A Qualcomm elutasította a Broadcom nemrégiben megemelt ajánlatát is. Az adósságátvállalással együtt közel 150 milliárd dollárnál járó ügylet azért teljesen még nem esett kútba.

Viszonylag gyors és egyértelmű válasz érkezett tegnap a Qualcomm vezetőségétől arra a felsrófolt felvásárlási ajánlatra, amelyet a konkurens Broadcom tett pár nappal ezelőtt. A célkeresztve került chipgyártó vállalat közleménye szerint ebben a formában még mindig nem tudják elfogadni a feltételekt, ugyanakkor egy kiskaput hagyva jelezték, készek a további tárgyalásokra.

Nagy tétben megy a játék

Tavaly ősszel a Broadcom minden idők legnagyobb iparági ajánlatát tette: részvényenként 70 dollárt – 60-at készpénzben, 10 dollárt pedig részvényekben –, összesen 105 milliárd dollárt kínált a Qualcommért. Már ez az összeg is minden eddigi felvásárlást überelt volna – a korábbi csúcstartó a Dell-EMC fúzió, melyben a Dell 67 milliárd dollárt fizetett az EMC-ért –, de mivel a Qualcomm elutasította az első ajánlatot, a Broadcom tovább srófolt az áron.

Az első ajánlatot a Qualcomm igazgatótanácsának vezetője, Paul Jacobs azzal utasította el, hogy nem a felvásárlással, hanem a kínált árral van bajuk. Jacobs szerint ugyanis a Broadcom alábecsülte a vállalat mobiltechnológiában elért piacvezető pozícióját és a jövőbeni növekedés lehetőségeit.

Némi huzavona és háttérben zajló aknamunka után erre érkezett február elején a már említett újabb ajánlat. Ebben 10 dollárral megemelték a korábbi, részvényenkénti 70 dolláros összeget. Ezzel az adásvétel értéke nagyjából 121 milliárd dollárra hízott, de ha ehhez hozzávesszük a Qualcomm adósságait is, amelyeket átvállalna a vevő, akkor már valahol 145 milliárdnál jár a tranzakció teljes költsége.

Megmerevedő frontvonalak

A most nyilvánosságra hozott elutasító válasz még a belengetett tárgyalásokkal együtt is a frontvonalak megmerevedését jelenti. A Broadcomm vezetőségének álláspontja nagyjából változatlan: nem az akvizíció ellen vannak, hanem keveslik a csekken lévő számot. Az elkövetkező hetekben pedig erről egyeztetnének a Broadcommal, valamint arról, hogy miként lehetne csökkenteni a kockázatát annak, hogy a felvásárlás megakad a szabályozó hatóságok asztalán.

A másik oldalon viszont leszögezték, hogy a második ajánlattétellel elmentek a falig. Ez a legjobb ajánlat, amit adhatnak. Ettől persze még simán tekinthető ez pusztán egy tárgyalástechnikai húzásnak, ám a jelek szerint ennyiért már sok Qualcomm-befektető, sőt a cég igazgatótanácsának bizonyos része is hajlik az ügylet elfogadására. Ennek fényében nem feltétlenül érdemes tovább licitálni a Broadcomnak, elég ha kicsit vár, hogy a másik oldal "főjjön egy kicsit a levesben".

A Qualcomm egyébként maga is épp egy felvásárlás lezárásának kellős közepén van, az NXP Semiconductors beolvasztását a legtöbb szabályozó hatóság jóváhagyta, a cégek már csak a kínai rábólintásra várnak.

Eltérő nézetek

A Broadcom úgy számol, hogy az ajánlat elfogadása esetén 12 hónap alatt le lehetne zárni a két cég összefésülését. Ezzel szemben a Qualcomm szkeptikusabb, szerintük legalább másfél év kellene ehhez. A Broadcom ugyanakkor a szabályzó hatóságok vétójától sem tart, erre utal, hogy a Reuters értesülése szerint a szokásos 3-4 százalékánál magasabb bánatpénzt is hajlandó fizetni abban az esetben, ha a felvásárlás meghiúsulna.

A két cég egyesülésével a világ harmadik legnagyobb félvezetőipari gyártója jönne létre, melyet csak az Intel és Samsung előzne meg az éves bevételt tekintve. Létszámban is jelentősen megnőne a szervezet, bár valószínűleg a párhuzamosságok megszüntetése komoly karcsúsítással is járna: jelenleg a Qualcommnak mintegy 30 ezer alkalmazottja van, míg a Broadcom 16 ezer embert foglalkoztat annak ellenére, hogy a két vezető fabless – azaz a gyártást kiszervezéssel megoldó – févezetőipari szereplőről van szó.

Piaci hírek

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.