Milyen lesz az informatika és az IT-üzlet világa az elkövetkező évtizedben? Biztos választ nem adhatunk a kérdésre, de érdekes és megalapozott ötletek már születtek - ilyen a Gartner előrejelzése is.
A vezető IT piackutató vállalat egy olyan listát állított össze, amelyben a 2010-es évek legfontosabb, informatikával - és annak üzleti vonatkozásaival - kapcsolatos történéseit jósolja meg. Persze a Gartner nem csak a levegőbe beszél, hiszen előrejelzéseit saját kutatásaira alapozza, amelyekből ha biztosan nem is, de jó eséllyel lehet következtetni piaci trendekre, a közeljövő legvalószínűbb folyamataira. Nézzük, mi történik az elkövetkező években, ha beválnak a piackutató számításai!

2010 - A közvetlen jövő

Brian Gammage, a Gartner alelnöke és vezető kutatója szerint a vállalatok legtöbbje arra készül az idén, hogy megpróbál ügyesen navigálni a válságból kivezető úton, és ez az IT területén is fontos változásokat indít el. Az informatikai befektetéseket ugyanis sokkal nagyobb figyelem kíséri majd, így az ezekkel kapcsolatos döntések is egyre megbízhatóbbak és átláthatóbbak lesznek. A CIO-k mellett (vagy helyett?) már 2009-ben is egyre nagyobb szerepe volt a CFO-knak, tehát a pénzügyi vezetőknek, és az előrejelzések szerint ez még jó ideig így is marad. Az IT- beruházások jóval nagyobb pénzügyi kontroll alá esnek, ezért a CIO-k számára is egyre fontosabb lesz az üzleti gondolkodás, a gazdasági szellemiség megértése és elsajátítása.

2012 - A vállalatok 20 százalékának már nem lesz saját hardverparkja
Ma is megfigyelhetők azok a folyamatok, amelyek alapján két év múlva már közismert lesz az az új trend: a vállalatok egyre inkább áttérnek a bérelt hardverekre és a felhő-alapú megoldásokra. Hosszú távon költségeket takaríthatnak meg azzal, ha felhagynak a saját IT infrastruktúra felépítésével, folyamatos kezelésével és fejlesztésével. Az alkalmazottak bérelt noteszgépeken dolgozhatnak third-party cégek cloud-alapú megoldásaiban, így az addigi IT-költségvetés jó részét a vállalat más, stratégiailag fontos helyekre allokálhatja.

Ezzel kapcsolatban a piackutató úgy véli, hogy India felhő-nagyhatalom lesz, mivel a cloud-alapú megoldások 20 százaléka származik majd onnan - ezt a jóslatot a Gartner a hihetetlen ütemben fejlődő indiai IT-szolgáltatók teljesítményére és egyedi bevételnövelő modelljeire alapozza.

2012 - A Facebook lesz a közösségi média központja
A Facebook Connect és más, hasonló megoldások révén a Facebook nemcsak tovább növeli saját befolyását, de elengedhetetlen része lesz az emberek életének. Ezt a többi közösségi megoldás csak akkor élheti túl, ha szolgáltatásaival valamilyen módon csatlakozik a nagy testvérhez, így hosszú távon a Facebook irányításával átjárhatóvá, interoperábilissá válik a teljes internetes, közösségi világ. A Twitter és más, hasonló alkalmazások akkor fejlődhetnek tovább, ha megtalálják saját specialitásukat, amellyel (a Facebook óvó figyelme mellett) továbbra is sikerrel működhetnek.

2013 - Több mobiltelefon, mint PC az interneten
A Gartner szerint 2013-ban 1,78 milliárd PC működik majd a világon, ám az 1,82 milliárdot is eléri majd mindazon mobiltelefonok, PDA-k és egyéb telekommunikációs mobil eszközök száma, melyek képesek az internetelérésre. Ezzel szemben az is tény, hogy a weboldalak nagy többsége továbbra sem készült fel erre, és nem optimalizálták őket a mobil felhasználók szokásainak figyelembe vételével: ők kevesebb kattintással, átláthatóbb, kompakt oldalakon szeretnék megtalálni az őket érdeklő tartalmakat. Így az előrelátó webdizájnerek és internetes szakemberek már mostanában el kell, hogy kezdjék oldalaik felkészítését az új böngészési szokásokra.

