A kisebb Xerox hatalmas banki garanciával igyekezett bizonyítani egyesüléssel kapcsolatos szándékai komolyságát. A HP Inc. fúziót kezdetektől ellenző igazgatótanácsáról viszont lepattantak a dollármilliárdok.

Egyre nehezebb megtippelni, hány ütésváltásra kerül még sor a két cég között, mire valahogy pont kerül az egyesüléssel kapcsolatos tervekre. A héten például két fejlemény is történt. A Xerox banki garanciáról szóló levelére postafordultával érkezett a totálisan elutasító válasz.

Megvan a pénz, ám nem ez a probléma

Az egyesülést hevesen szorgalmazó, a HP Inc.-nél nagyjából háromszor kisebb Xerox 24 milliárd dolláros banki támogatást alkudott ki három banktól, amivel úgy érezte, végképp bizonyítja elkötelezettségét a még tavaly felvetett esetleges fúzióval kapcsolatban. John Visentin, a Xerox vezérigazgatója, a HP részvényeseinek hétfőn küldött levelében hangsúlyozta, hogy a finanszírozási kötelezettségvállalás célja az aggodalmak eloszlatása, amelyek szerint a Xerox nem tudott volna elegendő tőkét szerezni a felvásárlás finanszírozásához. Visenti levelét azzal zárta, hogy örömmel áll személyesen is a részvényesek rendelkezésére, hogy a fúzióval kapcsolatos ajánlatot megvitassák.

Alig pár napra rá érkezett a válasz a HP igazgatótanácsától, aminek lényege körülbelül úgy foglalható össze, hogy a Xerox vezetőinek nem sikerült felfogni, hogy miért is ellenzi a testület a kezdetektől fogva ezt az üzletet. (Éppen csak az maradt le a szöveg végéről, hogy "ti hülyék".) A HP menedzsmentje ugyanis nem a pénzügyi háttér megalapozottságát vitatta, hanem azt, hogy a még tavaly tett ajánlat megfelelő nagyságú-e a cégben rejlő értékhez képest. A levél utolsó részében azért az igazgatótanács is hagy némi mozgásteret magának azzal, hogy ismételten megerősíti nyitottságát minden olyan üzletre, amely pozitívan hat az értékteremtésre és megfelel a tulajdonosok hosszú távú érdekeinek.

Mint egy bokszmeccs

A két cég egyre jobban eldurvuló párbeszéde még tavaly ősszel kezdődött. A híres-hírhedt befektetési guru, Carl Icahn korábban mindkét fél részvényeiből bevásárolt, és erősen szorgalmazni kezdte a fúziót. A Xerox november elején tett is egy 33 milliárdot érő ajánlatot. Eszerint a kisebb vállalat a HP részvényeiért 22 dollárnyi készpénzt és kisebb részben saját részvényt adott volna. A novemberi árfolyamok alapján a HP aktuális értékéhez képest 3-4 milliárd dollárnyi prémiumot tartalazott az ajánlat.

Ezt azonban nagyon gyorsan visszautasította a HP vezetése, sőt rögtön ellentámadásba átmenve felvetette az ellenirányú felvásárlás ötletét is. Ezt kölcsönös sárdobálás és fenyegetőzés követte, majd a Xerox beváltva korábbi ígéretét, közvetlenül a részvényesekhez fordult ajánlatával, amivel az üzlet belépett az ellenséges felvásárlási kísérlet kategóriájába.

Érdekes, de nem kockázatmentes ötlet

A Xeroxnál úgy kalkulálnak, hogy a két cég egybekelésével létrejövő új szervezetnél nagyjából 2 milliárdnyi költséget lehetne megspórolni évente. A létrejövő új vállalat pedig az irodatechnika minden szeletét kiszolgálni képes szállítóként adhatná el magát az ügyfeleknél.

A szélesebb portfólióban és a nagyobb vállalatméretben rejlő potenciált független elemzők sem vitatják, ám az ügylettel kapcsolatban páran kockázatokat is emlegetnek. Egy ilyen lehet az, hogy a két gyártónak teljesen eltérő árazási politikája és termékkínálata van, amelyek összefésülése nem feltétlenü triviális feladat.

Piaci hírek

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.