A Lenovo a Moto Z mellett bemutatta a világ első Tango-képes készülékét is.

A Google pár évvel ezelőtt (2014-ben) indított nagyratörő tervre tegnap végre célba ért, hiszen valódi, kereskedelmi forgalomba szánt eszköz vált belőle. A külvilág felfedezésére képes, AR/VR alapú, speciális kamerákkal ellátott okostelefon ötlete Project Tango néven kezdte életciklusát, most pedig a Lenovo PHAB2 Pro nevű táblagépében öltött testet.

Kitejesztett világ a mobilon

A felsorolt funkciók egy sor plusz alkatrészt, modult kívánnak, így nem annyira meglepő, hogy a világ első Tango-képes készüléke egy 6,4 colos, QHD felbontású kijelzővel ellátott tablet. Ahogy a fejlesztési időszakban, úgy most is három kamera található a hátlapon: a 16 megapixeles darab a hagyományos fotózási célokra használható, a másik kettő pedig a mozgás- és a mélységérzékelést végzi.

A Lenovo bemutatója lényegében annak demonstrálásával telt, hogy mire lehet használni a gyakorlatban egy olyan készüléket, ami valós időben képes térben érzékelni a külvilágot. A demók onnan indultak, hogy a térképezési képességek miatt a kamerák együtt dolgozva le tudják mérni a három dimenziós teret, azaz nem kell mérőszalaggal próbálkozni, mivel a PHAB2 Pro a két távolság kijelölésével megméri a francia ágyat, vagy a mennyezet és a padló közötti távolságot.

A bemutatók másik típusa inkább a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket domborította ki. Attól kezdve, hogy egy eszköz milliméterre pontosan érzékeli a körülöttünk lévő teret, kellő szoftveres támogatás mellett szinte bármilyen tartalom, grafika elhelyezhető ott, felhasználva a tereptárgyakat. Egy kicsit HoloLens szerű élményről van szó azzal a különbséggel, hogy a virtuális dinoszauruszok, a feldöntögethető dominók, vagy a berendezési tárgyak, bútorok nem egy személyes kijelzőn, hanem magán a mobileszközön jelennek meg.

 

Az inkább tablet méretű, de hívásra is használható eszköz fémházat kapott, a hátlapon ujjlenyomat-olvasó is található, az előlapi kamera pedig 8 megapixeles. Egy Snapdragon 652 chipset dolgozik benne 4 GB RAM társaságában, mindezt pedig egy átlagosnál jelentősen erősebb, 4050 mAh-s akku látja el energiával. A PHAB2 Pro 500 dolláros kártyafüggetlen áron kerül piacra ősztől, és jelenleg úgy tudjuk, hogy hazánk is kap majd belőle.

Z, a mobil

A Lenovo Tech World esemény másik nagy mozzanata a Moto márkához, illetve két új okostelefonhoz kötődik. A Moto Z, illetve Moto Z Force között annyi különbség van, hogy utóbbi kicsit vastagabb, nagyobb akkuval rendelkezik és megkapta a nagy ellenállóságú ShatterShield kijelző technológiát.

A telefonok hozzák a szokásos csúcskészülék közeli tudást: Snapdragon 820, 4 GB RAM, 5,5 colos, QHD felbontású AMOLED kijelző, fém tokozás, illetve valószerűtlenül vékony (5,2, valamint 6,99 mm) kialakítás. A valódi nagy dobás mégsem ezek között keresendő, hanem abban a 16 darab apró érintkezőben, ami a hátlapjukon található meg. Ez szolgál ugyanis a MotoMods kiegészítők csatlakoztatására, ami végtelenül egyszerűen, mágnesek használatával történik.

A Lenovo tehát a modularitást nem a készülékház megbontásával, hanem egy olyan rendszer kialakításával érte el, amihez egy extrém vékony telefonra, és különböző kiegészítőkre van szükség. A vállalat jelenleg három ilyen plusz modult kínál: az egyik egy JBL hangszóró, a másik egy extra akkut tartalmazó darab, végül akad köztük egy olyan, ami egy pico projektorrá változtatja a mobilt. A Lenovo arra számít, hogy a fejlesztők kellően érdekesnek találják a koncepciót, és sorozatban jöhetnek majd az új MotoMods panelek.

A Lenovo hazai képviseletének munkatársaitól megtudtuk, hogy az itt felsorolt készülékek közül mind érkezik majd Magyarországra is. Ebben főleg a Moto márka lesz az érdekes, hiszen a Motorola eszközök már évek óta nincsenek jelen hazánkban hivatalosan, ez azonban megváltozik, méghozzá a Lenovo teljes szoftveres, szervizes támogatásával. A Moto Z és PHAB2 Pro várható hazai áráról még nincsenek pontos információk, erről a nyár folyamán, illetve az őszi hónapokban tudhatunk meg többet.

Konzumer tech

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.