A Lenovo a Moto Z mellett bemutatta a világ első Tango-képes készülékét is.

A Google pár évvel ezelőtt (2014-ben) indított nagyratörő tervre tegnap végre célba ért, hiszen valódi, kereskedelmi forgalomba szánt eszköz vált belőle. A külvilág felfedezésére képes, AR/VR alapú, speciális kamerákkal ellátott okostelefon ötlete Project Tango néven kezdte életciklusát, most pedig a Lenovo PHAB2 Pro nevű táblagépében öltött testet.

Kitejesztett világ a mobilon

A felsorolt funkciók egy sor plusz alkatrészt, modult kívánnak, így nem annyira meglepő, hogy a világ első Tango-képes készüléke egy 6,4 colos, QHD felbontású kijelzővel ellátott tablet. Ahogy a fejlesztési időszakban, úgy most is három kamera található a hátlapon: a 16 megapixeles darab a hagyományos fotózási célokra használható, a másik kettő pedig a mozgás- és a mélységérzékelést végzi.

A Lenovo bemutatója lényegében annak demonstrálásával telt, hogy mire lehet használni a gyakorlatban egy olyan készüléket, ami valós időben képes térben érzékelni a külvilágot. A demók onnan indultak, hogy a térképezési képességek miatt a kamerák együtt dolgozva le tudják mérni a három dimenziós teret, azaz nem kell mérőszalaggal próbálkozni, mivel a PHAB2 Pro a két távolság kijelölésével megméri a francia ágyat, vagy a mennyezet és a padló közötti távolságot.

A bemutatók másik típusa inkább a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket domborította ki. Attól kezdve, hogy egy eszköz milliméterre pontosan érzékeli a körülöttünk lévő teret, kellő szoftveres támogatás mellett szinte bármilyen tartalom, grafika elhelyezhető ott, felhasználva a tereptárgyakat. Egy kicsit HoloLens szerű élményről van szó azzal a különbséggel, hogy a virtuális dinoszauruszok, a feldöntögethető dominók, vagy a berendezési tárgyak, bútorok nem egy személyes kijelzőn, hanem magán a mobileszközön jelennek meg.

 

Az inkább tablet méretű, de hívásra is használható eszköz fémházat kapott, a hátlapon ujjlenyomat-olvasó is található, az előlapi kamera pedig 8 megapixeles. Egy Snapdragon 652 chipset dolgozik benne 4 GB RAM társaságában, mindezt pedig egy átlagosnál jelentősen erősebb, 4050 mAh-s akku látja el energiával. A PHAB2 Pro 500 dolláros kártyafüggetlen áron kerül piacra ősztől, és jelenleg úgy tudjuk, hogy hazánk is kap majd belőle.

Z, a mobil

A Lenovo Tech World esemény másik nagy mozzanata a Moto márkához, illetve két új okostelefonhoz kötődik. A Moto Z, illetve Moto Z Force között annyi különbség van, hogy utóbbi kicsit vastagabb, nagyobb akkuval rendelkezik és megkapta a nagy ellenállóságú ShatterShield kijelző technológiát.

A telefonok hozzák a szokásos csúcskészülék közeli tudást: Snapdragon 820, 4 GB RAM, 5,5 colos, QHD felbontású AMOLED kijelző, fém tokozás, illetve valószerűtlenül vékony (5,2, valamint 6,99 mm) kialakítás. A valódi nagy dobás mégsem ezek között keresendő, hanem abban a 16 darab apró érintkezőben, ami a hátlapjukon található meg. Ez szolgál ugyanis a MotoMods kiegészítők csatlakoztatására, ami végtelenül egyszerűen, mágnesek használatával történik.

A Lenovo tehát a modularitást nem a készülékház megbontásával, hanem egy olyan rendszer kialakításával érte el, amihez egy extrém vékony telefonra, és különböző kiegészítőkre van szükség. A vállalat jelenleg három ilyen plusz modult kínál: az egyik egy JBL hangszóró, a másik egy extra akkut tartalmazó darab, végül akad köztük egy olyan, ami egy pico projektorrá változtatja a mobilt. A Lenovo arra számít, hogy a fejlesztők kellően érdekesnek találják a koncepciót, és sorozatban jöhetnek majd az új MotoMods panelek.

A Lenovo hazai képviseletének munkatársaitól megtudtuk, hogy az itt felsorolt készülékek közül mind érkezik majd Magyarországra is. Ebben főleg a Moto márka lesz az érdekes, hiszen a Motorola eszközök már évek óta nincsenek jelen hazánkban hivatalosan, ez azonban megváltozik, méghozzá a Lenovo teljes szoftveres, szervizes támogatásával. A Moto Z és PHAB2 Pro várható hazai áráról még nincsenek pontos információk, erről a nyár folyamán, illetve az őszi hónapokban tudhatunk meg többet.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.