Alig marad valami a Foxconn évekkel ezelőtt bejelentett amerikai gigaprojektjéből, a tajvaniak az eredeti léptékének töredékére csökkentik az új wisconsini gyártóüzem beruházását.

A Foxconn 2017 nyarán jelentette be azt a 10 milliárd dollár értékű tervezett beruházást, amelynek keretei között hatalmas, a maximális kapacitásán 13 ezer embert foglalkoztató LCD-gyárat épített volna Wisconsin államban. A tajvaniak vállalása Donald Trump "America first" kampányának munkahelyteremtésről szóló tervei között is kiemelt helyen szerepelt: az amerikai elnök a beharangozott fejlesztési projektet a világ nyolcadik csodájának nevezte, és mindenféle hivatkozás nélkül azt is közölte, hogy a tajvaniak akár meg is triplázhatják wisconsini befektetésüket, amit utóbb a Foxconn alapítója udvariasan megcáfolt.

Természetesen arról is megindultak a találgatások, hogy pontosan milyen készülékekbe is kerülnének a szóban forgó LCD-panelek. 2017 elején még olyan híresztelések röppentek fel, amelyek szerint a Foxconn az Apple számára gyártana tévéket, az ehhez szükséges gyártókapacitást pedig új amerikai üzemeivel biztosítaná. Ennél azonban már akkor is életszerűbb forgatókönyvnek tartották, hogy a tajvaniak Trumpnál próbálnak bevágódni egy olyan helyzetben, amikor az elnök piacszabályozási tervei igen érzékenyen érintették volna a Foxconn bevételeit a Kínában gyártott iPhone-ok kapcsán.

Az biztos, hogy a Foxconn több mint 1,8 millió négyzetméteres új gyártóüzeme a valaha volt legértékesebb, külföldi befektetők által megvalósított zöldmezős beruházás lett volna az Egyesült Államokban. Az elektronikai eszközök legnagyobb szerződéses gyártójának számító vállalat ezzel nem csak nagy csomó új munkahelyet teremtett volna, és nem csak csúcstechnológiáját vitte volna a közép-nyugati államba, de egy ilyen horderejű projekt más technológiai cégek számára is csábító helyszínné varázsolta volna Wisconsint. Az iparági szereplők egy része, beleértve a Foxconn néhány saját vezetőjét is, azonban szkeptikusak voltak ezzel tervvel kapcsolatban.

Eredetileg sem volt sok értelme

A kritikák felhívták rá a figyelmet, hogy a kijelzők gyártásához elengedhetetlenül szükséges beszállítókat nem hogy helyben, de még a környéken sem találni, és a tervet helyi szinten is sokan ellenezték a külföldi befektetőnek biztosított támogatások, exkluzív jogok vagy a fejlesztések megvalósításával indokolt kisajátítások miatt. A Reuters beszámolójából kiderül, hogy az üzemnek helyet adó település már 2019-ben majdnem 160 millió dollárt költött az ingatlanok felvásárlására és a lakók elköltöztetésére.

Bár az már két évvel ezelőtt kiderült, hogy a Foxconn mégsem a beharangozott léptékben, sőt nem is a legújabb technológiák alkalmazásával valósítaná meg a nagyszabású projektet, a társaság most azt is megerősítette, hogy a beruházás még ebben az eredetihez közeli formában nem valósul meg. A cég a 2017-es megállapodások módosítását az új üzleti lehetőségek iránti rugalalmassággal és a globális piaci környezethez való alkalmazkodással indokolta, az eredeti, 10 milliárdos és 13 ezer embernek munkát adó fejlesztés helyett pedig legújabban már csak egy 672 millió dolláros, optimálisan 1.454 főt foglalkoztató gyártóüzem megvalósításával számol.

A wisconsini kormányzó ennek kapcsán közölte, hogy a tervek módosítása és a bennük szereplő adójóváírás összegének jelentős csökkentése 2,77 milliárd dollárt spórol a helyi adófizetőknek, nem beszélve azokról az infrastrukturális fejlesztésekről, amelyekre kifejezetten a Foxconn új üzeme miatt lett volna szükség. A hírügynökség riportja alapján a vállalat ehhez hozzátette, hogy 2017 óta több mint 900 millió dollár értékű befektetést valósított meg Wisconsinban, akár más létesítményeken keresztül; magának az államnak idáig 200 millió dollárjában van az egykori gigaberuházás.

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.