A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.

A Google ezen a héten jelentette be az Android Developers blog egyik bejegyzésében, hogy újabb követelményeket támaszt az alkalmazásfejlesztőkkel szemben a felhasználók tájékoztatását illetően: a Play alkalmazásáruházban megjelentetett appokról nem csak újabb információkat kell megosztani, de a már meglévő tájékoztatást is kontextusba kell helyezni. A fejlesztőknek elvileg bőven hagynak időt a felkészülésre, mivel az új szabályokat hivatalosan a nyáron teszik közzé a megfelelő eszközökkel együtt, a változtatásokat pedig 2022 második negyedévétől érvényesítik majd az új alkalmazásokon és a meglévő appok frissítésein.

Az applikációk gazdáinak onnantól világosan meg kell határozniuk, hogy milyen típusú adatokat gyűjtenek és tárolnak, legyen szó például a felhasználók lokációs adatairól, kapcsolatairól, személyes információiról (név, email-cím stb.) vagy a készülékeken tárolt fájlok egyes típusairól. Közölniük kell továbbá, hogy mindezeket az adatokat hogyan használják fel, biztosítva mondjuk az alkalmazások funkcionalitását vagy személyre szabását.

Jelezniük kell a felhasználóknak az alkalmazott biztonsági technikákat, mint amilyen az adatforgalom titkosítása, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a szoftverük megfelel-e a Google Families szabályainak. A fejlesztőknek nem csak azt kell egyértelművé tenniük, hogy a begyűjtött adatokra szükség van-e az appok működéséhez, hanem azt is, hogy a felhasználóknak lesz-e választásuk az adatok megosztását illetően, illetve a program törlésekor kérhetik-e az addig kiszivattyúzott adatok törlését.

Ezután is bőven lesz tennivaló

A felsorolásban az egyik legfontosabb dolognak az a pont tűnik, hogy a tervek szerint jelezni kell majd, ha a fejlesztők részéről rendelkezésre bocsátott információt valamilyen független harmadik fél is ellenőrizte és jóváhagyta. A Google a valóságnak megfelelő tájékoztatás felelősséget természetesen az alkalmazásfejlesztőkhöz passzolja, de azt is egyértelművé teszi, hogy érvényesíteni fogja a házirendjébe foglalt szabályokat, ha fény derül valamilyen ügyeskedésre.

A fejlesztők egyébként a szabályok pontos lefektetésétől, vagyis a következő negyedévtől kezdve önszorgalomból is elkezdhetik feltöltögetni a szóban forgó információt, amit maguk a felhasználók azonban csak 2022 első negyedévétől láthatnak, hogy aztán újabb három hónap műlva mindenkire nézve kötelezővé váljon az adatszolgáltatás.

Érdemes megjegyezni, hogy az Apple 2020 júniusában jelentett be egy ehhez hasonló, új adatvédelmi szakaszt saját alkalmazásáruházának termékoldalain. Ennek nyomán az App Store az előző év végétől biztosít olyan információkat, amelyek segítenek részleteiben is átlátni az egyes alkalmazások adatgyűjtési gyakorlatait.

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról a kutatásról, amelyből kiderült, hogy a Play áruházban esetenként még az oktatási célú, gyerekek által használt applikációk is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat. Ahogy a kutatást jegyző Me2B Alliance felhívta rá a figyelmet, a Google sürgősen meg kell tennie a megfelelő lépéseket, ha el akarja kerülni elkerülje az "adatvédelmi szakadék" végzetes elmélyülését az androidos és az iOS-alapú alkalmazások között, ami úgy is igaz, hogy a non-profit szervezet az Apple gyakorlatát sem tartja teljesen kielégítőnek.

Biztonság

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.