Annak apropóján, hogy az S&T Unitis Magyarország a Cisco adatközpontokért felelős partnerévé vált, egy részletes szerverpiaci körképet is kaptunk a magyar viszonyokról és a jövő lehetőségeiről. Van még hová fejlődnünk.
Az S&T sajtótájékoztatóját abból az alkalomból szervezték, hogy az addig is Cisco Gold Partnerként működő vállalat ezen túl ATP, azaz Authorized Technology Provider minőségben fókuszálhat a virtualizált szerverek és komplex adatközponti megoldások hazai piacára. A Cisco az utóbbi időben erre a piacra is nagy hangsúlyt fektet, ami azt jelzi, hogy a szerverpiac valóban jelentős átalakuláson megy keresztül, a magyar partnerség pedig egyértelműen mutatja, hogy itthon is küszöbön áll a szemléletváltás.

Az persze más kérdés, hogy milyen gyorsan és hatékonyan állnak a nemzetközi trendekhez a magyar vállalatok, ezért a BellResearch mindenre kiterjedő elemzését is ismertették a hazai helyzetről - ez pedig több, mint tanulságos.

Megrögzött szokások | A hazai szerverek számának növekedése, ha lassan is, de megtorpanni látszik. 2004-ben közel 44 ezer kiszolgáló működött az országban, 2007-re a számuk már 60 ezer fölé emelkedett, ám a 2008-as 63 ezres mennyiség tavaly már csak pár százzal nőtt. A leggyakoribb szerverfunkciók között még mindig a hagyományos fájlkiszolgálók szerepe a legfontosabb, a szerverek 82 százaléka tölti be ezt a funkciót (...is, hiszen a hazai kiszolgálók jelentős százalékán még mindig gyakran fut több szolgáltatás egyszerre.) Alkalmazásszerverként 54 százalékuk, levelezésre 39 százalékuk szolgál, míg az internetelérésre és a vállalati honlap webszervereként már jóval kevesebben használnak saját gépet.

A szerverek kihelyezése terén azonban jelentősen elmaradunk a nemzetközi trendektől: a kutatás szerint az összes vállalat 3-4 százalékának van olyan szervere, amely nem az irodában "ketyeg", hanem valamilyen bérelt, távoli megoldással működik. A mikrovállalatok ráadásul gyakorlatilag egyáltalán nem élnek a szerverkihelyezés lehetőségével. A felmérés kérdéseire adott válaszokból még mindig kiviláglik, hogy erősen berögzült a "csak az van biztonságban, amit látok" elv, sokan pedig attól félnek, hogy üzleti folyamataik, pénzügyeik titkai vannak veszélyben, ha nem saját szerverrel dolgoznak.

Így csinálják a bátrabbak | Ha azt az egyelőre kis szegmenst nézzük, amelynek tagjai már el tudtak szakadni az új módszerekkel szemben táplált félelmeiktől, megtudhatjuk azt is, milyenek a hazai szerverkihelyezési szokások. A legkedveltebb módszer a szimpla szerverbérlet. A virtuálisszerver-bérlés inkább a nagyvállalatokra jellemző, míg a kolokáció a KKV-k között a leggyakoribb. A hosztinggal a kis- és középvállalatok nagy többsége elégedett; kisebb gondokat a nagyvállalati körből jeleztek, ahol természetszerűleg bonyolultabb üzleti és számítási folyamatok kihelyezését kell megoldani.

Bár a szóbeszéd szintjén a szervervirtualizáció egyre népszerűbb itthon is, még csak a vállalatok elenyésző része vágott bele az átalakításba. A nagyvállalatok körében a legnépszerűbb a megoldás, 17 százalékuk kezdett már bele gyakorlati szinten is - a KKV-k között csupán 8 százalékos az arány. Tény azonban, hogy a megkérdezettek válaszai alapján az elkövetkezendő három év lehet a hazai virtualizációs robbanás időszaka.

Magyarországon a Cisco szerverek | A Cisco tavaly márciusban hivatalossá vált szerverpiaci jelenléte után egy évvel már itt is megjelenik tehát az Unified Computing System. Az ehhez szükséges minősítéseket itthon elsőként megszerző S&T Unitis Magyarország Kft. az összesen 21 országban jelen lévő S&T csoport tagja. Simon István ügyvezető beszámolója szerint a cég 2009-es árbevétele közel 20 százalékos csökkenést követően 5,3 milliárd forint volt, ám az idei és az elkövetkezendő évben fellendülésre számítanak. Az UCS első, hivatalos magyarországi képviselőjeként már fel is építettek egy teljesen működőképes demókörnyezetet, és megkötötték az első nagyvállalati szerződésüket is egy nemzetközi pénzintézet magyar képviseletével, ahol már folyik az adatközponti fejlesztés megvalósítása.

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.