Két év múlva új székházba költözik Budapesten a közel kétezer főt foglalkoztató Nokia Networks Magyarország. A Corvin-sétányon 55 millió euróból épülő irodaházat tíz évre veszi bérbe a cég.

A Nokia Networks összevonja magyarországi fejlesztő és adminisztrációs bázisát – jelentette be Zagyva Béla, a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett rá, hogy a budapesti társaság, amely az anyavállalat egyik meghatározó globális fejlesztő bázisa, 2013-ban kötött stratégiai megállapodást a kormánnyal, amelyben az akkor 1218 főt foglalkoztató cég további 150 fős létszámbővítésre kötelezte el magát. "A vállalást túlteljesítettük, jelenleg már több mint 1900-an dolgoznak a hazai leányvállalatnál, és ez még tovább növekedhet" – mondta az ügyvezető.

A Futureal kapta a nagyértékű székház beruházást

A bővülést megalapozandó a jelenleg két fővárosi telephelyen működő cég egy új, 25 ezer négyzetméter alapterületű irodaházba költözik, amelynek a kivitelezése már megkezdődött. A Nokia Networks székház a tervek szerint 2017-re készül el a Corvin-sétányon. Az 55 millió euró összértékű beruházást a Futureal csoport valósítja meg. Az épületet a jelenlegi tervek szerint tíz évre veszi bérbe a cég.   

A Nokia Networks, mint már többször is írtunk róla a Nokia-Microsoft fúzióból kimaradt távközlési hálózati és navigációs (Navteq) fejlesztéseket folytatja tovább, de továbbvitte készülékgyártó üzletág kutatási részlegét is. A patinás gyártó nevét továbbvivő vállalat stratégiájáról nemrégiben Lauri Oksanen, a Nokia Networks kutatás-technológiai alelnöke beszélt Budapesten.

Oksanen beszámolt arról is, hogy már 2020-ra, az 5G eljövetelére készülnek, amikorra szinte minden és mindenki kapcsolódik valamilyen módon a világhálóhoz. A hálózati fejlesztések többféle kihívást is jelentenek a fejlesztők számára, egyfelől úgy kell növelni a kapacitást, hogy ne nőjön az energiafelhasználás, ugyanakkor az adatok továbbításának késleltetési ideje is jelentősen csökkenjen.  

Globális fejlesztési projekteken dolgoznak a magyar mérnökök

A következő évek egyik meghatározó trendje viszont a hálózatok szempontjából azok felhőbe költöztetése. Az ezzel kapcsolatos fejlesztések egyik gócpontja épp a finn cég budapesti fejlesztőközpontja, amely több éve vesz már részt a tesztek és próbaüzemek előkészítésében és végrehajtásában. Ennek további támogatására az új irodaházban létesül az ország egyik legnagyobb tesztlaborja és az összevonással, illetve a bővítésekkel jön létre a legnagyobb magyarországi technológiai fejlesztő bázis.

A felhő technológiához kapcsolódik a magyar fejlesztők innovatív megoldása a Nokia Cloud Application Manager, amely – a fejlesztéstől a bevezetésen át a karbantartásig – a távközlési alkalmazások életciklusának több szakaszában is platformsemleges támogatást nyújt. Hazai mérnökök fejlesztik a Nokia mobil kapcsolószerverét is, ami jelenleg mintegy 1,3 milliárd előfizetőt szolgál ki a világon.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.