Miközben az elmúlt napokban több nagy informatikai óriás is elszomorító teljesítményről volt kénytelen beszámolni, a német szoftvercégnél a vártnál is jobban alakult az elmúlt negyedév.
Egyáltalán nem ártanak a pozitív hírek az informatikai szektornak, hiszen az elmúlt időszakban több meghatározó szereplő is rossz, vagy éppen siralmas számokat volt kénytelen publikálni. A trend azonban megfurdulni látszik, hiszen a Facebook vártnál jobb negyedéves bevételei után a német szoftveróriás is meggyőző adatokat publikált. Olyannyira, hogy az éves tervszámokat is "kénytelenek voltak" felfelé módosítani.

Az SAP AG szeptember végén zárt harmadik negyedéve rekord bevételt hozott. A közel 4 milliárd eurós forgalom éves összevetésben 16 százalékos bővülést jelent. Igaz, az árfolyamhatás ezúttal segítette a céget, de ennek kiszűrése után is kétszemjegyű maradt a növekedés üteme. Az egyszeri tételek torzító hatásával nem számolva, a működési eredmény is hasonló mértékben, 10 százalékkal lett jobb az előző évben elértnél.

Két számjegyű rakétázás  Az új szoftverlicencek eladásából származó bevételek 17, a szoftverekhez kötődő szolgáltatások és támogatás pedig 16 százalékkal nagyobb forgalmat generált a walldorfi székhelyű cégnek. Jól teljesítettek a cég "jövőbe mutató" technológiái is. A HANA memórián belüli adattárolási megoldás már 83 millió eurót hozott, és jó úton halad az egész évre vonatkozó 320 milliós forgalom elérése felé. Hasonlóan elégedetten nyilatkozott a cégvezetés az SAP mobil bevételeiről. A harmadik negyedévben ez a terület a maga 48 milliós forgalmával már kimutatható jelenlétet harcolt ki magának a vállalati portfólióban. A tervek itt éves szinten 220 millió eurós bevételről szólnak, ami az elmúlt időszak eredménye alapján reális célnak tűnik.

Az izmos növekedést természetesen az SAP folyamatos felvásárlásai is gerjesztik. A múlt év végén megszerzett és idén februárban integrált
SuccessFactors például kiemelkedően teljesített. Ennek köszönhetően a az SAP cloud szolgáltatásokból tavaly elért 4 milliós forgalma idén a 14-szeresére, 64 millióra duzzadt. A SuccessFactors teljesítményét önmagához nézve is szép számokat kapunk, hiszen az elmúlt 12 hónap alatt az új előfizetésekből származó bevétele majdnem megduplázódott.

Idén nincs ajándék  A tökéletes pénzügyi összképet látszólag egy terület árnyékolja be: a vállalat nettó profitja alaposan megcsappant. Míg tavaly ilyenkor 1,05 eurós nyereség jutott egy részvényre, ugyanez a mutató most csak 0,52 lett. Ugyanakkor nem a mostani eredmény lett nagyon rossz, hanem a tavalyi alakult a vártnál sokkal jobban. 2011-ben ugyanis a cég számára kedvező ítélet született a TomorrowNow-val kapcsolatos Oracle-lel folytatott perben. Az akkori eredményt ezért egyszeri pozitív tételként nagyon megdobta az, hogy a korábban kiszabott 1,3 milliárd dollár kártérítés helyett "csak" 272 milliót ítéltek meg az Oracle-nek.

Érik a stratégiaváltás gyümölcse az SAP-nál
Az SAP újabb szelet felhőt vásárol magának 

A cégvezetés a most publikált számok tükrében az éves forgalomra vonatkozó várakozásait is enyhén megemelte. A szoftverekből származó bevételek bővülését nyáron 10 és 12 százalék közé tették, most viszont már 10,5-12,5 százalék között dinamikát várnak - különösen az idén felvásárolt Ariba teljesítményére alapozva. Ráadásul a menedzsment szerint a sáv felső határa látszik a reálisabbnak, amennyiben komoly zavaró tényező nem ront a gazdasági klímán az elkövetkező hetekben.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.