2014 - Az informatika a szén-dioxid ellen
A jóslat elmaradhatatlan zöld része következik: a Gartner szerint négy év múlva az informatikai termékek árába már beépülnek a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására szánt költségek. A jóslat miértje egyértelmű, de a hogyanja sem bonyolult: már manapság is látszik, hogy a virtualizáció, a zöld hardverek megjelenése csökkenti az IT által gerjesztett energia-többletköltségeket. Ennek egyfajta továbbfejlesztett változata az lesz, hogy konkrétan a széndioxid-kibocsátás visszaszorítására szánt extra költségeket is be lehet építeni például bármilyen hardver árába, mivel az 1-2 százaléknál semmiképp sem nagyobb összeg meg sem látszik a végleges árban az energiamegtakarítással spórolt összegek miatt. Sőt a Gartner szerint törvényi szabályozásokkal még arra is kötelezhetik a gyártókat, hogy jelezzék termékeik "veszélyességi szintjét" ezen a téren, így kényszerítve őket arra, hogy lerövidítsék a káros anyagokat tartalmazó hardverek életciklusát, és még zöldebb megoldásokat keressenek.

Egy PC élete során - főleg indirekt módon - jelentős mennyiségű szerves üzemanyag-származék levegőbe kerüléséért felelős, de azzalsokan nincsenek tisztában, hogy ennek 80 százaléka még a gyártás és szállítás során keletkezik, tehát a gyártóknak ezen a téren is van hová fejlődniük. A jóslat szerint két év múlva a gépek első bekapcsolás előtti, indirekt károsanyag-kibocsátása 80-ról 60 százalékra esik vissza, és 2014-re már "ügyként" kezelik majd a kérdést iparági és törvényi szinten is.

2014 - Hárommilliárd elektronikus fizető
A Gartner ugyancsak négy év múlva várja, hogy a világon már 3 milliárd felhasználó lesz képes valamilyen internetes vagy mobilos banki szolgáltatás igénybe vételére. A fejlődő piacokon is elfogadottá válik az elektronikus banki ügyintézés, miközben technológialiag általános és elfogadott lesz a mobilos vásárlás és fizetés. 2014-re a világ felnőtt népességének legnagyobb része éppen ezért elektronikus pénzforgalomra térhet át. Az előrejelzések szerint globálisan 90 százalék lesz a mobiltelefonok elterjedtsége összesen 6,5 milliárd ügyféllel (pontosabban ennyi előfizetéssel és pre-paid szolgáltatással). Ez a szám Ázsiában is 68 százalékra, Afrikában pedig 56 százalékra nő. Bár nem mindenki használja még ki a mobilos vagy internetes fizetés lehetőségét, de ekkorra már szinte a teljes felnőtt lakosságnak meglesz rá a technikai lehetősége.

2015 - Visszaszorul a spam
Öt év múlva az internetes hirdetési és marketingpiac kontroll alá kerül, eltűnik a Viagrát kínáló levélszemét-áradat és a "nagyszerű üzleti befektetéseket" ígérő átverések. Az internetet ugyanis egyre képzettebb és felkészültebb közösség használja, amely a spamekkel hirdetők ellen fordul, így azok nemcsak a bevételtől esnek el, de közutálat tárgyaivá is válnak, így a gerillamódszerek helyett más hirdetési alternatívákat kell majd keresniük.

2015 - Kulcsszó a kontextus
Ma is láthatjuk, hogy internetes kereséseink alapján jelennek meg a találatok mellett különböző reklámok vagy oldalajánlatok, és Gmail fiókunkban is levelünk tartalmához idomul az oldalsáv reklámjainak tartalma. Öt éven belül azonban az internetes és mobilos reklámpiac is teljesen kontextus-alapúvá válik: okostelefonjainkon teljesen személyünkre szabott hirdetések között válogathatunk, kereséseinket és bármilyen internetes adatközlésünket analizálják, majd hozzáadják "vásárlói személyiségünkhöz". Fontos lesz a tartózkodási helyünk vagy internetes közösségi viselkedésünk is, ami egyaránt segíti vásárlási és reklámfogyasztási szokásaink megismerését.

Az egyik legfontosabb üzleti pozícióban pont a "kontextus-szolgáltató" vállalatok lesznek, akiknek birtokában van a felhasználók megcélzásához szükséges összes adat. Az internet- és telefonszolgáltató cégek, kommunikációs vállalatok vagy a kapcsolati média résztvevői közül megannyi cég próbál majd ilyen szolgáltatóvá alakulni az elkövetkezendő években.

Nostradamus vagy tényközlő? 

Persze, ezen megállapítások végső  igazolását csak akkor láthatjuk, ha az idő is elhalad az említett időpontokig. Az előrejelzés talán tartalmaz olyan elemeket, amelyek nem, vagy nem pontosan így történnek. Azonban az IT vállalatoknak mindenképpen érdemes odafigyelni a jóslatok okaira, az ezek mögött húzódó, legtöbbször már manapság elinduló folyamatokra, hogy ne követőként, hanem az új szelek egyik gerjesztőjeként, nyertesen hagyják maguk mögött az elkövetkezendő éveket.

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.