Alig három hónapja kinevezett új vezetőivel az élén támadásba lendült az SAP, és bejelentette az év eddigi legnagyobb felvásárlását. A Sybase megszerzésével a szoftvercég saját adatbázis-technológiához jut, és vállalati ügyfeleinek mobil eszközeire viszi alkalmazásait.
Az SAP az utóbbi időben folyamatosan visszaszorult az üzleti alkalmazások piacán legfontosabb riválisával, az Oracle-lel szemben, ami csak részben tudható be a gazdasági válság következményének. A cég nettó profitja tavaly 12 százalékot esett, összbevétele pedig 9 százalékkal csökkent. Az Oracle legutóbbi, bíztató negyedéves eredményei kapcsán Larry Ellison, a cég alapító vezérigazgatója kijelentette: az SAP sebezhető, és elérkezett az ideje, hogy letaszítsák trónjáról a német vállalatot. Ellison annyiban foglalta össze az Oracle célkitűzéseit, hogy a vállalat minden versenytársát le akarja igázni.

Úgy tűnik, ez az SAP esetében mégsem lesz ennyire egyszerű: a walldorfi székhelyű szoftvercég április végén közzé tett negyedéves eredményei feltámadásról árulkodnak. Az SAP két legnagyobb bevételi forrása is kétszámjegyű bővülést ért el 2009 megfelelő időszakához viszonyítva: a szoftverértékesítés 11 százalékkal, a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások bevétele pedig 12 százalékkal nőtt. Bár összbevétel tekintetében az SAP messze elmaradt a kétszámjegyű növekedéstől, hiszen a zömében tanácsadáshoz és oktatáshoz köthető egyéb bevételek 13 és 21 százalék közötti visszaesést mutattak, a vállalat az év első három hónapjában 5 százalék körüli növekedéssel bő 2,5 milliárd eurót keresett. A nyereség messze meghaladta a 2009-ben elkönyvelt értéket, hiszen idén már nem terhelte a vállalatot a tavaly végrehajtott reorganizáció költsége. Az adózás utáni 387 millió euró profit majdnem a duplája a tavalyi első negyedév 196 milliójának.

A Sybase-felvásárlás jelentősége | Miután a csapnivaló 2009-es év következményeként február elején lemondott Leo Apotheker, az SAP vezérigazgatója, a szoftvercég irányítását az igazgatótanács két tagja, Bill McDermott és Jim Hagemann Snabe vette át. Az új vezetők rögtön világossá tették, hogy vállalatuk növekedését elsősorban akvizíciókkal próbálják biztosítani, most pedig egy 5,8 milliárd dolláros bevásárlással bizonyították, hogy ezt komolyan is gondolják. Az SAP egységenként 65 dollárt fizet a Sybase részvényeiért, ami 44 százalékkal magasabb, mint a papírok átlagos értéke az utóbbi három hónapban.

A Sybase megszerzése két szempontból is fontos lépés az SAP részéről. Egyrészt saját adatbázis-technológiára tesz szert, ami azért különösen érdekes, mert az SAP termékeinek egy része pont az Oracle adatbázisára épül, így a szoftvercég annak értékesítésével tulajdonképpen versenytársának termel bevételt. Másrészt lehetővé teszi, hogy az SAP minden alapvető alkalmazását mobil eszközökre vigye, hiszen a Sybase egy sor olyan termékkel - például biztonsági és fejlesztői eszközökkel - is rendelkezik, amelyek alkalmasak az üzleti alkalmazások "mobilizálására".

Mobil jövő | Az SAP és a Sybase még tavaly márciusban jelentette be, hogy együtt dolgoznak majd egy olyan megoldáson, amely segítségével mobilon keresztül is kapcsolódni lehet a céges alkalmazásokhoz és CRM-rendszerekhez. A két vállalat egy évvel később, idén márciusban rukkolt elő az eredménnyel: olyan mobil alkalmazásokról van szó, amelyekkel a munkatársak külső helyszínről is hozzáférhetnek a vállalati erőforrásokhoz. Az egyelőre iPhone, Windows Mobile és Nokia Series 60 felhasználóknak kedvező megoldás lelke a Sybase Unwired Platform, ami az SAP Business Suite 7-hez kapcsolódik. A Sybase Mobile Workflow for SAP Business Suite és a Sybase Mobile Sales for SAP CRM használatával anélkül lehet belépni bizonyos üzleti folyamatokba, hogy virtuális magánhálózatot (VPN) kellene kialakítani a vállalati szerverrel.

Az SAP-termékek mobilitásának fejlesztése kézenfekvő lépés, mivel a megcélzott felhasználóknak, akik leginkább a kereskedelemben dolgozók közül kerülnek ki, fontos, hogy mindenhol gyorsan és biztonságosan használhassák a szóban forgó vállalati erőforrásokat. Vishal Sikka, az SAP műszaki igazgatója szerint a Sybase-zel vállalata drámaian növeli majd jelenlétét a mobilitás területén; Jim Hagemann Snabe társ-vezérigazgató szerint a vállalat legnagyobb ügyfelei "valós idejű vállalkozásra" törekednek, ami nem működik, ha az alkalmazottaknak nincs a keze ügyében minden szükséges adat a gyors döntéshozatalhoz. Az SAP a mobilitás jegyében földrajzilag is új piacokat célozna meg, mivel Kínában vagy például Indiában ez a trend különösen erős.

A felvásárlás kapcsán fontos megjegyezni, hogy az SAP nem kívánja alkalmazásait a Sybase adatbázisához kötni: Hagemann Snabe a bejelentés kapcsán elmondta, hogy termékeik továbbra is együttműködnek más szállítók adatbázisaival. Ez - legalábbis egyelőre - szükségszerű döntésnek tűnik az SAP részéről, mivel jelenleg a Sybase Adaptive Server Enterprise piaci részesedése a Gartner adatai szerint globálisan 3,1 százalék körül mozog, és az SAP ügyfelei körében sem örvend túlzott népszerűségnek.

Mielőtt az összeolvadás hivatalosan is létrejönne, a szokásos vizsgálatokon túl kell esnie ennek az ügyletnek is. Azaz csak a versenyhivatali jóváhagyás után "emelkedhet jogerőre" a Sybase megvétele.

A boltosok is ránk uszítják a mesterséges intelligenciát

Egyre több adat gyűlik össze a vásárlók minden lépéséről, amit egyre fejlettebb algoritmusok elemeznek. A kiskereskedelmi MI-eszközök piaca gyorsan növekszik, a gyártók szerint pedig a közösségi előnyökre kell figyelni az egyéni hátrányokkal szemben.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.