyan kulcsszavak, amelyekre sok vállalati vezető kinyitja a csak csepegő pénzcsapokat is.
-  Ahogy a gazdaság legtöbb területén, a válság átírta a forgatókönyveket a finanszírozási piacon is, ahol legfontosabb feladat a kintlévőségek minél hatékonyabb kezelése lett. Az üzleti adataink elemzésével már a szerződés felmondása előtti szakaszban hatékonyan be tudjuk azonosítani azokat az ügyfeleket, akiknek nehézségük merülhet fel a teljesítéssel. Így, ha szükséges időben tudunk olyan ajánlatot tenni részükre, amellyel elkerülhető a szerződés felmondása. - hangsúlyozta Bálint Csaba, a Lombard Lízing Zrt. adattárházért felelős osztályvezető-helyettese.

A szegedi székhelyű cég 2008 elején kezdett a különböző rendszerekből származó üzleti adatokat egységesen kezelő adattárházának építésébe, és ugyan az üzleti területek egyre több célból igényelnék a naprakész adatok felhasználását, egyelőre a kintlévőség kezelés mellett a belső folyamatok teljesítményének mérésére használják az üzleti intelligenciát.

Üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI): az adatok összegyűjtésével, hozzáférhetőségével és elemzésével kapcsolatos technológiák és alkalmazások, amelyek elősegítik a helyes vállalati döntéshozatalt. Főbb területei:

  • Jelentéskészítés, riporting A lekérdezések és jelentések készítését segítő szoftverek.
    Adattárházak a vállalati adatvagyon összegyűjtését szolgáló komplex megoldások.
    Valós idejű adatelemzés (On-Line Analytical Processing, OLAP) a multidimenzionális adatok nagysebességű kezelését és elemzését szolgáló eszközök.
    Adatbányászat a rejtett összefüggések feltárására és előrejelzésekre matematikai-statisztikai módszereket alkalmazó megoldások.

Hatékonyabb gazdálkodás Az üzleti intelligencia fejlesztése évek óta az informatikai vezetők legfontosabb prioritásai közé tartozik szerte a világon. Jelenleg elsősorban a költségcsökkentés egyik lehetséges eszközeként tekintenek rá, de akadnak példák, amikor a konkurenciával szemben szeretnének valamilyen pluszt nyújtani az ügyfeleknek. Az üzleti intelligencia használata és a jobb gazdálkodási mutatók közötti szoros összefüggést az Oracle és a Quocirca elemző cég EPM Index elnevezésű tanulmánya is alátámasztja: azoknál a társaságoknál, amelyek BI-eszközöket használnak, az átfogó mutatóik jóval az átlag felett vannak.

Itthon korábban elsősorban a pénzintézeti szektor és a távközlési szolgáltatók költöttek jelentős összegeket adattárházakra és üzleti intelligenciára például kockázatkezelés vagy csalásfelderítés céljából, esetükben most a jól jövedelmező ügyfelek megtartása, az új kuncsaftok megszerzésének automatizálása miatt döntenek a további beruházások mellett.

Emellett a központi nyilvántartásokat kezelő költségvetési intézményekben is jelentős BI-projektek zajlanak. A gyógyszeriparban pedig a szorosabb gyártáskontroll a szoftverbevezetések fő indoka – tudtuk meg Radnai Szabolcstól, az Oracle kelet-európai BI üzletfejlesztési vezetőjétől, aki szerint most inkább csak a nagyvállalatok ruháznak be, a közepes cégek inkább kivárnak.

A felsőoktatásban is terjed Musza István, a SAS Institute Kft. cégvezetője úgy látja, hogy hagyományos piacok mellett itthon is nagyobb az érdeklődés a gyártásban és a nagykereskedelemben, idén pedig a felsőoktatási intézmények is beléphetnek az üzleti intelligencia felhasználói közé. Úgy látja, hogy egyre finomodik itthon is az üzleti elemzések felhasználása, így, ha dinamikájából vesztett is, továbbra is növekedést vár a piacon.

Azt, hogy a krízis ellenére továbbra is élénk az érdeklődés az üzleti intelligencia és az  analitikai megoldások iránt, jól példázza, hogy a vezető független szállítóként a SAS tavaly 2,31 milliárd dolláros árbevételt realizált, ami 2008-hoz képest 2,2 százalékos emelkedést mutat – ezzel 2009-ben sem szakadt meg a cég 34 éve tartó töretlen növekedési trendje.

Új szereplők a piacon A gazdasági visszaesés dacára és a 2007-ben történt piaci konszolidáció ellenére – amikor mintegy 10 milliárd dollárt meghaladó értékben cseréltek gazdát a szállítók – az elmúlt időszakban is jelentősen bővült a globális BI piac, bár a korábbi 20 százalékos növekedés 2009-ben egyszámjegyűre esett vissza. Az amerikai Gartner piackutató cég a vezető BI-platform szállítók között a szoftveróriások – SAP, IBM, Microsoft, Oracle  – mellett néhány független céget sorol fel, ezek a SAS, a MicroStrategy és az Information Builders.

A hagyományos eszközök mellett az elmúlt időszakban számos új szereplő is megjelent nyílt forráskódú üzleti intelligencia szoftverekkel. Ezek mögött jellemzően szintén tőkeerős társaságok állnak, amelyek azonban új – a szoftverlicencek helyett inkább a támogatási díjakra alapozó – üzleti modellel akarják magukhoz csábítani az ügyfeleket – hangsúlyozta Arató Bence, a BI Consulting Kft. ügyvezetője.

A nyílt forráskódú szoftver szállítók  még mindig csak a teljes piac néhány százalékát adják, de így is akad olyan szállító, amely egy év alatt megduplázta eladásait, és ma már a legnagyobb, a Fortune 500-as listán található nagyvállalatok használják szoftvereit.

|

Már nem flopikon múlik, hogy ne robbanjon ki véletlenül egy nukleáris konfliktus

A 8 hüvelykes lemezes adathordozókat idén cserélték le szilárdtest-meghajtókra az amerikai nukleáris haderőnél.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.