A karácsonyi szezonban minden eddigi rekordot megdöntve fogyott az iPhone és az iPad, ám a várakozásokat így sem sikerült elérni, ráadásul a profit is befagyott az egy évvel korábbi szinten.
Csak nem akar megtörni az Apple rossz sorozata: a tavalyi utolsó három hónapban elért teljesítményével sorozatban harmadszor nem tudta hozni az elemzők negyedévre vonatkozó várakozásait. A tavaly nyáron még 705 dolláros csúcson tanyázó részvényárfolyam így a tőzsdezárást követő kereskedésben közel 10 százalékot zuhanva régen látott mélységbe, 460 dollár közelébe esett.


(Forrás: wsj.com)

Költséges rekord  Pedig a bevételek történelmi rekordnak számító 54,5 milliárd dolláros szintre ugrottak, ami az egy évvel korábbi 46,3 milliárdhoz képest jelentős emelkedést jelent. A probléma azonban az, hogy mindeközben a költségek is hasonló nagyságrendben nőttek, így a most elért bő 13 milliárdos nettó profit csak néhány (millió) dollárral haladja meg a 2011 végén elért nyereségszintet. A költségek emelkedését egyébként a cég néhány héttel ezelőtt maga is jelezte, ennek okát az ünnepi szezonra időzített termékáradat biztosításával magyarázta. Való igaz, csak az új, ötödik generációs iPhone-t több mint 100 országban tervezte piacra dobni még 2012-ben az Apple. A gyors világszintű bevezetésnek pedig nyilván ára volt.

50 millió iPhone
helyett "csak" 47,8 millió eladása jött össze az Apple-nek. 
Ha már a termékekről beszélünk: az iPhone-ból az elmúlt év utolsó három hónapja alatt közel 47,8 millió darab fogyott, ami ugyan 30 százalékkal több az egy évvel korábbi számnál, ám nem érte el a sok elemző által remélt 50 milliós álomhatárt. Még inkább óvatosságra intő jel, hogy az ünnepi szezonban "mindössze" ugyanannyival bővült az Apple, mint amennyivel a teljes okostelefonos piac ugyanezen időszak alatt. Márpedig az új termékek bejelentését követő hónapokban eddig a cupertinói cég rendre piacot tudott rabolni riválisaitól a debütáló újdonság generálta extra kereslet miatt.

Táblagépes fronton már jobban alakultak a számok. Az iPad különböző változataiból összesen közel 22,9 milliót vettek az októbertől decemberig tartó negyedévben. Ez nemcsak hogy majd' 50 százalékkal több, mint a 2011-es év végi hajrában elért eredmény, de megfelel a szakértői várakozásoknak is. Az Apple pechjére azonban a tabletekből származó bevétel jelenleg csak a harmada a telefonokból befolyó pénznek, így az összkép kiértékelésénél is kisebb súllyal esnek a latba.

Kiragadott adat  Az Apple eredményeket kommentáló vezetője, letudva a minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyunk elégedve PR-kört, reagált a nemrégiben felröppent sajtóértesülésekre is. Utóbbiakban az állt, hogy a cég olyan frissített rendelési ütemezéseket küldött az alkatrészeket beszállító partnereinek, melyekben a vártnál gyengébb forgalomra hivatkozva csökkenti az okostelefonokhoz igényelt komponensek mennyiségét. Ráadásul nem is kevéssel, a kijelzők esetében a mostani negyedévre vonatkozó megrendeléseit a felére csökkentett. Tim Cook azonban igyekezett hűteni a kedélyeket. Bár szavaival egyáltalán nem cáfolta a lapértesüléseket, ám azt hangsúlyozta, hogy egy ekkora vállalat, mint az Apple rengeteg partnerrel és csatornával dolgozik, és hiba lenne egyetlen adatot kiragadva bármilyen következtést levonni.

Ami az idei első negyedévet illeti az Apple azzal számol, hogy nem sikerül tartani az év végén produkált 18 százalékos bevételnövekedést. A tervek szerint éves összevetésben 7 százalékkal több pénz folyik be a kasszába a most zajló negyedévben. A társaság egyébként a befektetők megnyugtatására részvényenként 2,65 dolláros rendkívüli osztalék kifizetését jelentette be, amit februárban fognak kifizetni. Mint ahogy a bevezetőből is kiderült, ez a húzás nem volt elegendő a pánikszerű eladási hullám megakadályozására, és a cég papírjai majdnem 10 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben,

Visszafogta iPhone-gyártását az Apple
Nem bírja saját tempóját az Apple

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.