A szolgáltató a vállalati piacon kilépett a mobile-only szerepkörből. (x)

Teljes mobil lefedettség ide, 5G oda, még mindig kulcsszerepet tölt be a vállalatok kommunikációjában a fix "vezetékes" internet vagy adatkapcsolat. Erre reagált a Telenor egy új, szélessávú fix szolgáltatásával, a Hiperline-nal, melyet közép- és nagyvállalati ügyfeleinek kínál. Ezzel a szolgáltató kilép a mobile-only szerepköréből, és a vállalatok rendelkezésére bocsátja a hipergyors vezetékes gerinchálózatát. És hogy miért? Ezt egy analógiával lehetne legjobban megvilágítani.

Sokan meglepődtek, amikor az Amazon AWS-e elindította a közúti adatszállítást. Pedig a választás teljesen logikus volt: a big data elemzésekhez szükséges óriási adatmennyiséget lassú és költséges az interneten keresztül feltölteni a felhőbe. Sokkal gazdaságosabb és gyorsabb egy helyi, nagy kapacitású, gyors elérésű tárolóra másolni az adatokat, majd közúton, azaz autóval eljuttatni az adatközpontba. Sokan élcelődtek azon, hogy az AWS a közutat is a felhős infrastruktúra részévé tette, de a szolgáltatás azóta is él, sokan használják, azaz van rá valós igény.

Hasonló okokból döntött a Telenor mobile-only szolgáltatóként, hogy vezetékes internetszolgáltatást nyújt vállalati ügyfeleinek. Bizonyos feladatokhoz ugyanis továbbra is gazdaságosabb, megbízhatóbb és biztonságosabb; ráadásul eleve ott van a vállalatnál a széles sávú vezetékes internetelérést biztosító belső hálózati infrastruktúra is, amire építeni lehet. „Folyamatosan követjük ügyfeleink igényeit és visszajelzéseit, egyes új szolgáltatásokkal mi inspiráljuk őket a digitális átalakulásban, mert hiszünk abban, hogy ez jelenti a versenyképesség kulcsát a jövőben” – mondta Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója a döntésről.

A Hiperline minden csomagja, egyöntetűen vállalati igényekre van kihegyezve: korlátlan adatforgalom bérelt vonalon, amely garantált nagysebességű, szimmetrikus fel- és letöltést biztosít magas rendelkezésre állás mellett. Itt van minden olyan kulcsfeltétel, ami az ügyfeleknek fontos, hogy a vállalati IT által központilag felügyelt internet kijáraton minden belső felhasználó jól tervezhetően, garantált és biztonságos módon kapcsolódjon, vagy éppen a zárt magánhálózaton keresztül gyorsan elérhető adatokhoz juthasson. A három Hiperline csomag jól egészíti ki az eddigi vállalati portfóliót, a kis- és nagyképernyős mobilinternet-szolgáltatást, valamint az M2M/IoT, a SMS és alközponti megoldásokat.

Garantált sebesség és rendelkezésre állás

A három fix szolgáltatás közös jellemzője a garantált sebesség le- és feltöltési irányba is, a legalább 99,5 százalékos rendelkezésre állás, valamint a 24/7-es ügyféltámogatás. Ráadásul a csomagok nagy rugalmasságot kínálnak: a sávszélesség például 1 és 1000 Mbit/s között választható az ügyfél igényének megfelelően.
 

Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója


A szolgáltatás bevezetése gyors, a Telenor rövid telepítési időt vállal. A végpontok kialakításában is rugalmas választási lehetőséget biztosít az ügyfeleinek: alapvetően a Telenor hozza a mobilszolgáltatói tapasztalatát és a végpontokon dedikált vezetéknélküli összeköttetést ajánl, melynek során a szolgáltatáshoz kapcsolt ügyfél irodájáig vagy telephelyéig az időigényes és sokszor problémás vezeték kiépítés helyett egy dedikált, zárt frekvenciás vezetéknélküli kapcsolatot épít ki. Ezzel elkerülhető a telephelyen vagy épületek közötti fizikai hálózat kiépítése, miközben a garantált nagy sávszélesség és a magas rendelkezésre állás biztosított. Ha a körülmények megkívánják, end-to-end réz- vagy optikai alapú kábeles összeköttetés is megvalósítható a Hiperline szolgáltatásban.

A szolgáltatás azonban közel sem csak az adatokról szól. A Hiperline ugyanis akár a teljes vállalati kommunikációt képes lefedni azáltal, hogy kombinálható a hagyományos alközpontokat kiváltó MobilAlközpont szolgáltatással, mobil mellékekkel vagy akár asztali GSM készülékekkel is.

Minden vállalatnak a megfelelőt

A Hiperline három csomagja eltérő igények kiszolgálására szolgál.

Telenor Hiperline Bérelt Vonal: menedzselt bérelt vonali szolgáltatás - állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet-alapú szolgáltatás. A korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetéssel akár a távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását is meg lehet oldani. Így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők. A szolgáltatás az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít. Mivel a végpontokat szabványos Ethernet interfészen keresztül köti össze, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routingot és a magasabb hálózati funkciókat is. Jellegéből adódóan a bérelt vonal zárt, biztonságos kapcsolatot biztosít a két végpont között.

Telenor Hiperline Bérelt Vonali Internet: A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a Telenor között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférést. A szolgáltatásra a Telenor egyedi megállapodás szerint vállal rendelkezésre állást, és korlátlan adatforgalmat biztosít az internet (azaz az internet forgalomcserélő központok, Ix – Internet exchange pointok) irányába legalább egy /30-as IPv4 tartománnyal. Ezzel a szolgáltatással meg lehet oldani egy irodaház internet-ellátását, de akár leányvállalat és külföldi anyavállalat stabil internetes összekapcsolására is alkalmas IPsec VPN segítségével.

Telenor Hiperline IP VPN: a szolgáltatással több fix telepítésű végpontot (telephelyeket) lehet összekötni. Az ügyfél igényéhez igazodva "full meshed" vagy "hub-and-spoke" topológiával is kialakítható az IP-szintű magánhálózat, azaz választható, hogy centralizált vagy teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt valósítson meg. A VPN-ben az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS (Multiprotocol Label Switching) technológiával történik: a gerinchálózat kezeli az MPLS forgalmat, a végpontok elérését pedig az ún. elérési hálózat biztosítja. A rendelkezésre állásra ebben az esetben is egyedi megállapodást lehet kötni. Ezzel a szolgáltatással például egy nagy boltlánc az összes üzletét be tudja kötni közvetlenül és biztonságosan a vállalatirányítási rendszerébe.

A szolgáltatásról a Telenor Hiperline oldalán talál további információkat.

Mobilitás

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.