A Qualcomm elutasította a Broadcom nemrégiben megemelt ajánlatát is. Az adósságátvállalással együtt közel 150 milliárd dollárnál járó ügylet azért teljesen még nem esett kútba.

Viszonylag gyors és egyértelmű válasz érkezett tegnap a Qualcomm vezetőségétől arra a felsrófolt felvásárlási ajánlatra, amelyet a konkurens Broadcom tett pár nappal ezelőtt. A célkeresztve került chipgyártó vállalat közleménye szerint ebben a formában még mindig nem tudják elfogadni a feltételekt, ugyanakkor egy kiskaput hagyva jelezték, készek a további tárgyalásokra.

Nagy tétben megy a játék

Tavaly ősszel a Broadcom minden idők legnagyobb iparági ajánlatát tette: részvényenként 70 dollárt – 60-at készpénzben, 10 dollárt pedig részvényekben –, összesen 105 milliárd dollárt kínált a Qualcommért. Már ez az összeg is minden eddigi felvásárlást überelt volna – a korábbi csúcstartó a Dell-EMC fúzió, melyben a Dell 67 milliárd dollárt fizetett az EMC-ért –, de mivel a Qualcomm elutasította az első ajánlatot, a Broadcom tovább srófolt az áron.

Az első ajánlatot a Qualcomm igazgatótanácsának vezetője, Paul Jacobs azzal utasította el, hogy nem a felvásárlással, hanem a kínált árral van bajuk. Jacobs szerint ugyanis a Broadcom alábecsülte a vállalat mobiltechnológiában elért piacvezető pozícióját és a jövőbeni növekedés lehetőségeit.

Némi huzavona és háttérben zajló aknamunka után erre érkezett február elején a már említett újabb ajánlat. Ebben 10 dollárral megemelték a korábbi, részvényenkénti 70 dolláros összeget. Ezzel az adásvétel értéke nagyjából 121 milliárd dollárra hízott, de ha ehhez hozzávesszük a Qualcomm adósságait is, amelyeket átvállalna a vevő, akkor már valahol 145 milliárdnál jár a tranzakció teljes költsége.

Megmerevedő frontvonalak

A most nyilvánosságra hozott elutasító válasz még a belengetett tárgyalásokkal együtt is a frontvonalak megmerevedését jelenti. A Broadcomm vezetőségének álláspontja nagyjából változatlan: nem az akvizíció ellen vannak, hanem keveslik a csekken lévő számot. Az elkövetkező hetekben pedig erről egyeztetnének a Broadcommal, valamint arról, hogy miként lehetne csökkenteni a kockázatát annak, hogy a felvásárlás megakad a szabályozó hatóságok asztalán.

A másik oldalon viszont leszögezték, hogy a második ajánlattétellel elmentek a falig. Ez a legjobb ajánlat, amit adhatnak. Ettől persze még simán tekinthető ez pusztán egy tárgyalástechnikai húzásnak, ám a jelek szerint ennyiért már sok Qualcomm-befektető, sőt a cég igazgatótanácsának bizonyos része is hajlik az ügylet elfogadására. Ennek fényében nem feltétlenül érdemes tovább licitálni a Broadcomnak, elég ha kicsit vár, hogy a másik oldal "főjjön egy kicsit a levesben".

A Qualcomm egyébként maga is épp egy felvásárlás lezárásának kellős közepén van, az NXP Semiconductors beolvasztását a legtöbb szabályozó hatóság jóváhagyta, a cégek már csak a kínai rábólintásra várnak.

Eltérő nézetek

A Broadcom úgy számol, hogy az ajánlat elfogadása esetén 12 hónap alatt le lehetne zárni a két cég összefésülését. Ezzel szemben a Qualcomm szkeptikusabb, szerintük legalább másfél év kellene ehhez. A Broadcom ugyanakkor a szabályzó hatóságok vétójától sem tart, erre utal, hogy a Reuters értesülése szerint a szokásos 3-4 százalékánál magasabb bánatpénzt is hajlandó fizetni abban az esetben, ha a felvásárlás meghiúsulna.

A két cég egyesülésével a világ harmadik legnagyobb félvezetőipari gyártója jönne létre, melyet csak az Intel és Samsung előzne meg az éves bevételt tekintve. Létszámban is jelentősen megnőne a szervezet, bár valószínűleg a párhuzamosságok megszüntetése komoly karcsúsítással is járna: jelenleg a Qualcommnak mintegy 30 ezer alkalmazottja van, míg a Broadcom 16 ezer embert foglalkoztat annak ellenére, hogy a két vezető fabless – azaz a gyártást kiszervezéssel megoldó – févezetőipari szereplőről van szó.

Piaci hírek

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.