A Spotify valamivel több mint tíz évvel ezelőtt indította el szolgáltatását, ami alapjaiban változtatta meg a felhasználói szokásokat. A zenével foglalkozók számára ma már magasan a streaming a legfontosabb bevételi forrás.

Hogy a technológiai fejlődés milyen gyorsan tud megváltoztatni teljes iparágakat, arra a zenei kiadók, művészek bevételi forrásának utóbbi időben tapasztalt drasztikus átalakulása szolgál ékes példával. Már nem kell sok ahhoz, hogy a fizikai lemezkiadás a múlt egyik, egyre homályosodó epizódjává váljon.

Régen minden jobb... máshogy volt

A szektor globális iparági szövetsége (IFPI) a héten tette közzé az aktuális éves felmérését a zeneipar pénzügyi helyzetéről. Ez pedig jó alkalom arra, hogy miként alakította át a szektort az internetelőfizetések és az okostelefonok elterjedése. Tíz évvel ezelőtt még bőven a legtöbb bevételt a fizikai hordozók, jellemzően CD-k kiadásából lehetett összehozni. A digitális letöltési modell ugyan már létezett, de még nem érte el a csúcsát. A streaming, azaz az internetről igény szerint meghallgatható számok koncepciója pedig éppen csak feltűnt a horizonton. 

 

Zeneipari bevételek változása 2008-2018
Infogram

A fenti oszlopokra pillantva azonnal világossá válik, mennyire más világ teremtődött meg ez alatt a röpke évtized alatt. Immár a streamelt szolgáltatások adják a globális forgalom közel felét. Semelyik másik forma még csak meg sem tudja közelíteni ezt az összeget - beleértve a digitális letöltéseket, a fizikai kiadásokat és a rádiók, szórakozóhelyek által fizetett jogdíjakat is.

A tavaly összehozott 19,1 milliárd dollárból majdnem 60 százalék, 12,2 milliárd köthető a digitális értékesítési csatornákhoz, de a letöltés a maga 2,3 milliárdos forgalmával már szintén egy egykor erős, de már öregedő játékosra emlékeztet. Azért még a CD-k sem mentek ki teljesen a divatból, de a 2018-ban elért 4,7 milliárd már alig több mint a harmada a tíz évvel korábbi értékesítésnek.

Érdekes megemlíteni, hogy a digitális őrségváltásra már nagyjából öt éve sor került. Ekkor fordult elő először a történelemben, hogy a fizikai hordozók értékesítését túlnötték a letöltésekből és előfizetésekből származó bevételek. 

Nincs megállás

A svéd Spotify, majd később az Apple által is erősen propagált előfizetéses streaming modell valószínűleg a közeljövőben csak tovább tudja növelni befolyását a szektorban. Ezt nem csak az internethez jutó közönség fokozatos bővülése biztosítja, de a felnövő fiatal nemzedék is, amelyiknek már meg sem fordul a fejében az, hogy máshogy is lehetne zenét hallgatni.

Konzumer tech

A techcégek uralkodnak a legértékesebb márkák között

A Big Tech vállalatok brandjei esetenként többet érnek, mint a legtöbb amerikai állam GDP-je.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.